Health & Fitness

ΠΟΥ: Καθησυχαστικές οι πρώτες ενδείξεις για τη μετάλλαξη Όμικρον

Τα συμπεράσματα για τη νέα παραλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΟΥ: Καθησυχαστικές οι πρώτες ενδείξεις για τη μετάλλαξη Όμικρον
© Pixabay

Μετάλλαξη Όμικρον: Καθησυχαστικές είναι οι πρώτες ενδείξεις σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα πρώτα συμπεράσματα για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον εξάγουν οι επιστήμονες με τις αρχικές εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να είναι καθησυχαστικές. Όπως φαίνεται, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται ως «ήπια».

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα με τη μετάλλαξη είναι «ήπια» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον είναι πιο ήπιο από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποια δεδομένα αναφέρεται ο ΠΟΥ, η τοποθέτησή του δείχνει ότι το νέο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος δεν θα πυροδοτήσει το δυσμενές σενάριο για το οποίο υπήρχαν ανησυχίες.

Οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνας, από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη, επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα οι ασθενείς στην Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα αποκάλυψε σήμερα ότι το 85% των ασθενών με Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί και οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. 

Υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε ότι 16 από τους 19 ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον ήταν ασυμπτωματικοί, σημειώνοντας ότι είναι άδικο η χώρα να αντιμετωπίζεται ως επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής. Οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.

Ωστόσο, στη Νότια Αφρική και στο Γκάουτενγκ, οι νοσηλείες λόγω Covid ξεκίνησαν να αυξάνονται, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το εάν η νέα μετάλλαξη είναι πράγματι ήπια. Στην επαρχία καταγράφονται 580 νοσηλείες αυτήν την εβδομάδα, με αύξηση 330% από τις 135 νοσηλείες πριν δύο εβδομάδες, όπως δείχνουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι επιστήμονες χρειάζονται περισσότερο χρόνο

Ωστόσο, μόλις το 1/4 του πληθυσμού στη Νότια Αφρική είναι πλήρως εμβολιασμένο, με αποτέλεσμα η εξαγωγή συμπερασμάτων να καθίσταται πιο περίπλοκη. Παράλληλα, σε πόλη της επαρχίας, 87% των νοσηλειών αφορούσε σε ανεμβολίαστους.

Χθες, αξιωματούχοι του Ισραήλ υποστήριξαν ότι η ενισχυτική, τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer παρέχει 90% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν υπάρξει καλύτερη κατανόηση της νέας μετάλλαξης.

ΠΟΥ: «Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβεί»

Ο ΠΟΥ με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου λίγο έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ».

«Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορωνοϊού», ανέφερε επίσης.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής.

Έφτασε στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον

Την ίδια ώρα, έφτασε επίσημα και στις Ηνωμένες Πολιτείες η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με οσα ανέφερε αρχικά το CNN, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.

Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα ο Άντονι Φάουτσι, αναφέροντας ότι το άτομο που εντοπίστηκε με την «Omicron», ήταν πλήρως εμβολιασμένο, είχε μόλις επιστρέψει στο Σαν Φρανσίσκο από ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικό στις 29 Νοεμβρίου.

«Ο πολίτης βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ μέχρι στιγμής όλες οι στενές επαφές του έχουν βγει αρνητικές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

«Αισθανόμαστε καλά που αυτός ο ασθενής όχι μόνο είχε ήπια συμπτώματα, αλλά στην πραγματικότητα τα συμπτώματα φαίνεται να υποχωρούν».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ