Visual Browsing

Αρχίζει την Παρασκευή η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου

Φαρμακοποιός που ανοίγει ψυγείο φαρμακείου
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ακόμη και ταυτόχρονα μπορούν να διενεργούνται αντιγριπικό και εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού
  • A-
  • A+
0
Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου η συνταγογράφηση - Σε τι διαφέρουν κρυολόγημα και γρίπη

Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ξεκινά για φέτος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, με τους ειδικούς επιστήμονες να επιδιώκουν η χώρα μας να αποφύγει σε κάθε περίπτωση τις ενδεχόμενες κλινικές και επιδημιολογικές «επιπλοκές» από ένα πιθανό σύμπλεγμα δραστηριότητας του νέου κορωνοϊού και της γρίπης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός ή χρονικό διάστημα, που να είναι απαραίτητο μεταξύ της λήψης μίας δόσης του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού και της λήψης του αντιγριπικού εμβολίου, αρκεί τα δύο εμβόλια να διενεργούνται σε διαφορετική ανατομική περιοχή, δηλαδή να μην διενεργούνται στο ίδιο σημείο του μπράτσου.

Τι είναι η γρίπη και από τι προκαλείται

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Σχετικα
Rapid test: Πού γίνονται δωρεάν αύριο Δευτέρα 18 Οκτωβρίου
Rapid test: Πού γίνονται δωρεάν αύριο Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις πάγιες σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

  • η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο
  • η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Σχετικα
Κορωνοϊός: 1.712 κρούσματα- Πού εντοπίζονται - Η κατανομή
Κορωνοϊός: 1.712 κρούσματα- Πού εντοπίζονται - Η κατανομή

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

Σε τι διαφέρουν κρυολόγημα και γρίπη

Oι «κλασικές» διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα, είναι οι εξής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Στο κοινό κρυολόγημα έχουμε σπάνια πυρετό στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά μπορεί ο πυρετός να είναι υψηλός, έως και 39ο C, στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Επίσης, σπάνια παρατηρείται πονοκέφαλος, έχουμε μέτριας βαρύτητας μυϊκούς πόνους και αίσθημα κόπωσης, δεν υπάρχει έντονη εξάντληση, ενώ παρατηρούνται συχνά καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμος, αλλά και μέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας.

Στη γρίπη έχουμε συνήθως υψηλό πυρετό, από 38,5ο C έως και 40ο C, που διαρκεί συνήθως 3 – 4 ημέρες. Παρατηρούνται επίσης απότομη έναρξη πονοκεφάλου, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος, συνήθως έντονοι μυϊκοί πόνοι, συχνά έντονο αίσθημα κόπωσης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες, αιφνίδια έναρξη έντονης εξάντλησης, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Ακόμη, έχουμε μερικές φορές καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμο, καθώς και συνήθως έντονο βήχα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα πάντα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για να περιοριστεί η πιθανότητα σοβαρής νόσησης, επιπλοκών και νοσηλείας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη περιλαμβάνονται:

  • Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, νοσογόνο παχυσαρκία)
  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Οι έγκυες

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, συστήνεται επίσης για:

  • Όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας
  • Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών
  • Όσους φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες και περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5