Visual Browsing
ΤΕΥΧΟΣ 744

Ρευματικά νοσήματα

Ρευματικά νοσήματα
Η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες διευρύνεται, σημαντική παραμένει η ενημέρωση για τη λήψη εξατομικευμένης θεραπείας
  • A-
  • A+
0
Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν μιλάει για τα ρευματικά νοσήματα και τις θεραπείες.

Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν
Η θεραπευτική προσέγγιση για τα ρευματικά νοσήματα, ειδικότερα για τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, έχει μεταβληθεί ριζικά την τελευταία εικοσαετία με τη χρήση των στοχευμένων βιολογικών θεραπειών. Πολλοί ασθενείς έχουν ωφεληθεί εξαιρετικά από τη χρήση των θεραπειών αυτών, αφού τα νοσήματά τους έχουν τεθεί σε ύφεση και η λειτουργικότητά τους αλλά και η ποιότητα ζωής τους έχουν βελτιωθεί θεαματικά, επισημαίνει η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν.

 

Στην κατηγορία αυτών των φαρμάκων υπάγονται και το βιο-ομοειδή, τα οποία σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  χαρακτηρίζονται ως εκείνα τα προϊόντα που είναι «εξαιρετικά παρόμοια» με το βιολογικό προϊόν αναφοράς βάσει της υποβολής δεδομένων ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η δημιουργία και παραγωγή τους βασίζεται στην επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε από το φάρμακο αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθούν όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί με το φάρμακο αναφοράς και έτσι εξοικονομούνται χρόνος και οικονομικοί πόροι. Επομένως, η εισαγωγή των βιο-ομοειδών δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς και ιατρούς να έχουν πρόσβαση σε ευρύτερο φάσμα αποτελεσματικότερων, με χαμηλότερο κόστος θεραπειών για τη διαχείριση των ρευματικών νοσημάτων. 

Θεραπευτική αντιμετώπιση 

Σχετικα
Tσιόδρας: O κορωνοϊός είναι εδώ & θα μείνει- Εμβόλιο κάθε χρόνο
Tσιόδρας: O κορωνοϊός είναι εδώ & θα μείνει- Εμβόλιο κάθε χρόνο

Στη Ρευματολογία εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα, αφού η κυκλοφορία του πρώτου βιο-ομοειδούς στην Ελλάδα ήταν στις 16/2/2015 και συνεπώς υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία από τη χρήση τους, ενώ φαίνεται ότι τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητά τους δεν διαφέρει από τα φάρμακα αναφοράς. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και τις ΗΠΑ, που αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με το φάρμακο αναφοράς. 
   
Παράλληλα με την κυκλοφορία τους, εκδόθηκαν από τις επιστημονικές εταιρείες τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) συστάσεις για τη χρήση τους στους ασθενείς, τον τρόπο συνταγογράφησής τους, τις προϋποθέσεις ανταλλαξιμότητάς τους (από προϊόν αναφοράς σε βιο-ομοειδές), την παρακολούθηση των πιθανών παρενεργειών τους, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης του ασθενούς και η από κοινού απόφαση λήψης οποιασδήποτε θεραπείας εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. 

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι οργανώσεις ασθενών τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και στη χώρα μας, οι οποίες χαιρέτησαν τη χρήση των βιο-ομοειδών ως ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των ιατρών για την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους, το οποίο διανοίγει την προοπτική ευρύτερης πρόσβασης ασθενών στις θεραπείες αυτές, με χαμηλότερο κόστος για τα συστήματα υγείας. 

Έλληνες ασθενείς και ΡευΜΑζήν για τη χρήση των βιο-ομοειδών

Στη χώρα μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συστάσεις της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας, καθώς και τα πανευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και αντίστοιχες θέσεις οργανώσεων ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην Ευρώπη, τον Μάρτιο του 2019 εξέδωσε τις θέσεις των Ελλήνων ασθενών σχετικά με τη χρήση των βιο-ομοειδών. Οι θέσεις της ΡευΜΑζήν, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και την επιστημονική κοινότητα των ρευματολόγων, έγιναν δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
  
Η Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, αφού τονίζει την αναγκαιότητα συνταγογράφησης των βιολογικών φαρμάκων με την εμπορική τους ονομασία ώστε να γίνεται ασφαλέστερα η ιχνηλασιμότητα των παρενεργειών, αναφέρεται στις προϋποθέσεις επιλογής της θεραπείας, οι οποίες πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα και να συνιστούν αποτέλεσμα κοινής απόφασης ασθενούς - ιατρού έπειτα από ενημέρωση του ασθενούς για όλες τις υπάρχουσες επιλογές.
  
Επίσης, υπογραμμίζει ότι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε ύφεση με κάποια συγκεκριμένη θεραπεία –η οποία συχνά επιτυγχάνεται έπειτα από περιπλάνηση των ασθενών από θεραπεία σε θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα– δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να αλλάζουν θεραπεία και βέβαια οριζόντιες αλλαγές για οικονομικούς και μόνο λόγους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. 
 
Το κείμενο των θέσεων, αφού αναφέρεται στην ανάγκη περισσότερων δεδομένων ως προς τη μακροχρόνια χρήση των βιο-ομοειδών, την πολλαπλή ανταλλαξιμότητα και τη χρήση τους σε παιδιατρικούς ασθενείς, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση των βιο-ομοειδών θα πρέπει να επιστρέφει στον ασθενή, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στις βιολογικές θεραπείες, χρηματοδότηση της έρευνας για νέες καινοτόμες θεραπείες και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5