Health & Fitness

Εμφυτεύματα επιτρέπουν σε τυφλούς μεταφορά οπτικών πληροφοριών

Επιστήμονες από το Χιούστον ανέπτυξαν ένα νέο εμφύτευμα στον εγκέφαλο που επιτρέπει σε τυφλούς ανθρώπους να «δουν» το περίγραμμα γραμμάτων.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brain implants blind people
Michael Beauchamp, Cell, 2020

Μία επιστημονική ομάδα από το Χιούστον των ΗΠΑ δημιούργησε εμφυτεύματα εγκεφάλου που επιτρέπουν σε τυφλούς ανθρώπους να «δουν» περιγράμματα γραμμάτων.

Εν μέσω πανδημίας, όλοι περιμένουμε τη στιγμή που η επιστήμη και οι επιστήμονες θα φέρουν τη λύση μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη και κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η ζωή συνεχίζεται όμως και τα επιστημονικά και ιατρικά επιτεύγματα και προσπάθειες σε διάφορους τομείς δεν μπορούν να «καπελωθούν» από τον κορωνοϊό και τι έφταιξε για να φτάσουμε ως εδώ. Ακόμα και σήμερα, μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα, δεν έχει δοθεί ακριβής απάντηση πώς ξεκίνησε η πανδημία.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας, ανέπτυξε ένα νέο εμφύτευμα στον εγκέφαλο που επιτρέπει σε τυφλούς ανθρώπους αλλά και σε ανθρώπους με όραση να «δουν» το σχήμα γραμμάτων.

Μέσα από μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell στις 14 Μαΐου (Dynamic Stimulation of Visual Cortex Produces Form Vision in Sighted and Blind Humans) , η συσκευή δουλεύει «παρακάμπτοντας» το μάτι και μεταφέροντας την οπτική πληροφορία, μέσα από μία δυναμική ακολουθία, από μία κάμερα κατευθείαν στα ηλεκτρόδια που είναι εμφυτευμένα στον εγκέφαλο.

Dynamic Stimulation of Visual Cortex Produces Form Vision in Sighted and Blind Humans
Cell, Dynamic Stimulation of Visual Cortex Produces Form Vision in Sighted and Blind Humans


Επιστήμονες αναφέρουν πως βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στην «οπτική προσθετική» που θα επιτρέψει σε τυφλούς ανθρώπους να επανακτήσουν πλήρως την όρασή τους, βέβαια μην περιμένουμε τη συσκευή ή ανάλογες συσκευές και μηχανισμούς προς εφαρμογή για τα επόμενα χρόνια.

«Όταν χρησιμοποιήσαμε την ηλεκτρική διέγερση για να σχεδιάσουμε γράμματα κατευθείαν στον εγκέφαλο των ασθενών μας, αυτοί μπορούσαν να “δουν” τα επιθυμητά σχήματα γραμμάτων και μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά διαφορετικά γράμματα. Μας περιέγραψαν πως μπορούν να δουν λαμπερά σποτ ή γραμμές που σχημάτιζαν τα γράμματα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία γραμμάτων με την εξάτμιση αεροπλάνου» δήλωσε ο Daniel Yoshor από το Baylor College of Medicine του Χιούστον στο ScienceDaily.

«Αντί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σχήματα από πολλαπλά σποτ φωτός, σχεδιάσαμε περιγράμματα. Η έμπνευσή μας για αυτό ήρθε από την ιδέα να σχεδιάζεις ένα γράμμα στην παλάμη ενός χεριού κάποιου ανθρώπου» συμπληρώνει ο Michael Beauchamp, καθηγητής στο Baylor College of Medicine.

Η ανάπτυξη της συσκευής βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο μιας και ο εγκέφαλος είναι ένα απίστευτα πολυσύνθετο όργανο, ενώ ο πρωτοταγής οπτικός φλοιός, εκεί που εμφυτεύονται τα ηλεκτρόδια, αποτελείται από μισό δισεκατομμύριο νευρώνες. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες του Baylor College of Medicine διέγειραν μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτών των νευρώνων με κάποια λίγα ηλεκτρόδια. Το επόμενο στάδιο θα τους βρει να δουλεύουν μαζί με νευρωνικούς μηχανικούς στην ανάπτυξη σειρών χιλιάδων ηλεκτροδίων για πιο ακριβή διέγερση.

«Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, οι βελτιωμένοι αλγόριθμοι διέγερσης θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε το όνειρο της μεταφοράς χρήσιμων οπτικών πληροφοριών σε τυφλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Daniel Yoshor στο Live Science.

Με πληροφορίες από το Science Daily, Live Science, Cell και Futurism.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ