Ελλαδα

Safe Water Sports: Πώς ένας πατέρας σώζει ζωές μετά τον θάνατο του παιδιού του

Η καινοτόμος πρωτοβουλία για περισσότερη ασφάλεια στις ελληνικές ακτές

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg

Πώς ένας πατέρας βρήκε τη δύναμη μετά το θάνατο του παιδιού του, να δημιουργήσει μια καινοτόμο πρωτοβουλία για να σώζει ζωές στις ελληνικές ακτές

Άυγουστος 2014. Ο 10χρονος Μιχάλης Πασχαλάκης κάνει θαλάσσια σπορ σε παραλία της Μυκόνου. Λίγη ώρα αργότερα ο μικρός πέφτει στο νερό από φουσκωτό και τραυματίζεται θανάσιμα από το ταχύπλοο, στην προσπάθεια του χειριστή του να εντοπίσει το παιδί. Στην παραλία βρίσκονται οι γονείς του και στο σημείο ναυαγοσώστης, όμως παρά τις προσπάθειες δεν καταφέρνει να το σώσει. Συλλαμβάνονται ο υπεύθυνος για τα θαλάσσια σπορ στη συγκεκριμένη παραλία καθώς και ο χειριστής του ταχυπλόου και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για παροχή υπηρεσιών χωρίς άδεια.

Αυτή είναι η τραγωδία που ζωντανεύει πέντε χρόνια μετά, στη συνέχεια της δίκης στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Σύρου. Μέσα από αυτό το περιστατικό όμως ο πατέρας του μικρού Μιχάλη, Παναγιώτης Πασχαλάκης, βρίσκει τη δύναμη να ιδρύσει τη ΜΚΟ Safe Water Sports, με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων. Όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE: «Ο στόχος είναι να ενισχυθεί συνολικά η ασφάλεια σε έναν τομέα, αυτόν των θαλάσσιων σπορ, που έχει αναπτυχθεί άναρχα και κρύβει πολλούς κινδύνους. Αυτό που θέλω είναι ίσως το ακατόρθωτο, να φροντίσω να μην υπάρξει άλλη απώλεια παιδιού στο νερό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται δουλειά σε πολλά επίπεδα, σε σχέση με τη πολιτεία, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις».

Το Safe Water Sports έχει αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία, που λειτουργεί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας με online λογισιμικό ελέγχου και καταγραφής των παραβάσεων των θαλάσσιων επιχειρήσεων ώστε να δύνανται να παρακολουθούνται on line οι αδειοδοτήσεις τους.  

mesa1.jpg

Το πρόβλημα των παραβάσεων αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στη θάλασσα, και δεν είναι τόσο μεμονωμένα όσο πιστεύουμε. Για παράδειγμα, στο βούλευμα σχετικά με την επιχείρηση που λειτουργούσε στο Καλό Λιβάδι αναφέρεται σωρεία από αυτές τις παραβάσεις. Η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς προβλεπόμενη άδεια και το ταχύπλοο που προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού οδηγούσε χειριστής, χωρίς το προβλεπόμενο εκ του νόμου δίπλωμα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και εντελώς ακατάλληλες για τη διενέργεια του θαλάσσιου αυτού παιχνιδιού. Το μοιραίο φουσκωτό δεν είχε λάβει άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Τα σωσίβια ήταν ακατάλληλα και το σκοινί που τραβούσε τα φουσκωτά είχε μήκος διπλάσιο από το ανώτατο επιτρεπτό. Το ταχύπλοο δεν είχε, ως όφειλε, κανένα μέσο επικοινωνίας με την επιχείρηση και την ξηρά, ενώ ο υπεύθυνος ασφάλειας απουσίαζε από τη θέση του.

Για να περιορίσει τα περιστατικά αυτά, η Safe Water Sports έχει αναπτύξει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με τη μορφολογία των παραλιών καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –π.χ. αμμώδης, με βότσαλα κ.λπ.–, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κ.λπ. Παρουσιάζει και μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως όλα τα πλησιέστερα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα λιμεναρχεία με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Παράλληλα έχει αναλάβει την εκπαίδευση 40.000 παιδιών ετησίως στα σχολεία όλης της χώρας.

meesa.jpg

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει το Safe Water Sports ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο με αφετηρία την Ελλάδα και τις θάλασσές της θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, ώστε να γίνει ένα πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πρότυπο στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ