1821 Digital Gallery

Φαγητό: Διαφορετική νοοτροπία έχουν παχύσαρκα και αδύνατα άτομα

Φαγητό: Διαφορετική νοοτροπία έχουν παχύσαρκα και αδύνατα άτομα
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια καταναλωτική ανάλυση για να κατανοηθούν οι διαφορές στις συμπεριφορές των ατόμων ανάλογα με το σωματικό τους βάρος
  • A-
  • A+
0

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση κατέγραψε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικό και υπερβάλλον βάρος όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση. Αυτές οι διαφορές ενδέχεται να εξηγούν, εν μέρει, τα παραπανίσια κιλά των παχύσαρκων ατόμων.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια καταναλωτική ανάλυση για να κατανοηθούν οι διαφορές στις συμπεριφορές των ατόμων ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, καταγράφοντας διαφορές στη νοοτροπία. Επικεφαλής της ανάλυσης ήταν ο Hank Cardello, συγγραφέας του βιβλίου, “Stuffed: An Insider’s Look at Who’s (Really) Making America Fat”.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις για τη διατροφή και την άθληση από τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος και αυτό είναι ίσως  μια αιτία που έχουν παραπανίσιο βάρος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hudson Institute Report. Το Hudson Institute είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός που προωθεί νέες ιδέες για την παγκόσμια ασφάλεια, την ευημερία και την ελευθερία.

Σχετικα
Ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη στο «Italy on Stage»
Ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη στο «Italy on Stage»

Για τα παχύσαρκα άτομα η γεύση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο όταν επιλέγουν τι φαγητό θα φάνε. Επίσης, σπανίως διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, ενώ η σχέση τους με το φαγητό φαίνεται να είναι συναισθηματική. Κι ενώ πολλοί παχύσαρκοι δέχονται στην ιδέα μιας μικρότερης μερίδας φαγητού, είναι λιγότερο πιθανόν να γυμνάζονται, συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Πολιτικής Διατροφής του Ινστιτούτου Hudson στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε μια έρευνα σε δείγμα 2.000 ατόμων τους οποίους διαχώρισε σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ):

  • Άτομα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9),
  • Άτομα σχεδόν υπέρβαρα (ΔΜΣ 25-27),
  • Υπέρβαρα άτομα (27,1-29,9)
  • Παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ 30 και άνω).

Παρατηρήθηκε ότι οι διατροφικές απόψεις μεταξύ αυτών των τεσσάρων ομάδων διέφερε αρκετά.

Σχετικα
Το πρόβλημα του Food Waste και η λύση του
Το πρόβλημα του Food Waste και η λύση του

Το 44% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος ανέφερε ότι η υγεία και η διατροφή ήταν μεταξύ των τριών κύριων προτεραιοτήτων τους όταν αγόραζαν τρόφιμα. Η προτεραιότητα αυτή έπεφτε στη λίστα όσο αυξανόταν το σωματικό βάρος και στην ομάδα των παχύσαρκων ήταν στο 33%.

Το 62% των παχύσαρκων παραδέχονταν ότι γνώριζαν πως έπρεπε να τρώνε πιο υγιεινά αλλά δεν το έκαναν. Επίσης ήταν πιθανότερο να αγνοούν τις ετικέτες των τροφίμων. Πιο συχνά επιδίωκαν να αγοράζουν σνακς, πατατάκια, γλυκά, αρτοσκευάσματα, παγωτά, μπισκότα και αναψυκτικά. Τέλος, ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη ή να αναζητούν φυσικές γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες.

Το 60% των παχύσαρκων δήλωσε ότι δεν θα σταματούσαν να τρώνε σνακ και να πίνουν αναψυκτικά. Ήταν όμως πρόθυμοι να φάνε μικρότερες μερίδες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5