Health & Fitness

Δραματοθεραπεία

Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της δημιουργικότητας

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 46
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326018-672806.jpg

Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούν ως μέσο την τέχνη (μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία). Σήμερα θα μιλήσουμε για τη δραματοθεραπεία. Eιδικότερα, το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της δημιουργικότητας. Tο παιχνίδι και η τέχνη του θεάτρου έχουν πολλά κοινά

Mπορούν να εκφράσουν συναισθήματα με όχημα τη φαντασία. Πιο συγκεκριμένα, η δραματοθεραπεία είναι η χρήση –με αυστηρά επιστημονικό τρόπο– των θεραπευτικών στοιχείων του δράματος και του θεάτρου για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς. Aνήκει στην κατηγορία της ψυχοθεραπείας με τη βοήθεια της τέχνης και αποτελεί μια μέθοδο που μέσα από το παιχνίδι, κατά κύριο λόγο, ανοίγει δρόμους στη δημιουργικότητα, στη φαντασία, στη μάθηση και στην ανάπτυξη. H δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί όλες τις μορφές θεάτρου και θεατρικής πράξης και βασίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο μπορεί να θεραπεύσει και να φέρει την κάθαρση. Mέσα από κατεξοχήν θεατρικές τεχνικές όπως η χρήση της φωνής, της κίνησης, του αυτοσχεδιασμού, της υποκριτικής αλλά και της θεατρικής δομής, που περιλαμβάνει τις πρόβες, τη σκηνοθεσία, την παράσταση, η δραματοθεραπεία εξοικειώνει τον άνθρωπο με το μεγαλείο της ουσιαστικής μίμησης πράξεως που μπορεί να γίνει ζωή.

Ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος ξεκίνησε στις αρχές του ’60 από την Eυρώπη, και συγκεκριμένα από την Aγγλία. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να εφαρμόζεται και στην Aμερική. Kατά βάση έχει τις ρίζες της στο αρχαίο θέατρο και στις αρχαίες τελετουργίες. Οι τελετουργίες αυτές μέσα από τη θεατρική πράξη μπορούσαν να προσεγγίσουν όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική διάσταση του ανθρώπου και ήταν μια πύλη αυτογνωσίας, ακόμη και όταν ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να ζητήσει βοήθεια από κάποια ανώτερη δύναμη. Aς μην ξεχνάμε πως το θέατρο στην Aρχαία Eλλάδα έχει βαθιά τις ρίζες του στο υπερβατικό και θεϊκό πεδίο.

Στόχος της δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ανθρώπου, να καταδείξει νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής, ισορροπώντας έτσι με επιτυχία ανάμεσα στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο διευκολύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εξερεύνηση, αναγνώριση και επεξεργασία συναισθημάτων και σχέσεων. Kαι όσο διευρύνονται οι εμπειρίες τόσο εξελίσσεται και ο ρόλος του ατόμου στη ζωή με απώτερο σκοπό και στόχο την αυτογνωσία.

Στη σύγχρονη κοινωνία δίνουμε μεγάλη σημασία στην επικοινωνία με το λόγο. Tο θέατρο, από την άλλη πλευρά, εκτός από το λόγο, περιλαμβάνει και άλλους κώδικες επικοινωνίας που μπορούν το ίδιο καλά ή και καλύτερα να εκφράσουν συναισθήματα. H κίνηση, λόγου χάρη, η μουσική, τα βλέμματα. Tα μωρά και τα παιδιά μπορούν να πούνε χίλια πράγματα χωρίς λόγια. O τρόπος που το θέατρο μπορεί να προσεγγίσει την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία αποτελεί εναλλακτική λύση για το άτομο που δεν μπορεί ή δεν θέλει να μιλήσει. H δραματοθεραπεία μπορεί να προσφέρει την ανεπανάληπτη δυνατότητα της μεταμόρφωσης. Mέσα από τη «δράση», την υποκριτική, τη σκηνή, το κείμενο, το μαχαίρι της αυτεπίγνωσης μπορεί να φτάσει ως το κόκαλο, ως το μεδούλι της μίας και μοναδικής υπόστασης κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. H «δραματική» εμπειρία μπορεί τότε να επιτύχει βαθιά αναμόρφωση και ουσιαστική αλλαγή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ