Health & Fitness

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια στο ΑΧΕΠΑ

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική επέμβαση στο ΑΧΕΠΑ έσωσε 79χρονο με καρδιακή ανεπάρκεια - Πρώτη εφαρμογή της τεχνικής σε δημόσιο νοσοκομείο.
Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη © Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική επέμβαση στο ΑΧΕΠΑ έσωσε 79χρονο με καρδιακή ανεπάρκεια - Πρώτη εφαρμογή της τεχνικής σε δημόσιο νοσοκομείο.

Για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προσφέροντας λύση σε έναν 79χρονο ασθενή με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επέμβαση έγινε σε στενή συνεργασία της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ με το Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», στο πλαίσιο της κοινής «Ομάδας Καρδιάς» των δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Το προφίλ του ασθενούς και η απόφαση της Ομάδας Καρδιάς

Ο 79χρονος παρουσίαζε σοβαρή επιδείνωση της υγείας του με συχνές νοσηλείες και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς εκτός από την ανεπάρκεια της βαλβίδας υπέφερε από νεφρική ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, σακχαρώδη διαβήτη, ενώ έφερε και εμφυτεύσιμο απινιδωτή. Λόγω των επιβαρυντικών αυτών παράγοντων, κρίθηκε ακατάλληλος για ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Έπειτα από διαβούλευση της κοινής εξειδικευμένης ομάδας ιατρών (καρδιολόγων, καρδιοχειρουργών και αναισθησιολόγων) των δύο νοσοκομείων, επιλέχθηκε η διαδερμική προσέγγιση ως η πλέον ασφαλής λύση.

Πώς πραγματοποιήθηκε η επέμβαση

Η ιατρική ομάδα (αποτελούμενη από τους Ι. Ζαρίφη, Α. Ζιάκα, Μ. Διδάγγελο, Α. Κουπαράνη, Β. Τζαλαμούρα, Α. Μαυρογιάννη, Β. Καμπερίδη, Θ. Γκόσιο και Π. Γιαννακοπούλου) εφάρμοσε μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Μέσω φλέβας των κάτω άκρων, εισήχθη στην καρδιά ειδική συσκευή που συμπλησίασε τις γλωχίνες της βαλβίδας, χωρίς να απαιτηθεί ανοικτό χειρουργείο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 79χρονος παρουσίασε θεαματική βελτίωση, πήρε εξιτήριο και πλέον παρακολουθείται τακτικά σε εξωτερική βάση.

Πρωτοπορία για το ΕΣΥ

Η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ και το Καρδιολογικό Τμήμα του «Παπανικολάου», υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αντωνίου Ζιάκα και του Δρ. Ιωάννη Ζαρίφη, έλαβαν πρόσφατα τη σχετική άδεια ως το πρώτο κοινό διανοσοκομειακό κέντρο μη χειρουργικής εμφύτευσης συσκευών διόρθωσης ενδοκαρδιακών βλαβών στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται από το ΑΧΕΠΑ, η επιτυχία αυτή αναδεικνύει τις υψηλές δυνατότητες των δημόσιων νοσοκομείων και τη σημασία της συνεργασίας των εξειδικευμένων ιατρικών ομάδων προς όφελος των ασθενών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY