Health & Fitness

Κι όμως, ο καφές προστατεύει την καρδιά - Νέα μελέτη «διαλύει» τον μύθο για τις αρρυθμίες

Αμερικανική κλινική δοκιμή διαψεύδει τη μακροχρόνια αντίληψη ότι η καφεΐνη επιβαρύνει την καρδιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κι όμως, ο καφές προστατεύει την καρδιά - Νέα μελέτη για τις αρρυθμίες ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει τους ανθρώπους από τις αρρυθμίες, παρά τη συνήθη αντίληψη για το αντίθετο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κλινική δοκιμή Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation (Decaf) διαπίστωσε ότι 200 ασθενείς με επίμονες αρρυθμίες είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο υποτροπής της πάθησης, εάν ανήκαν στην ομάδα που κατανάλωνε καφέ, σε σύγκριση με εκείνη που απείχε από αυτόν – 47% έναντι 64%.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Κυριακή στο Journal of the American Medical Association και παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη.

Η έρευνα της ομάδας του Γκρέγκορι Μάρκους έρχεται τη στιγμή που περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή (atrial fibrillation ή A-fib) — μια πάθηση που προκαλεί αίσθημα παλμών, και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέχρι σήμερα, δεν ήταν σπάνιο οι γιατροί να συστήνουν σε ασθενείς με A-fib να αποφεύγουν τον καφέ, καθώς μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Όμως, τα αποτελέσματα της δοκιμής Decaf ίσως ωθήσουν ορισμένους ειδικούς να αναθεωρήσουν αυτή τη σύσταση.

Η δοκιμή, διάρκειας έξι μηνών, περιελάμβανε ηλικιωμένους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία που έπιναν καφέ τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: εκείνους που έκοψαν την καφεΐνη και εκείνους που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα, δηλώνοντας οι ίδιοι την πρόσληψή τους κατά τη διάρκεια διαδικτυακών ελέγχων.

Σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος υποτροπής

Ο Μάρκους και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ηλεκτροκαρδιογραφήματα και φορητούς αισθητήρες για να καταγράψουν πότε και αν εμφανίστηκαν ξανά αρρυθμίες.

Τελικά διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν 17% μικρότερη πιθανότητα υποτροπής κατά τη διάρκεια της μελέτης και μεγαλύτερο διάστημα μέχρι την πρώτη εμφάνιση αρρυθμίας.

Ο Μάρκους, καρδιολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο NBC News ότι τα αποτελέσματα δείχνουν «πόσο προστατευτικός φαίνεται να είναι ο καφές με καφεΐνη έναντι της κολπικής μαρμαρυγής».

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως το ότι δεν υπολόγισε την καφεΐνη από άλλα ροφήματα ή τις διαφορές στη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή των συμμετεχόντων.

Οι ειδικοί συνιστούν μέτρο

Η καρδιολόγος Τζοάνα Κοντρέρας από το νοσοκομείο Mount Sinai Fuster Heart της Νέας Υόρκης σχολίασε στο NBC ότι, κατά τη γνώμη της, τα ευρήματα δείχνουν πως είναι ασφαλές για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή να πίνουν καφέ με μέτρο, αν και δεν επιβεβαιώνεται ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Αυτό δείχνει ότι μπορείς να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί και να είσαι καλά, ακόμη κι αν έχεις A-fib».