- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Παγκόσμια ημέρα καφέ: Η συνήθεια που ενώνει ανθρώπους, κουλτούρες και στιγμές
Μια αγαπημένη ιεροτελεστία σε όλο τον κόσμο
Παγκόσμια ημέρα καφέ η 1η Οκτωβρίου - Η ιστορία και οι συνήθειες ανά τον κόσμο
Για τους περισσότερους από εμάς ο καφές είναι μια αγαπημένη ιεροτελεστία με την κάθε ημέρα να μην ξεκινάει σωστά χωρίς αυτόν. Ένας καφές δεν είναι μόνο όμως μόνο αυτό. Αποτελεί και την ιδανική αφορμή για να βρεθούμε με τους φίλους μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Από το 2015, η πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής - είναι η παγκόσμια ημέρα καφέ - όμως η ιστορία του ξεκινάει πολύ πιο πριν.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και ιστορίες για το πως ανακαλύφθηκε ο καφές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο καφές ανακαλύφθηκε όταν ένας βοσκός από την Αιθιοπία παρατήρησε ότι τα κατσίκια του ήταν λίγο πιο ζωηρά από το συνηθισμένο όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου, του καφεόδεντρου δηλαδή. Ο Βοσκός, ενθουσιασμένος με την ανακάλυψη αυτή, μάζεψε τους καρπούς και τους πρόσφερε στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι βρήκαν γρήγορα τον τρόπο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτό το περίεργο κόκκινο φρούτο, κάνοντας το αφέψημα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του καφέ πριν περίπου 1.400 χρόνια.
Έκτοτε ο καφές ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες, λοιδορήθηκε, απαγορεύτηκε, έπειτα έγινε φάρμακο, τροποποιήθηκε ξανά και ξανά, αναμίχθηκε, αναδείχθηκε, μεγάλωσε, βασικά γιγαντώθηκε και έγινε το πιο γνωστό, με την μεγαλύτερη κατανάλωση ποτό στον κόσμο.
Το 1652 άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Δυτική Ευρώπη και μάλιστα από Έλληνα, τον Πασκουά Ροζέ, στο Λονδίνο. 368 χρόνια μετά μιλάμε για μια από τις δυνατότερες βιομηχανίες και κλάδους κι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα πάθη των ανθρώπων ανά τον κόσμο
Ένα ταξίδι στην υφήλιο για έναν καφέ
Γαλλία
cafe au lait
Οι Γάλλοι προτιμούν τον καφέ φίλτρου, αλλά είναι παγκοσμίως γνωστοί για το περίφημο Café au lait , καφέ φίλτρου ή εσπρέσο δηλαδή, με ζεστό γάλα. Συνοδεύεται από φρεσκοψημένο κρουασάν ή φρυγανισμένο ψωμί του τοστ με βούτυρο.
Γερμανία
Pharisäer Kaffee
Ο Pharisäer Kaffee, ο γερμανικός καφές μοιάζει πολύ με τον irish coffee, μόνο που αντί για ουίσκι, γίνεται με μαύρο ρούμι, ζάχαρη και χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Βιετνάμ
Cà phê trứng
Στο Βιετνάμ ο καφές Cà phê trứng μοιάζει πιο πολύ με υγρό τιραμισού, παρά με καφέ, καθώς φτιάχνεται με χτυπημένους κρόκους αυγού και γάλα, μέσα σε μπεν μαρί.
Σαουδική Αραβία
Saudi Arabian Coffee
Στην Σαουδική Αραβία, ο καφές θυμίζει πολύ τον δικό μας ελληνικό καφέ, καθώς φτιάχνεται με μπρίκι στην χόβολη, μόνο που στην συνέχεια ενισχύεται με κάρδαμο ή άλλα αρωματικά, όπως ροδόνερο.
Σουηδία
Kaffeost
Ο Kaffeost δεν είναι ένας απλός καφές. Σερβίρεται σε επίσημα καλέσματα και είναι μέρος της κοινωνικής κουλτούρας των Σουηδών. Πρόκειται για καφέ φίλτρου, ο οποίος περιέχει ένα μαλακό καπνισμένο τυρί από γάλα τάρανδου, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Ινδονησία
Kopi Joss
Kopi Joss ή αλλιώς καφές όχι σε, αλλά με αναμμένα κάρβουνα. Στην Ινδονησία, ο καφές σερβίρεται με κομμάτια πυρωμένου κάρβουνου.
Μεξικό
Mexican Coffee
Οι Μεξικανοί λατρεύουν τα αιχμηρά αρώματα και τις πικάντικες γεύσεις. Γι΄αυτό, προτιμούν τον καφέ τους με μπόλικη κανέλα και ζάχαρη, συστατικά που δεν τα προσθέτουν μετά, αλλά που χρησιμοποιούν από την αρχή της διαδικασίας της παρασκευής του καφέ.
Αιθιοπία
Ethiopian Coffee
Στην γενέτειρα του καφέ, υπάρχει φυσικά ολόκληρο τελετουργικό για την παρασκευή του καφέ. Κατά το Jebena Buna, πράσινοι κόκκοι καφέ πλένονται, αποφλοιώνονται, καβουρδίζονται επί τόπου, σε μια τελετή που διαρκεί για αρκετή ώρα και όταν ο καφές είναι έτοιμος στο φλιτζάνι, συνοδεύεται από ποπ κορν.
Καφές: Tο δεύτερο πιο εξαγώγιμο αγαθό στον κόσμο μετά το πετρέλαιο
Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 τροπικές χώρες και αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο αγαθό στον κόσμο μετά το πετρέλαιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ δεν είναι αυτές με την μεγαλύτερη κατανάλωση στο ρόφημα, αντίθετα, εμείς οι Ευρωπαίοι πίνουμε το ένα τρίτο του καφέ παγκοσμίως.
Με πληροφορίες από Barista
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.