- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Καθαρίζετε αρκετά το μπουκάλι νερού σας; Αποκαλυπτικά αποτελέσματα έρευνας
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες


Έρευνα: Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για το νερό σας και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος
Κάθε φορά που πίνετε νερό από το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι σας, εισάγετε βακτήρια μέσα σε αυτό, τα οποία μέσα σε μία ημέρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε εκατομμύρια.
Τι λένε οι επιστήμονες για τους κινδύνους για την υγεία που κρύβουν τα μπουκάλια για το νερό και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε; Ο Καρλ Μπένκε, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, αναρωτιόταν για την καθαριότητα του επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού του.
Όταν έβαλε χαρτοπετσέτες μέσα και τις έτριψε στα τοιχώματα, σοκαρίστηκε από τη βρωμιά που βρήκε. Το γλιστερό αίσθημα στο εσωτερικό του μπουκαλιού δεν οφειλόταν στο υλικό του αλλά στη συσσώρευση βακτηρίων. Αυτό τον οδήγησε στο να διεξάγει μια μελέτη, όπου ζήτησε από διερχόμενους στο πανεπιστήμιο να του δανείσουν τα μπουκάλια τους για έρευνα.
Τι βρέθηκε στα μπουκάλια νερού
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: πολλά από τα μπουκάλια ήταν γεμάτα βακτήρια. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήξεραν ότι δεν τα καθάριζαν σωστά. Το 2024, η αγορά επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού έφτασε τα 10 δισ. δολάρια.
Έρευνες δείχνουν ότι το 50-81% των φοιτητών πανεπιστημίων και το 50% των Ιταλών εργαζόμενων στον τομέα της υγείας χρησιμοποιούν τέτοια μπουκάλια. Όμως, ενώ βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, μπορεί επίσης να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Από πού προέρχονται τα βακτήρια
Το νερό της βρύσης δεν είναι αποστειρωμένο. Αν παραμείνει σε ένα μπουκάλι για μέρες, επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Σύμφωνα με την Πρίμροουζ Φρίστοουν, καθηγήτρια κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, τα βακτήρια αναπτύσσονται στους 37°C αλλά μπορούν να πολλαπλασιαστούν ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 20°C). Μια μελέτη στη Σιγκαπούρη έδειξε ότι το νερό σε μπουκάλια ενηλίκων μπορεί να φτάσει από 75.000 βακτήρια ανά χιλιοστόλιτρο το πρωί σε 1-2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της ημέρας.
Η αποθήκευση του μπουκαλιού στο ψυγείο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά δεν τα εξαλείφει. Επιπλέον, οι περισσότερες μολύνσεις προέρχονται από τον χρήστη. Το εξωτερικό του μπουκαλιού φέρει πολλά μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται στο εσωτερικό μέσω του στόματος. Άτομα που δεν πλένουν τα χέρια τους τακτικά μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια όπως το E. coli στο στόμιό τους. Η κοινή χρήση των μπουκαλιών αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών, όπως ο νοροϊός.
Πώς επηρεάζει η μόλυνση την υγεία μας
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί είναι αβλαβείς, αλλά το μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Το E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο που υπάρχει στο ανθρώπινο έντερο, αλλά όταν αποκτήσει παθογόνα χαρακτηριστικά, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Επίσης, λοιμώξεις του στομάχου μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.
Ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπορούν να φιλοξενήσουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Σε ένα γραφείο εφημερίδας στη Βρετανία, εντοπίστηκε το βακτήριο Klebsiella grimontii, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια σε άτομα που έχουν λάβει πρόσφατα αντιβιοτικά.
Πώς να καθαρίζετε σωστά τα μπουκάλια σας
Ο Μπένκε ανακάλυψε ότι το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνά του δεν καθάριζε ποτέ το μπουκάλι του. Τα πιο καθαρά μπουκάλια ήταν εκείνα που είχαν πλυθεί με βούρτσες ή πλυντήριο πιάτων. Η καλύτερη πρακτική είναι το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες με σαπούνι.
Η Φρίστοουν προτείνει πλύσιμο με ζεστό νερό (πάνω από 60°C), απορρυπαντικό και άφθονο ξέπλυμα. Στη συνέχεια, πρέπει να αφήνετε το μπουκάλι να στεγνώσει καλά στον αέρα, καθώς η υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων. Πρέπει να το καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον αρκετές φορές την εβδομάδα.
Τι είδους μπουκάλια είναι καλύτερα;
Μελέτες δείχνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια έχουν συχνά περισσότερα βακτήρια από τα ανοξείδωτα. Ωστόσο, το πώς καθαρίζετε το μπουκάλι σας είναι πιο σημαντικό από το υλικό του. Τα πιο υγιεινά μπουκάλια είναι εκείνα που καθαρίζονται πιο εύκολα.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες στα πλαστικά μπουκάλια, όπως η BPA, μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό και να διαταράξουν τη λειτουργία των ορμονών. Η BPA έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.
Είτε επιλέξετε πλαστικό είτε μέταλλο, η τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιβλαβών βακτηρίων στο νερό που πίνετε. Καθαρίζοντας τακτικά το μπουκάλι σας και αποφεύγοντας τη χρήση του για ζαχαρούχα ή γαλακτοκομικά ροφήματα, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους μόλυνσης και να διατηρήσετε την υγεία σας.
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία παραδοσιακή επιλογή ή κάτι περισσότερο;
Στο TikTok πολλοί έχουν σπεύσει να επιβεβαιώσουν ότι η δράση του ξεπερνά κάθε προσδοκία, όμως, τι ισχύει
Η έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα για τις γυναίκες ο φετινός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας
Κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζεις για την ψυχοθεραπεία
Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και η φυσική δραστηριότητα
Οι πιθανές επιπτώσεις και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Η απάντηση μπορεί να προβλέψει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας
Η λοίμωξη μπορεί να γίνει δυνητικά πολύ επικίνδυνη
Γόνατα, ισχία, αστράγαλοι, ώμοι και αγκώνες οι πιο ευάλωτες αρθρώσεις
Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου
Η κουζίνα ένας από τους συχνότερους χώρους όπου γίνονται τραυματισμοί των ματιών
Αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες οι εξελίξεις στην ιατρική
Τι διαπιστώθηκε μετά τη χορήγησή τους σε ασθενείς
Τι αναφέρει σχετική έρευνα
Η αρχή του κακού των διατροφικών διαταραχών μπορεί να βρίσκεται στη σχέση με τη μητέρα μας
Σε ποιους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον - 11 Απριλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.