Health & Fitness

Σπονδυλαρθρίτιδες, μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων

Επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους τους πάσχοντες, έχοντας σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 917
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπονδυλαρθρίτιδες, μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων
Σπονδυλαρθρίτιδες, μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων © Toa Heftiba/Unsplash

Σπονδυλαρθρίτιδες: Ο Καρατσουράκης Θεόφιλος, Ρευματολόγος, μας μιλάει για τα ρευματολογικά νοσήματα

Οι σπονδυλαρθρίτιδες είναι ρευματολογικά νοσήματα που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή, τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος, προσβάλλουν άτομα νεαρής ηλικίας και μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους, τόσο μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων όσο και στο ίδιο άτομο μέσα στον χρόνο, όπως επισημαίνει ο κ. Καρατσουράκης Θεόφιλος, Ρευματολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος Φαρμασέρβ-Lilly.

Σπονδυλαθρίτιδα και αρθρώσεις

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις αυτής της ομάδας νοσημάτων είναι φλεγμονή, τόσο στο μυοσκελετικό όσο και στο δέρμα. Η προσβολή του μυοσκελετικού εντοπίζεται συνήθως σε μικρό αριθμό αρθρώσεων, λιγότερες από 5 και πιο συχνά στα κάτω άκρα, στους τένοντες και στις ενθέσεις, αλλά μπορεί να προσβληθούν και περισσότερες αρθρώσεις ή και ένα ολόκληρο δάκτυλο οδηγώντας έτσι στη δακτυλίτιδα.

Η συμμετοχή της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται με πόνο στο πίσω μέρος της λεκάνης και επέκταση στους γλουτούς και σε ολόκληρο το μήκος της με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία, η βελτίωση με την κίνηση και η επιδείνωση με την ακινησία, καθώς και η γρήγορη και σημαντική βελτίωση του πόνου με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όταν κυριαρχεί η προσβολή της σπονδυλικής στήλης τίθεται η διάγνωση της αξονικής σπονδυλαθρίτιδας.

Σπονδυλαθρίτιδα και ψωρίαση

Η δεύτερη πιο συχνή εκδήλωση στο πλαίσιο αυτών των νοσημάτων είναι η εμφάνιση ψωρίασης, δηλαδή περιοχές του δέρματος που είναι ερυθρές και καλύπτονται από «λέπια» με χαρακτηριστικό αργυρό χρώμα, μαζί με κνησμό. Επίσης τα νύχια μπορεί να παρουσιάζουν  χαρακτηριστικές βλάβες. Οι πιο πολλοί πάσχοντες πρώτα εκδηλώνουν την ψωρίαση στο δέρμα και τα νύχια και στη συνεχεία τα συμπτώματα των σπονδυλαρθρίτιδων, επομένως μπορεί αρχικά να παρακολουθούνται από δερματολόγο ενώ στη συνέχεια και από έναν ρευματολόγο.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν οσφυαλγία μπορεί να επισκέπτονται έναν διαφορετικό ιατρό αρχικά και να εξεταστούν και από ρευματολόγο στη συνέχεια. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν σε κάθε γιατρό ολοκληρωμένα το ιστορικό τους και να υπάρχει συστηματική συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.

Καρατσουράκης Θεόφιλος, Ρευματολόγος

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια ομάδα νοσημάτων που μπορεί να επηρεάσουν με διαφορετικούς τρόπους τα άτομα έχοντας σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους. Επίσης υπάρχει σημαντική συσχέτιση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας με μια σειρά από συννοσηρότητες –που μπορεί να προέρχονται, πχ. από το καρδιαγγειακό σύστημα–, καθώς και αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Διάγνωση

Η διάγνωση αυτών των νοσημάτων βασίζεται σε σημαντικό ποσοστό στο ιστορικό (των ιδίων και της οικογένειάς τους), στην κλινική εξέταση των ειδικών ιατρών, ενώ συμπληρωματικά γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ορθή και ολοκληρωμένη διάγνωση των ασθενών με σπονδυλαρθρίτιδες είναι σημαντική, γιατί σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές επιλογές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες επιτρέπουν την εξατομικευμένη επιλογή για κάθε ασθενή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.