- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σπονδυλαρθρίτιδες, μια ιδιαίτερη ομάδα νοσημάτων
Επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους τους πάσχοντες, έχοντας σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής
Σπονδυλαρθρίτιδες: Ο Καρατσουράκης Θεόφιλος, Ρευματολόγος, μας μιλάει για τα ρευματολογικά νοσήματα
Οι σπονδυλαρθρίτιδες είναι ρευματολογικά νοσήματα που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή, τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος, προσβάλλουν άτομα νεαρής ηλικίας και μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους, τόσο μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων όσο και στο ίδιο άτομο μέσα στον χρόνο, όπως επισημαίνει ο κ. Καρατσουράκης Θεόφιλος, Ρευματολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος Φαρμασέρβ-Lilly.
Σπονδυλαθρίτιδα και αρθρώσεις
Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις αυτής της ομάδας νοσημάτων είναι φλεγμονή, τόσο στο μυοσκελετικό όσο και στο δέρμα. Η προσβολή του μυοσκελετικού εντοπίζεται συνήθως σε μικρό αριθμό αρθρώσεων, λιγότερες από 5 και πιο συχνά στα κάτω άκρα, στους τένοντες και στις ενθέσεις, αλλά μπορεί να προσβληθούν και περισσότερες αρθρώσεις ή και ένα ολόκληρο δάκτυλο οδηγώντας έτσι στη δακτυλίτιδα.
Η συμμετοχή της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται με πόνο στο πίσω μέρος της λεκάνης και επέκταση στους γλουτούς και σε ολόκληρο το μήκος της με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία, η βελτίωση με την κίνηση και η επιδείνωση με την ακινησία, καθώς και η γρήγορη και σημαντική βελτίωση του πόνου με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όταν κυριαρχεί η προσβολή της σπονδυλικής στήλης τίθεται η διάγνωση της αξονικής σπονδυλαθρίτιδας.
Σπονδυλαθρίτιδα και ψωρίαση
Η δεύτερη πιο συχνή εκδήλωση στο πλαίσιο αυτών των νοσημάτων είναι η εμφάνιση ψωρίασης, δηλαδή περιοχές του δέρματος που είναι ερυθρές και καλύπτονται από «λέπια» με χαρακτηριστικό αργυρό χρώμα, μαζί με κνησμό. Επίσης τα νύχια μπορεί να παρουσιάζουν χαρακτηριστικές βλάβες. Οι πιο πολλοί πάσχοντες πρώτα εκδηλώνουν την ψωρίαση στο δέρμα και τα νύχια και στη συνεχεία τα συμπτώματα των σπονδυλαρθρίτιδων, επομένως μπορεί αρχικά να παρακολουθούνται από δερματολόγο ενώ στη συνέχεια και από έναν ρευματολόγο.
Οι ασθενείς που εμφανίζουν οσφυαλγία μπορεί να επισκέπτονται έναν διαφορετικό ιατρό αρχικά και να εξεταστούν και από ρευματολόγο στη συνέχεια. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν σε κάθε γιατρό ολοκληρωμένα το ιστορικό τους και να υπάρχει συστηματική συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια ομάδα νοσημάτων που μπορεί να επηρεάσουν με διαφορετικούς τρόπους τα άτομα έχοντας σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους. Επίσης υπάρχει σημαντική συσχέτιση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας με μια σειρά από συννοσηρότητες –που μπορεί να προέρχονται, πχ. από το καρδιαγγειακό σύστημα–, καθώς και αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.
Διάγνωση
Η διάγνωση αυτών των νοσημάτων βασίζεται σε σημαντικό ποσοστό στο ιστορικό (των ιδίων και της οικογένειάς τους), στην κλινική εξέταση των ειδικών ιατρών, ενώ συμπληρωματικά γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις.
Η ορθή και ολοκληρωμένη διάγνωση των ασθενών με σπονδυλαρθρίτιδες είναι σημαντική, γιατί σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές επιλογές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες επιτρέπουν την εξατομικευμένη επιλογή για κάθε ασθενή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.