Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας η 21η Φεβρουαρίου - Το αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με τη μοναδική σύνθεση
Ένα θεραπευτικό ελιξίριο που υπάρχει εδώ και περίπου 2.000 χρόνια
Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας 2024: Η καθιέρωση της 21ης Φεβρουαρίου για το αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με τη μοναδική σύνθεση
Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου επειδή η πρώτη αναφορά για το αφέψημα αυτό ανιχνεύεται στην κινεζική δυναστεία των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.
Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας και πρωτογιορτάστηκε το 2020, αφορά το ζυμωμένο ρόφημα τσαγιού Κομπούτσα και τα οφέλη του για την υγεία λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Είναι μια περίοδος ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπό της στην υγεία, τη βιωσιμότητα και την κοινότητα.
Τι είναι η Κομπούτσα και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία
Η Κομπούτσα είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Το ανθρακικό δημιουργείται με 100% φυσικό τρόπο και μπορεί να διαφέρει από μπουκάλι σε μπουκάλι.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας έχει κερδίσει ιδιαίτερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια λόγω της μοναδικής γεύσης και των οφελών για την υγεία που προσφέρει αυτό το θαυματουργό ποτό. Η Κομπούτσα θεωρείται ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και προβιοτικών ιδιοτήτων.
Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της κομπούτσας, περιέχει μεγάλο αριθμό ζωντανών βακτηρίων γνωστών ως προβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια από τη μια, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και από την άλλη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Από πού ξεκίνησε και πώς εξαπλώθηκε η Κομπούτσα στον κόσμο
Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η Κομπούτσα είχε θεραπευτικές ιδιότητες, καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή εκτός Κίνας.
Μέσω Ρωσίας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωσή της στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.
Η διατροφική αξία της Κομπούτσα
Η Κομπούτσα έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται θρεπτική και θεραπευτική για διάφορα προβλήματα υγείας.
- Περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες.
- Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Περιέχει βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.