Health & Fitness

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας η 21η Φεβρουαρίου - Το αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με τη μοναδική σύνθεση

Ένα θεραπευτικό ελιξίριο που υπάρχει εδώ και περίπου 2.000 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας η 21η Φεβρουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας η 21η Φεβρουαρίου © Tim-Oliver Metz/Unsplash

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας 2024: Η καθιέρωση της 21ης Φεβρουαρίου για το αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με τη μοναδική σύνθεση

Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου επειδή η πρώτη αναφορά για το αφέψημα αυτό ανιχνεύεται στην κινεζική δυναστεία των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας και πρωτογιορτάστηκε το 2020, αφορά το ζυμωμένο ρόφημα τσαγιού Κομπούτσα και τα οφέλη του για την υγεία λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Είναι μια περίοδος ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπό της στην υγεία, τη βιωσιμότητα και την κοινότητα.

Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας - Ένα αρχαίο αφέψημα με θεραπευτικές ιδιότητες
Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας - Ένα αρχαίο αφέψημα με θεραπευτικές ιδιότητες © Katherine Sousa/ Unsplash

Τι είναι η Κομπούτσα και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία

Η Κομπούτσα είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Το ανθρακικό δημιουργείται με 100% φυσικό τρόπο και μπορεί να διαφέρει από μπουκάλι σε μπουκάλι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας έχει κερδίσει ιδιαίτερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια λόγω της μοναδικής γεύσης και των οφελών για την υγεία που προσφέρει αυτό το θαυματουργό ποτό. Η Κομπούτσα θεωρείται ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και προβιοτικών ιδιοτήτων. 

Beginners Guide To Fermentation: Kombucha Making

Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της κομπούτσας, περιέχει μεγάλο αριθμό ζωντανών βακτηρίων γνωστών ως προβιοτικών. Αυτά τα βακτήρια από τη μια, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και από την άλλη ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από πού ξεκίνησε και πώς εξαπλώθηκε η Κομπούτσα στον κόσμο

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η Κομπούτσα είχε θεραπευτικές ιδιότητες, καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή εκτός Κίνας.

Μέσω Ρωσίας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωσή της στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

H Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου
H Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου © Megumi Nachev/ Unsplash

Η διατροφική αξία της Κομπούτσα

Η Κομπούτσα έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται θρεπτική και θεραπευτική για διάφορα προβλήματα υγείας.

  • Περιέχει βακτηρίδια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες.
  • Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, που τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Περιέχει βιταμίνη C, που είναι γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα και άλλα, εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, οργανικά οξέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ