Κοσμος

Μια ημέρα για τις Μοναχικές Καρδιές

Η 14η Φεβρουαρίου δεν είναι μόνο του Αγίου Βαλεντίνου!

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια ημέρα για τις Μοναχικές Καρδιές
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Bing.

Παγκόσμια Ημέρα Μοναχικής Καρδιάς: Απέναντι στην παντοδυναμία των ερωτευμένων, οι μοναχικοί (ή αλλιώς: οι ελεύθεροι) ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον… εαυτό τους

Πίσω στο 2001, έναν βαρετό χρόνο μετά τους θορυβώδεις εορτασμούς τού Millennium, τότε που οι πιο ψαγμένοι κυκλοφορούσαν με ένα Nokia 3310 σε περίοπτη θέση για να το βλέπουν όλοι και το ίντερνετ έτρεχε με ταχύτητες βραδύποδα ένα ζεστό μεσημέρι Κυριακής, ένας νεαρός ονόματι Ντάστιν Μπαρνς, αγανακτισμένος από τις απανωτές απορρίψεις και αρνούμενος να ζει υπό το κράτος του φόβου για ένα μέλλον γεμάτο μοναξιά (και ακόμη περισσότερες απορρίψεις), κήρυξε τη 15η Φεβρουαρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα της Μοναχικής Καρδιάς: Singles Awareness Day ή Singles Appreciation Day (SAD για συντομία).

Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει μόνος του μια Παγκόσμια Ημέρα, σωστά; Λάθος. Με έναν ανεξήγητο τρόπο, η SAD δεν έγινε αμέσως δεκτή μόνο από τους συμμαθητές του νεαρού Ντάστιν, αλλά διαδόθηκε, αγκαλιάστηκε από πολλούς, και εντέλει πέτυχε. Και εδραιώθηκε. Και έκτοτε γιορτάζεται δόξη και τιμή στις 15 του μηνός, αύριο σαν να λέμε, ή, από άλλους, ΑΝΗΜΕΡΑ του Αγίου Βαλεντίνου: σήμερα δηλαδή — για σπάσιμο στον άγιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, η ημέρα αυτή υπάρχει, είναι καταγεγραμμένη, είναι επίσημη, είναι θεσμός — και οι μοναχικοί όλου του κόσμου, όλων των φύλων και όλων των φυλών, έχουν το ελεύθερο να τη γιορτάσουν.

Είναι καλές οι σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, είναι καλά και τα κόκκινα λουλούδια, αλλά ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ζευγαράκια, ο κόσμος είναι κυρίως φτιαγμένος από οικογένειες και από μοναχικούς ανθρώπους

Γιατί αρκετά με την παντοκρατορία των ερωτευμένων και όλον αυτό τον αχαλίνωτο γλυκασμό και την πλαστή φρενίτιδα του έρωτα και του ανήκειν. Κάπου φτάνει. Είναι καλές οι σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, είναι καλά και τα κόκκινα λουλούδια, όπως καλά είναι και τα δείπνα υπό το φως των κηρίων, και τα emoji καρδούλες-με-αστράκια-αντί-για-μάτια, και όλα τα παραφερνάλια. Όλα είναι καλά και όλα είναι αποδεκτά. Προφανώς. Αλλά ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ζευγαράκια (τι λέξη κι αυτή… ew), ο κόσμος είναι κυρίως φτιαγμένος από οικογένειες (φευ, αναγκαίο κακό…) και από μοναχικούς ανθρώπους. Πολλούς μοναχικούς ανθρώπους. Που, ακόμη κι αν δεν το ήξεραν, έχουν κι αυτοί την ημέρα τους. Και που επίσης δεν λέγονται μόνο μοναχικοί. Λέγονται και ελεύθεροι.

Σε αγαστή σύμπνοια με την Ημέρα των Ερωτευμένων, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Ελεύθερους είναι μία ημέρα αφιερωμένη αφενός στον καταναλωτισμό, και αφετέρου στις εκδηλώσεις αγάπης και λατρείας για τον άλλον — στην περίπτωσή μας, στις εκδηλώσεις αγάπης και λατρείας για τον εαυτό μας.

Γι’ αυτό, Μοναχικές Καρδιές, εκμεταλλευτείτε αυτή τη χρονιάρα μέρα για να αγοράσετε πράγματα στον εαυτό σας που δεν θα παίρνατε ποτέ άλλη φορά. Θέλετε εκείνη την πελώρια Toblerone αεροδρομίου που ζαχαρώνετε μήνες τώρα στο σούπερ-μάρκετ; Πάρτε την. Θέλετε να πάρετε λουλούδια στον εαυτό σας; Ε, όχι, ΜΗΝ πάρετε, τα λουλούδια είναι υπερεκτιμημένα, αλλά κάντε σας δώρο εκείνη την ετήσια συνδρομή στο συνδρομητικό κανάλι που έλειπε από τη συλλογή σας — η πειρατεία είναι μπλιαχ.

Βγείτε μόνος και απολαύστε ένα ακριβό μολτ ουίσκι, συνοδεία επίσης ενός κομματιού σοκολάτας. Του πάει. Και μετά κάντε νόημα στον μπάρμαν να σας φέρει ακόμη ένα. Μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο και πάρτε δυο-τρία από τα ευπώλητα μυθιστορήματα. Συνήθως είναι μια χαρά, γιατί είναι γραμμένα για έναν μέσο όρο αναγνωστών. Ή πείτε στον βιβλιοπώλη τι θέλετε πάνω-κάτω και αφεθείτε στις βιβλιολαγνικές περιποιήσεις του. Αυτός ξέρει καλύτερα από εσάς τι θα σας αρέσει. Και κατά πάσα πιθανότητα είναι επίσης μόνος.

Κάντε έναν μαραθώνιο βλέποντας και τα έξι επεισόδια του τελευταίου «True Detective». Και πανηγυρίστε το γεγονός ότι κανείς δεν πρόκειται να σας ρωτήσει τι έχετε καταλάβει μέχρι τα μισά του κύκλου. Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε. (Όχι και πολλά πράγματα). Εννοείται πως οφείλετε να παραγγείλετε μία πίτσα τζάμπο, μια πίτσα μεγέθους Γκοτζίλα, που θα τη φάτε μέσα από το κουτί ενώ ακόμα θα καίει. Έχετε δίπλα σας ένα πάκο χαρτοπετσέτες ή όλο τον ρολό του χαρτιού κουζίνας: κανένας δεν θα σας κοιτάξει επιτιμητικά. Αν τη συνοδεύσετε με μπίρες, φροντίστε να έχετε δίπλα σας το κινητό για να κάνετε τη συνδρομή στον New Yorker που πάει πια τόσος καιρός να σας έρθει στο σπίτι. Θα σας κάνουν δώρο και μια τσάντα. Ανοίξτε το σάιτ τους όταν θα έχετε πιει την τρίτη μπίρα.

Αν έχετε φίλους σαν κι εσάς, κανονίστε ίσως να βρεθείτε. Ανταλλάξτε και δώρα αν θέλετε. Χρηστικά, προφανώς. Αλλά άχρηστα χρηστικά. Ένα φουρνάκι που ψήνει ποπ-κορν, ας πούμε (μία μεγάλη μερίδα τη φορά, όχι παραπάνω). Ή μια φριτέζα αέρος — των τριών λίτρων φτάνει και περισσεύει. Ένα τιρμπουσόν με τον Νταρθ Βέιντερ είναι επίσης μια καλή ιδέα, ιδίως αν συνοδεύεται και από ένα μπουκάλι καλό κρασί. Ή έστω τίμιο. Σκεφτείτε ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξετε σήμερα έναν λογαριασμό στο Tinder, και να κάνετε ό,τι κάνουν εκεί πέρα. Μπορεί να σταθείτε τυχεροί — ποτέ δεν ξέρεις.

Δεν είναι κακό να είσαι σόλο. Δεν είναι κακό να είσαι SAD. Η αγάπη είναι παντού γύρω μας.

Αλλά στ’ αλήθεια τώρα, ποιος ο λόγος; Είτε είστε φοιτητές, είτε ζείτε με τον σκύλο σας, είτε έχετε έξι γάτες στο σπίτι που είναι αλλεργικές στους άλλους ανθρώπους, είτε είστε υπάλληλος, στέλεχος, μανάβης, μαραθωνοδρόμος, copywriter ή κάτι άλλο μοναχικό, γιορτάστε το. Δεν είναι κακό να είσαι σόλο. Δεν είναι κακό να είσαι SAD. Η αγάπη είναι παντού γύρω μας. Και είναι, άρα, και κοντά μας. Και ο πιο κοντινός άνθρωπος ενός μοναχικού ανθρώπου είναι ο εαυτός του: ο Βαλεντίνος του. Μια χαρά. Αγαπήστε τον με πάθος. Και φάτε άλλη μία σοκολάτα. 🍷 🍫 ❤️

Μια ημέρα για τις Μοναχικές Καρδιές
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Bing.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ