Health & Fitness

Ψυχική υγεία και ανάρρωση μετά από θεραπεία καρκίνου

Η σημασία της προσωπικής φροντίδας στην ψυχική υγεία και στην ψυχολογική ανάρρωση κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
La Roche-Posay
© La Roche-Posay

La Roche-Posay: Η σημασία της ψυχολογικής ανάρρωσης κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία καρκίνου και η συμβολή του cancer-support.com

Από τη στιγμή που ένας ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει  τον τρόπο που κανείς νιώθει, σκέφτεται και λειτουργεί. Ανάμεσα στα συναισθήματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι άρνηση, ενοχή, θυμός, φόβος, λύπη και κατάθλιψη. Η ψυχική υγεία υπόκειται ισχυρό σοκ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε και τη δική της ανάρρωση μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου.

1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα περάσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πλειοψηφία των ασθενών υποφέρουν από σοβαρές σωματικές και ψυχικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το κλειδί για τη βοήθεια είναι η ενημέρωση– ιδίως αφού το 80% των ασθενών επιβεβαιώνουν ότι η υποστηρικτική φροντίδα τούς βοήθησε στη διαχείριση της νόσου .

Η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μετά το πέρας της ενεργής θεραπείας –είτε αυτή περιλαμβάνει χειρουργείο, ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες. Οι περισσότεροι ασθενείς δείχνουν να ανυπομονούν να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή, όμως συχνά υποβόσκουν συναισθήματα θλίψης για τις επιπτώσεις που είχε η θεραπεία ή φόβου για την επιστροφή της ασθένειας. Για κανέναν δεν είναι εύκολο να αποχωριστεί την «ασφάλεια» της εντατικής ιατρικής φροντίδας. Γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να «χτιστεί» ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε ο ασθενής να έχει το χρόνο και τη βοήθεια που χρειάζεται για να αναρρώσει και ψυχολογικά.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία με γυναίκες που αγκαλιάζονται
© Unsplash/ Anastasia Vityukova

Συμβουλές για ψυχολογική ανάρρωση κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Διαχείριση άγχους

Η αντιμετώπιση του καρκίνου θα είναι από τις πιο στρεσογόνες περιόδους της ζωής ενός ανθρώπου. Συχνά βοηθάει να στηρίζεται κανείς στις τεχνικές διαχείρισης άγχους που χρησιμοποιούσε και πριν τη διάγνωση. Άσκηση, χρόνο έξω στον καθαρό αέρα, διαλογισμός ή δημιουργικά χόμπι είναι μερικοί τρόποι να διαχειριστεί κανείς το άγχος του και να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα online που διδάσκουν χρήσιμες τεχνικές διαχείρισης στρες.

Αρκετή ξεκούραση μέσω του ύπνου

Όλοι διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετά. Διακεκομμένος ή ελάχιστος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον εκνευρισμό και να αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα ενέργειας αφαιρώντας από τον ενθουσιασμό που μπορεί να εκδήλωνε κανείς σε καλά νέα ή ευχάριστα γεγονότα. Το καλύτερο είναι η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις.

Φροντίδα του σώματος και της επιδερμίδας

Το 95% των ασθενών με καρκίνο αντιμετωπίζουν σοβαρά δερματικά προβλήματα ως άμεσο αποτέλεσμα της ογκολογικής θεραπείας. Κάποια από αυτά είναι τόσο έντονα, που μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς να επιβραδύνουν ή ακόμη και να διακόψουν εντελώς τη θεραπεία τους. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με απλά πρωτόκολλα δερματικής φροντίδας, όπως ο καθαρισμός, η ενυδάτωση και η προστασία. Η La Roche-Posay έχει δημιουργήσει προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων δερματικών παρενεργειών. Η CICAPLAST BAUME B5+ είναι κατάλληλη για πολύ ξηρές, ερεθισμένες περιοχές και βοηθά στην επούλωση των ουλών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοθεραπείες. Η LIPIKAR BAUME AP+M αποκαθιστά τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, μετά από τις ογκολογικές θεραπείες και η ANTHELIOS 100KA+MED έχει πολύ ευρύ φάσμα ηλιοπροστασίας για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και της φωτοευαισθητοποίησης από την ογκολογική θεραπεία. Παράλληλα, συνίσταται διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και συστηματική άσκηση ώστε το σώμα να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

La Roche Posay Lipikar Baume Light AP+M
La Roche Posay Cicaplast Baume B5
La Roche Posay Anthelios 100 ka med

Συνέπεια στα ιατρικά ραντεβού μετά τη θεραπεία

Το επερχόμενο ιατρικό ραντεβού μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα φόβου και άγχους στην πιθανότητα ακούσματος δυσάρεστων νέων. Ωστόσο, η συνέπεια σε αυτά τα ραντεβού είναι σημαντική αφού ο ασθενής έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μιλήσει για τα συμπτώματα που μπορεί να τον ενοχλούν, να λύσει τυχόν απορίες και να ζητήσει βοήθεια για τη διαχείριση του συναισθηματικού άγχους. Ακόμα καλύτερα είναι η επίσκεψη να γίνεται με τη συνοδεία ενός αγαπημένου προσώπου από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον για μεγαλύτερη ψυχολογική υποστήριξη.

Αναζήτηση υποστήριξης

Δυστυχώς πολλές φορές η οικογένεια και οι φίλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν γνωρίζουν πώς. Αν ένας ασθενής νιώθει πως τα άτομα γύρω του δεν τον καταλαβαίνουν, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αναζητήσει αλλού υποστήριξη –ίσως σε ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο- ή να κατευθύνει τους δικούς του ανθρώπους να ενημερωθούν σχετικά. Η La Roche-Posay δημιούργησε την νέα ιστοσελίδα cancer-support.com με στόχο την ενημέρωση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να ενδυναμώσει τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους φροντιστές τους, μέσα από την εκπαίδευση που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή τους, ακόμα και μέσα σε 15 λεπτά. Τα μαθήματα δεν πραγματεύονται μόνο την υποστηρικτική φροντίδα, καθώς περιλαμβάνουν επίσης πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την ψυχική υγεία, την εργασία κατά τη διάρκεια του καρκίνου, τη διατροφή, και τη διαχείριση της κόπωσης και του πόνου. Mε θεμέλιο τη δέσμευσή της να ενδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, η La Roche-Posay ευελπιστεί να προσεγγίσει 300.000 ασθενείς και φροντιστές κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.

La Roche-Posay
© La Roche-Posay

Αφιέρωσε κι εσύ λίγα λεπτά στο cancer-support.com και η La Roche-Posay θα προσφέρει 10.000€ στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για την στήριξη άπορων ογκολογικών ασθενών. Η La Roche-Posay θα προσφέρει 1€για κάθε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Εφόσον ο αρχικός στόχος ξεπεραστεί, τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στην UICC.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ