Health & Fitness

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερο δέρμα στη θεραπεία του καρκίνου

Ποιες είναι οι παρενέργειες στο δέρμα από τη θεραπεία του καρκίνου και 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
La Roche-Posay
© Unsplash

La Roche-Posay: Παρενέργειες στο δέρμα από τη θεραπεία του καρκίνου και 5 συμβουλές για να αποκτήσετε καλύτερο δέρμα 

H Κρίστυ, 45 ετών παρατηρούσε τριχόπτωση στα μαλλιά της δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία χημειοθεραπείας. Άλλοτε εμφανιζόταν με το κεφάλι γυμνό, άλλοτε έβαζε το αγαπημένο της floral φουλάρι, και κάποιες φορές την περούκα της. Η Ελένη από την άλλη, 50 ετών είχε έντονο κνησμό και αίσθηση καύσου μετά από στοχευμένες θεραπείες ενώ η 19χρονη Στεφανία έβλεπε καθημερινά αλλαγές στο δέρμα της που είχε γίνει αρκετά πιο ξηρό και αφυδατωμένο. Η φλεγμονή στα νύχια της πάλι, επέμενε για αρκετό διάστημα.

Οι τρεις γυναίκες ανήκουν στο 80% των ογκολογικών ασθενών που υποφέρουν από διάφορες δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες1 ως άμεσο αποτέλεσμα της θεραπείας –από πιο ήπια συμπτώματα μέχρι σοβαρές δερματικές αντιδράσεις που οφείλονται στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Δεν ήταν λίγες μάλιστα, οι στιγμές που αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, τις έβαζαν σε σκέψεις να επιβραδύνουν ή ακόμα και να διακόψουν εντελώς τη θεραπεία τους.

La Roche-Posay
© La Roche-Posay

Ο καρκίνος σήμερα είναι η #1 ανησυχία για την υγεία μετά τον κορονοϊό και την ψυχική ευεξία. Σύμφωνα με το canceratlas.cancer.org, 43,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καρκίνο το 2022, ενώ 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου ανιχνεύονται κάθε χρόνο, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Σε σχέση με το φύλο αναφέρεται στην ίδια έρευνα ότι 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα περάσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Όσον αφορά την εμφάνιση δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους, αναφέρεται ότι έως και το 95%των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία εμφανίζουν συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθηση καύσου, έντονη ξηρότητα, ρωγμές, φλεγμονή στα νύχια, τριχόπτωση, και μετεγχειρητικές ουλές. Συγκεκριμένα, έως το 95%3 των καρκινοπαθών που έλαβαν θεραπεία με ακτινοθεραπεία, έως 90%4 των καρκινοπαθών που έλαβαν θεραπεία με EGFRI και έως 90%5 και των καρκινοπαθών που έλαβαν συστηματικές θεραπείες υποφέρουν από δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπεία. Το ποσοστό των θεραπειών για τον καρκίνο που διακόπτονται λόγω δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών αγγίζει το 50%6 ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των ασθενών που αναγκάζονται να μειώσουν τη δόση της θεραπείας και αγγίζει το 76%7.

Ως απόρροια των παραπάνω, η La Roche-Posay, η #1 μάρκα φροντίδας του δέρματος παγκοσμίως συνεργάζεται από το 2008,  με δερματολόγους, ογκολόγους και άλλους ειδικούς, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα.

5 συμβουλές για να αποκτήσεις καλύτερο δέρμα στη θεραπεία του καρκίνου

Οι τρεις γυναίκες συμβουλεύθηκαν την ογκολογική ομάδα και τον δερματολόγο τους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιάσουν κάποια δερματική αντίδραση αλλά και για την κατάλληλη φροντίδα τους. H ερώτηση «Πώς να προετοιμαστώ για τις θεραπείες;» ήταν για εκείνες η πιο συνηθισμένη.

Τόσο με το πέρασμα του χρόνου όσο και πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις χημειοθεραπείες, οι ανάγκες της επιδερμίδας αλλάζουν. Το ίδιο και εκείνες. Σε όποιο βήμα του ταξιδιού τους όμως, κι αν βρίσκονται, οι δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανότατα θα εμφανιστούν μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με απλά πρωτόκολλα δερματικής φροντίδας, όπως ο καθαρισμός, η ενυδάτωση και η προστασία. Στο πλαίσιο του προγράμματος Fight With Care, το 2021, η La Roche-Posay δημοσίευσε έναν Οδηγό για Ασθενείς με συμβουλές πάνω στον τρόπο πρόληψης, μείωσης και επιβράδυνσης των ανεπιθύμητων ενεργειών –από την ενυδάτωση και την προστασία του πολύ ξηρού δέρματος, μέχρι την ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η φλεγμονή στα νύχια και τα τριχοθυλάκια, αλλά και την καταπράυνση των δερματικών αντιδράσεων στα χέρια και τα πόδια.

γυναίκες με καρκίνο που αγκαλιάζονται

Η ενημέρωση είναι το παν
Αν προετοιμάζεστε για την θεραπεία σας, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν για να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα περιποίησης που θα ενδυναμώσει και θα θρέψει σε βάθος το δέρμα σας, το οποίο θα γίνει πιο ξηρό. Αν μάλιστα υπάρχει και ιστορικό δερματικών προβλημάτων (π.χ. έκζεμα), καλό είναι να συμβουλευθείτε εκ των προτέρων τον δερματολόγο σας για τον κίνδυνο εξάρσεως και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε. Αυτό όχι μόνο θα συμβάλει στην εντατική προστασία του δέρματός σας, αλλά θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση σας και θα νοιώθετε περισσότερο ο εαυτός σας στο νέο αυτό στάδιο στη ζωή σας.

Η LA ROCHE-POSAY δημιούργησε την νέα ιστοσελίδα cancer-support.com με στόχο την ενημέρωση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Αφιερώστε λίγα λεπτά στο cancer-support.com και η La Roche-Posay θα προσφέρει 10.000€ στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για την στήριξη άπορων ογκολογικών ασθενών. Η La Roche-Posay θα προσφέρει 1€ για κάθε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Εφόσον ο αρχικός στόχος ξεπεραστεί, τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στην UICC.

Τα σωστά προϊόντα ανάλογα με την κάθε επιδερμίδα
Καλό θα ήταν να επιλέξετε ήπια προϊόντα ή προϊόντα σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα. Ζητήστε από κάποιον ειδικό να σας προτείνει ενυδατικές, κρέμες ή ορούς που σας ταιριάζουν. Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 30 ή 50 για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ιδανικό προϊόν είναι το ANTHELIOS 100KA+MED της La Roche-Posay που έχει υψηλή προστασία ευρέος φάσματος για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και της φωτοευαισθητοποίησης από την ογκολογική θεραπεία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της κορυφαίας εταιρίας εφαρμόζετε το προϊόν κάθε πρωί στο δέρμα του κεφαλιού, του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών και ξανά όταν το χρειάζεστε. Επαρκής ποσότητα ανά εφαρμογή για πλήρη προστασία θεωρείται όταν στο τριχωτό της κεφαλής γίνουν 5 πιέσεις, στο πρόσωπο: 5 πιέσεις, στο λαιμό: 3 πιέσεις, στο ντεκολτέ: 7 πιέσεις και στα χέρια: 8 πιέσεις. Αν εφαρμόζετε σε όλες τις παραπάνω περιοχές, χρησιμοποιήστε το προϊόν το πολύ 5 φορές την ημέρα.

La Roche Posay Anthelios 100 ka med

Extra info: Μην ξεχνάτε να επιλέγετε προϊόντα, τα οποία είναι ελεγμένα για χρήση από ογκολογικούς ασθενείς με το σχετικό Oncology stamp πάνω στην συσκευασία για το ευαίσθητο δέρμα. Μπορείτε να κατεβάστε ακόμη, τον οδηγό για ασθενείς και να τον μοιραστείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους.

Η εντατική φροντίδα του δέρματος είναι η λύση
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας χρειάζεται να παραμένετε επί ώρες ξαπλωμένοι ή ακίνητοι, για να αποφύγετε τυχόν δερματικούς ερεθισμούς ή ακόμη και πληγές λόγω τριβής. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες το LIPIKAR Baume AP+M αποτελεί μια κλινικά αποδεδειγμένη δερματολογική λύση, ιδανική για το πολύ ξηρό δέρμα. Ακόμη, αποκαθιστά τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, μετά από τις ογκολογικές θεραπείες, καταπραΰνει άμεσα το δέρμα και συμβάλει στη μείωση του κνησμού. Το πιο σημαντικό είναι ότι εντείνει την αποτελεσματικότητα κατά των υποτροπών ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πρωί και βράδυ. Μία πίεση ανά περιοχή είναι αρκετή.

Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοθεραπείες είναι απαραίτητο κυρίως ένα προϊόν που βοηθά στην επούλωση των ουλών. Η κατάλληλη ενυδατική, το balm CICAPLAST Baume B5+ είναι πολλαπλών οφελών, καταπραΰνει και προστατεύει το ερεθισμένο δέρμα. Εφαρμόστε πλούσια ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα 1-2 φορές την ημέρα, πρωί, βράδυ και δείτε διαφορά στο δέρμα σας.

La Roche Posay Cicaplast Baume B5

Όλα αυτά συνδυαστικά μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά να αποκτήσετε ένα πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα βρείτε επίσης, μεγάλη γκάμα προϊόντων εγκεκριμένων από δερματολόγους για τη φροντίδα σας από τη La Roche-Posay. Μην ξεχνάτε ότι καλό είναι να κρατήσετε οτιδήποτε σας ταιριάζει και να το προσαρμόσετε σωστά στην επιδερμίδα σας!

Προσοχή στο μετά
Αισθάνεστε χαρούμενες τώρα που τελειώσατε τις θεραπείες σας για τον καρκίνο. Τα αγγίγματα πολλαπλασιάζονται, ανακουφίζουν, κάνουν τη διαφορά κι εσείς θέλετε όλο και περισσότερο να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ποια δεν θέλει άλλωστε να βλέπει καθημερινά την καλύτερη εκδοχή του δέρματος της και να προσπαθεί για εκείνη; Το δέρμα σας ωστόσο, ακόμη και αυτή τη περίοδο χρειάζεται αρκετή φροντίδα, διότι μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία, ξηρότητα ή ερεθισμό. Η  έκθεση στον ήλιο και η προστασία των ουλών σας οφείλει να σας απασχολεί καθημερινά ενώ η τακτική ανανέωση των προϊόντων σύμφωνα με τις οδηγίες του συμβούλου σας είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Το μακιγιάζ επιστρέφει δυναμικά ή δεν έφυγε ποτέ
«Κάθε πρόσωπο έχει την ομορφιά του, και το μακιγιάζ πρέπει να σας βοηθά να την αναδεικνύετε. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε ξανά την αρμονία ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι και να ανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας» αναφέρει η Carine Larchet, επαγγελματίας μακιγιέζ, ειδικός στα δερμοκαλλυντικά και στο διορθωτικό μακιγιάζ στα Εργαστήρια La Roche-Posay, και υπεύθυνη του σεμιναρίου διορθωτικού μακιγιάζ Aqualibre στο Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay, και όχι άδικα. Το μακιγιάζ πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την θεραπεία επιτρέπεται μέσα από μια πληθώρα κατάλληλων και ασφαλών προϊόντων περιποίησης μακιγιάζ της La Roche-Posay. Θα βρείτε από διορθωτικό make up, concealer, πούδρες μέχρι και ειδικό balm ή lipstick. Φυσικά μπορείτε να ζητήσετε από τους ειδικούς συμβουλές για τεχνικές που αναδεικνύουν τα μάτια, τα φρύδια, και τα νύχια σας.

Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, κάθε γυναίκα έχει μια διαφορετική εμπειρία με τον καρκίνο, κάθε γυναίκα όμως, είναι νικήτρια για την προσπάθεια της. Η La Roche-Posay από το 1975 έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ουσιαστικών λύσεων για κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή των ανθρώπων και σε αυτό το έργο επενδύει και μελλοντικά. Μέσα από μελέτες και πρωτοπόρα προϊόντα βελτιώνει την άνεση του δέρματος των ογκολογικών ασθενών «αγκαλιάζοντας» τους με μεγάλη ευαισθησία. Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος άλλωστε βρίσκεται στα χέρια μας.

 1 Charles C., et al. March 2013. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. Vol 100 N 3//2. Prof. Krakowski’s quote
2 Seité S, Bensadoun RJ, Mazer JM. Prevention and treatment of acute and chronic radiodermatitis. Breast Cancer (Dove Med Press). 2017 Nov 2;9:551-557.​ / Leporini C, et al. Management of dermatologic toxicities associated with monoclonal antibody epidermal growth factor receptor inhibitors: A case review. J Pharmacol Pharmacother. 2013 Dec;4(Suppl 1):S78-85.
3 Seité S, Bensadoun RJ, Mazer JM. Prevention and treatment of acute and chronic radiodermatitis. Breast Cancer (Dove Med Press). 2017 Nov 2;9:551-557.
4 Leporini C, et al. Management of dermatologic toxicities associated with monoclonal antibody epidermal growth factor receptor inhibitors: A case review. J Pharmacol Pharmacother. 2013 Dec;4(Suppl 1):S78-85.
5 Salzmann, M., Marmé, F., & Hassel, J.C. (2019). Prophylaxis and management of skin toxicities. Breast Care, 14(2), 72–77
6 Aizman L, et al. The Influence of Supportive Onco-dermatology Interventions on Patient Quality of Life: A Cross-Sectional Survey. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):477-482.
7 Boone SL, Rademaker A, Liu D, Pfeiffer C, Mauro DJ, Lacouture ME. Impact and management of skin toxicity associated with anti-epidermal growth factor receptor therapy: survey results. Oncology. 2007;72(3–4):152–159.​

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ