Health & Fitness

Πώς να βοηθήσεις ένα άτομο με καρκίνο;

Οδηγός στήριξης με καθημερινά tips για τους συγγενείς και τα κοντινά πρόσωπα

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
La Roche-Posay, «Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος»

La Roche-Posay: Η σημασία της φροντίδας του δέρματος στους καρκινοπαθείς και η σωστή ενημέρωση μέσω του cancer-support.com

Λένε πως η ζωή είναι ένα δώρο. Όπως κάθε δώρο που ο καθένας θέλει να το ανοίξει και να το χαρεί, έτσι και ο καθένας από εμάς επιθυμεί να μεγαλώσει, να μάθει, να παίξει και να γελάσει. Δυστυχώς, καμιά φορά, κάτω από το περιτύλιγμα υπάρχουν εκπλήξεις που δεν είναι ευχάριστες. Πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο και το «παιχνίδι» με το δώρο τους αυτομάτως γίνεται πιο δύσκολο, τόσο για αυτούς, όσο και για τις οικογένειές τους.

Πέρα από την ίδια την ασθένεια, που από μόνη της καταβάλλει την ασθενή, οι επιπτώσεις στον ψυχισμό του καρκινοπαθή είναι πολύ μεγάλες. Ξαφνικά, καλείται να έρθει αντιμέτωπος με κάτι πρωτόγνωρο, έναν αόρατο εχθρό που ενδεχομένως να μη νικήσει και ο φόβος μόνο στη σκέψη της ήττας, διογκώνεται. Εκεί, είναι που τα κοντινά του πρόσωπα πρέπει να παρέμβουν, προσφέροντας καθημερινά τη στήριξή τους.

Η θεραπεία κατά του καρκίνου, είναι μια ολόκληρη διαδρομή, και ένα ταξίδι για να γίνει πιο εύκολο και ευχάριστο πρέπει να έχει τους κατάλληλους συνοδοιπόρους. Ταυτόχρονα, είναι μια διαδικασία που απαιτεί λεπτό χειρισμό, υπομονή και επιμονή. Αν έχετε στο κοντινό σας περιβάλλον άτομο με καρκίνο ή είστε ευαισθητοποιημένοι με θέματα υγείας, τότε διαβάστε παρακάτω καθημερινά tipς που βοηθούν έναν καρκινοπαθή.

La Roche-Posay
© La Roche-Posay
  1. Αντιμετώπιση του ατόμου με καρκίνο ως ίσο

Το άτομο που πάσχει από καρκίνο δεν πρέπει να νιώσει σε μειονεκτική θέση, αισθανόμενος τη λύπη σας. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι αυτό θα επιτευχθεί αποφεύγοντας συζητήσεις για την ασθένεια. Και όμως, το άτομο που πάσχει από καρκίνο, χρειάζεται να ξέρει πού βαδίζει και τις εξελίξεις –καλές και κακές- σε σχέση με την υγεία του. Μην πάψετε να μιλάτε ειλικρινώς μαζί του για τον καρκίνο. Μην μένετε απαθείς. Συζητείστε για τις ανησυχίες του όσον αφορά την θεραπευτική αγωγή, τις παρενέργειες, αλλά και πιο καθημερινά ζητήματα που απασχολούν και έναν υγιή άνθρωπο, όπως τα οικονομικά, τα σχέδια του για το μέλλον, κλπ. Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται ίσος και ότι δεν υστερεί σε τίποτα. Κατά αυτόν τον τρόπο, η ψυχολογία του θα διατηρείται καλή.

  1. Διατήρηση των δραστηριοτήτων και υιοθέτηση νέων από κοινού

Είναι πολύ σημαντικό το άτομο με καρκίνο να αισθανθεί ότι η ασθένεια του δεν τον έχει περιορίσει και δεν τον έχει καθηλώσει. Προσπαθήστε να τον παρακινήσετε να συνεχίσει κάθε δραστηριότητα-hobby του, όποια και αν είναι αυτή (εκτός αν την έχει απαγορεύσει ο γιατρός). Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξει η καθημερινότητα του, ειδικά προς το χειρότερο. Εκτός από τα υπάρχοντα ενδιαφέροντα, υιοθετείστε από κοινού και νέα. Συζητείστε τι μπορεί να αρέσει και στους δύο σας και κάντε το πράξη.  Ένα περπάτημα στη φύση ή ένας περίπατος στο πάρκο θα βοηθήσουν το άτομο να έρθει σε επαφή τόσο με τον εαυτό του, με τους γύρω του, αλλά και με την φύση.

  1. Παρακίνηση για αυτοφροντίδα

Το άτομο που πάσχει από καρκίνο, έχει την τάση συχνά να αμελεί την αυτοφροντίδα, τη στιγμή μάλιστα που την έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Όταν ξεκινάει η θεραπεία για τον καρκίνο, γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό ο ασθενής να χάσει τα μαλλιά και την όρεξή του. Γνωρίζατε όμως ότι το 80% των ασθενών, κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατά του καρκίνου, εμφανίζουν δερματικές παθήσεις, όπως αίσθηση καύσου, έντονη ξηρότητα, ρωγμές, φλεγμονή στα νύχια και πολλές άλλες 1; Μάλιστα, το 50% των θεραπειών για τον καρκίνο διακόπτονται λόγω δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών2, ενώ το 76% των ασθενών αναγκάζονται να μειώσουν τη δόση της θεραπείας 3. Οι δερματικές παθήσεις δύνανται να αντιμετωπιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη φροντίδα. Εδώ είναι που επεμβαίνει η επιστήμη. Η ομάδα της LaRoche-Posay, από το 2008, συνεργάζεται με δερματολόγους, ογκολόγους και άλλους ειδικούς, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα. Παράγει προϊόντα για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, για την αντιμετώπιση της δερματολογικής φροντίδας για το πρόσωπο και το σώμα, τη φροντίδα τριχωτού, το μακιγιάζ μετά το καρκίνο και την αντηλιακή προστασία.

Αναφορικά με τα προϊόντα που ενδείκνυνται, η CICAPLAST BAUME B5+ είναι κατάλληλη για πολύ ξηρές, ερεθισμένες περιοχές και βοηθά στην επούλωση των ουλών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοθεραπείες. Επίσης, η LIPIKAR BAUME AP+M αποκαθιστά τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, μετά από τις ογκολογικές θεραπείες και η ANTHELIOS 100KA+MED έχει πολύ ευρύ φάσμα ηλιοπροστασίας για την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και της φωτοευαισθητοποίησης από την ογκολογική θεραπεία.

La Roche Posay Anthelios 100 ka med
La Roche Posay Lipikar Baume Light AP+M
La Roche Posay Cicaplast Baume B5

Η La Roche-Posay έχει μελετήσει και επιμένει να επικοινωνεί -όχι άδικα- πως για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός κύκλου ογκολογικής θεραπείας, είναι επιτακτική η διατήρηση της υγείας του δέρματος. Γι’ αυτό, πρέπει να πείσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ήδη κουβαλούν εσωτερικές πληγές, να μην αφήνονται εκτεθειμένοι και στις εξωτερικές. Βοηθήστε τους να αγαπήσουν τον εαυτό τους, με όλα τα σημάδια και όλες τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει και πάρτε από κοινού τα κατάλληλα μέτρα φροντίδας.

  1. Σωστή ενημέρωση για την υποστήριξη του καρκινοπαθούς

Λένε πως η παραδοχή του προβλήματος, είναι η μισή λύση του. Πάντα όμως χρειάζεται να έχουμε όλα τα δεδομένα. Έτσι και στον καρκίνο. Τόσο ο ασθενής, όσο και οι οικείοι του πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με την ασθένεια, τις παρενέργειες και τη διαδικασία ίασης. Σύμμαχος στη σωστή ενημέρωση, είναι η La Roche-Posay, η οποία δημιούργησε τη νέα ιστοσελίδα cancer-support.com με στόχο την ενημέρωση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Συνολικά περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες: φροντίδα δέρματος, ψυχική ευεξία, πόνος και κόπωση και διατροφή. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να ενδυναμώσει τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους φροντιστές τους, μέσα από την εκπαίδευση που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή τους, ακόμα και μέσα σε 15 λεπτά. Γιατί λίγα λεπτά αρκούν για να γίνουν θαύματα, αρκεί να τα πιστέψουμε. Με θεμέλιο τη δέσμευσή της να ενδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, η La Roche-Posay ευελπιστεί να προσεγγίσει 300.000 ασθενείς και φροντιστές κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας.

La Roche-Posay,«Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος»


Αφιερώστε κι εσείς λίγα λεπτά στο cancer-support.com και η La Roche-Posay θα προσφέρει 10.000€ στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», για την στήριξη άπορων ογκολογικών ασθενών. Η εταιρία θα προσφέρει 1€ για κάθε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Εφόσον ο αρχικός στόχος ξεπεραστεί, τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν στην UICC.

Αυτός είναι ένας σύντομος οδηγός στήριξης που θα βοηθήσει τόσο εσάς, όσο και τους οικείους σας που πάσχουν από καρκίνο. Μην το βάζετε κάτω. Όσο έχετε ο ένας στον άλλον, η ζωή είναι ωραία, ας είναι και δύσκολη. Η ίαση είναι κοντά.

1 Charles C., et al. March 2013. Impact of cutaneous toxicity associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bulletin du Cancer. Vol 100 N 3//2. Prof. Krakowski’s quote.
2 Aizman L, et al. The Influence of Supportive Onco-dermatology Interventions on Patient Quality of Life: A Cross-Sectional Survey. J Drugs Dermatol. 2020 May 1;19(5):477-482.
3 Boone SL, Rademaker A, Liu D, Pfeiffer C, Mauro DJ, Lacouture ME. Impact and management of skin toxicity associated with anti-epidermal growth factor receptor therapy: survey results. Oncology. 2007;72(3–4):152–159.​

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ