Health & Fitness

Τα blues του Αυγούστου

Νιώθεις μια αυγουστιάτικη μελαγχολία; Δεν είσαι ο μόνος

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα κορίτσι στην παραλία.
© Unsplash

Μελαγχολία του Αυγούστου: Γιατί εμφανίζεται στεναχώρια και άγχος τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Ένα κρεβάτι / και να είναι Αύγουστος / και ξέρω εγώ να ξαναζήσω» γράφει ο Χρίστος Λάσκαρης στο ποίημα του Μαντένια και καμιά φορά, είναι ανακουφιστικό να νιώθεις ότι η έλευση του Αυγούστου και ένα κρεβάτι σε ένα σπίτι με ασπρισμένους τοίχους και θέα το Αιγαίο, είναι αρκετά για να σε κάνουν να ξαναζήσεις, ξεχνόντας ό,τι σε ταλαιπωρεί. Στην Ελλάδα, για τους περισσότερους - και όσους δε δουλεύουν σεζόν - ο  Αύγουστος είναι συνυφασμένος με τις διακοπές και «τα μπάνια του λαού». Οι διακοπές φέρνουν την ανεμελιά, τη διασκέδαση, την ηρεμία και διώχνουν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και εκεί, αναπάντεχα, μπορεί να εμφανιστεί η μελαγχολία του Αυγούστου. 

Τα blues του Αυγούστου όπως τα αποκαλεί ο Stephen Ferrando, διευθυντής ψυχιατρικής του Westchester Medical Center, μοιάζουν με την κυριακάτικη μελαγχολία, που διαρκεί όμως έναν μήνα -τον Αύγουστο. Ουσιαστικά, είναι η στεναχώρια ότι το καλοκαίρι και όλα όσα συνεπάγεται, δηλαδή η ανεμελιά, η διασκέδαση και η ξεγνοιασιά τελειώνουν. Είναι το άγχος για τον ατέλειωτο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, ενώ παράλληλα η επόμενη περίοδος διακοπών φαντάζει πολύ μακρινή.

Η μελαγχολία του Αυγούστου μπορεί επίσης να προέρχεται από την πίεση που νιώθουμε για να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε να χωρέσουμε όσες περισσότερες στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης στη διάρκεια των διακοπών, γεγονός που μπορεί να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση, ειδικότερα σε ανθρώπους που είναι ψυχικά ταλαιπωρημένοι. Επίσης, τα social media και τα ΜΜΕ καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για το καλοκαίρι και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι όλοι περνάνε καλά, εκτός από εμάς και «υποχρεωτικά» πρέπει να βρούμε τρόπο να διασκεδάσουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι. 

Βέβαια, αυτές οι πτώσεις στην ψυχολογία μπορεί να συμπίπτουν με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), που συνήθως εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επειδή οι μέρες μικραίνουν και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων για τους οποίους το καλοκαίρι πυροδοτεί τα συμπτώματα κατάθλιψης, την απώλεια όρεξης, τα προβλήματα ύπνου, την απώλεια βάρους και το άγχος.

Παρά τα παρόμοια συμπτώματα, το blues του Αυγούστου και η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνα με τον Stephen Ferrando στην περίπτωση που οι αλλαγές στη διάθεση επηρεάζονται από τις περιστάσεις, δεν πληρούν τα κριτήρια για να διαγνωστούν ως διαταραχή. «Αν συμβεί κάτι καλό, νιώθεις καλύτερα, και αν συμβεί κάτι όχι τόσο καλό, αισθάνεσαι χειρότερα. Μια διαταραχή δεν αντιδρά έτσι στις περιστάσεις». Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν, χωρίς να παρουσιάζουν βελτίωση για πολλές εβδομάδες, καλό είναι το άτομο να ζητήσει βοηθεια από ψυχοθεραπευτή. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία του Αυγούστου 

Φροντίστε το σώμα σας

Η σωματική σας υγεία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική σας υγεία. Περιορίστε το αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό, κοιμηθείτε παραπάνω και αρκετά για να νιώθετε ξεκούραστοι, προσπαθήστε να τρώτε πιο υγιεινά, να ενυδατώνεστε αρκετά και να ασκείστε - πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν

Οι άνθρωποι που βιώνουν τη μελαγχολία του Αυγούστου, τείνουν να απομονώνονται και να απορρίπτουν προσκλήσεις για εξόδους. Επιδιώξτε να ασχοληθείτε με πράγματα και δραστηριότητες που ξέρετε ότι σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας προσφέρουν ευχαρίστηση και προσπαθήστε να μην κλείνεστε στον εαυτό σας. 

Πάρτε απόσταση από τα social media

Τα social media δημιουργούν μια μη ρεαλιστική εικόνα με την οποία συγκρίνετε τις διακοπές σας και το πόσο ικανοποιητικό ήταν το καλοκαίρι σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι βλέπετε ένα στιγμιότυπο που επιλέγει κάποιος για τη ζωή του, το ευτυχισμένο και το όμορφο. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανείς δεν διασκεδάζει όλη την ώρα και μην παρασύρεστε από το Instagram. Διαφέρει από την πραγματικότητα. 

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Πάρτε μια ανάσα και ξεκουραστείτε όσο μπορείτε ακόμα, μην πιέζετε τον εαυτό σας να μπει γρήγορα σε πρόγραμμα, λόγω του άγχους που νιώθετε για τον Σεπτέμβριο και το φθινόπωρο. Η μετάβαση από τις διακοπές πίσω στην καθημερινότητα χρειάζεται τον χρόνο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ