- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η νέα γενιά διατροφολογίας με τον Βασίλειο Καραμανίδη
Η κατάρρηψη των μύθων γύρω από τη διαιτολογία
Βασίλειος Καραμανίδης: ειδικός κλινικής διαιτολογίας και διατροφολογίας σύγχρονης γενιάς και οι πληροφορίες που μοιράζεται μαζί μας.
Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Βασίλειος Καραμανίδης γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Bachelor (BSc with Honours in Dietetics) του Queen Margaret University του Εδιμβούργου και υποψήφιος Master Of Science στην Αθλητική διατροφή του Oxford Brookes Της Οξφόρδης και κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ.Πρωτ: 5023) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), του Health care Professional Counsil (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας (ΕΔΕ). Διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο VK Nutrition στον Άγιο Δημήτριο από το 2017.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Διαιτολογία;
Η πρώτη μου επιλογή ήταν η ιατρική και κυρίως η πλαστική χειρουργική. Ωστόσο επέλεξα την διαιτολογία καθώς έβλεπα πόσο χαμηλό επίπεδο είχαμε στην Ελλάδα και ήθελα να είμαι ένα από τα λιθαράκια της νέας γενιάς όπου θα αναδεικνύανε το επάγγελμά μας.
Πιστεύετε ότι η Διαιτολογία στην Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή βρίσκεται στο peak της;
Στο peak όχι δεν θα το έλεγα, ωστόσο πιστεύω ότι πολλοί νέοι συνάδελφοι προσπαθούμε να καταρρίψουμε ΑΠΕΙΡΟΥΣ μύθους στο κομμάτι μας και να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε απλά αδυνατιστές.
Σας βλέπουμε συχνά στα social media να αναλαμβάνετε γνωστούς του χώρου της showbiz αλλά και μεγάλου βεληνεκούς αθλητές. Πως καταφέρατε μέσα σε 5 χρόνια να το πετύχετε αυτό;
Προσπαθώ να είμαι πάντα 100% επαγγελματίας. Όπως πολλοί διαιτώμενοι μου γνωρίζουν είμαι πάντα ειλικρινής και προσπαθώ να μην κοροϊδεύω ΚΑΝΕΝΑΝ. Προσπαθώ να τους διδάξω πως να τρώνε σωστά και η απώλεια ή αύξηση του βάρος τους ή ακόμα και το κουράρισμα κάποιου προβλήματος υγείας που έχουν να είναι απλά το ‘'σύμπτωμα’’ σε όλη αυτή την διαδικασία.
Με τι άλλο έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν;
Υπήρξα αθλητής του TaeKwonDo και κάτοχος μαύρης ζώνης. Έφτασα τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επιπέδου διακρίσεις. Ωστόσο έχω ασχοληθεί και ημι- επαγγελματικά με τον χορό και με την μουσική (ως drummer). Γενικά από μικρό παιδί μου άρεσε να δοκιμάζω νέα πράγματα και ιδιαίτερα.
Θεωρείτε ότι η Δίαιτα και η άσκηση είναι της μόδας; Και υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στην χώρα μας;
Ναι. Καλώς ή κακώς στα social media όπως tiktok και Instagram υπάρχει ΑΠΕΙΡΗ και συνάμα άχρηστη πληροφορία πάνω σε αυτά τα κομμάτια και νομίζω είναι πλέον και από τα viral trends των social. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ακομα την κατάλληλη υποδομή για την ενημέρωση των πολιτών μας (εκτός των social) για την σημαντικότητα της διατροφής, αλλά και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην πρόληψη πολλών ασθενειών πχ. Σακχαρώδης Διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμα και Ψυχολογία.
Άρα θα χαρακτηρίζαμε τα social media ως ένα παραπλανητικό μέσο;
Όχι, είναι ένα μέσο που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά και φιλτράρουμε καλά την πληροφορία του είναι πάρα πολύ δυνατό τόσο στην γνώση όσο και στην διαφήμιση. Ωστόσο, στα θέματα υγείας πρέπει να βλέπουμε ποιος είναι αυτός πίσω από την κάμερα. Έχει πτυχίο; Άδεια ασκήσεως; Ή απλα πετάει έναν τίτλο και λέει ότι του έρθει;
Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο Διαιτολόγο;
Αυτό που λέω πάντα μα πάντα στα παιδιά που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο γραφείο μου είναι : «να είστε πρώτα επιστήμονες και ύστερα επιχειρηματίες». Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που το βλέπουμε αυτό. Κάποτε μου είχε πεί ένας επιχειρηματίας ότι λεφτά θα κάνω εύκολα, τίμιο όνομα στην ‘'πιάτσα’’ δύσκολα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.