- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τριχόπτωση: Οι λόγοι και οι τρόποι αντιμετώπισης
Ό,τι μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σου μπορεί να επηρεάσει και τα μαλλιά σου
Τριχόπτωση: Οι αιτίες και πώς θα την αντιμετωπίσεις αλλάζοντας συνήθειες κι έχοντας σύμμαχο την επιστήμη
Είναι τρόπος έκφρασης, είναι γοητεία, είναι προσωπικό στιλ, ενίοτε και μια μορφή επανάστασης, είναι και ταυτότητα, και για κάποιους ή κάποιες, σήμα κατατεθέν και γι’ αυτό είναι μάλλον τρομακτικό να βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της τρίχας. Η ηλικία, η αλλαγή των εποχών, η κληρονομικότητα ή η γενετική προδιάθεση, η ψυχολογία και ο τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, κάποια προβλήματα υγείας και η λήψη αντίστοιχων φαρμάκων, μια τραυματική εμπειρία, το στρες... Ό,τι μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σου μπορεί να επηρεάσει και τα μαλλιά σου, άλλωστε τίποτε πάνω στο σώμα δεν λειτουργεί «αυτόνομα», όλα συνδέονται με έναν μαγικό και σοφά σχεδιασμένο τρόπο.
Χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες την ημέρα, με την απώλεια αυτή να περνάει σχεδόν απαρατήρητη καθώς νέες τρίχες αναπτύσσονται στο σημείο που έπεσαν οι προηγούμενες. Είναι ο κύκλος της ζωής (της τρίχας). Όταν όμως τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν με πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που αναπτύσσονται ή όταν παύουν να μεγαλώνουν νέες τρίχες, τότε μιλάμε για τριχόπτωση ως «πρόβλημα».
Η τριχόπτωση απασχολεί άνδρες και γυναίκες το ίδιο. Ο τύπος που εξελίσσεται σταδιακά, αλλιώς «ανδρογενετική αλωπεκία», χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή και τοπική μείωση των τριχών κυρίως στους κροτάφους ή την κορυφή του κεφαλιού στους άνδρες και μπορεί να οδηγήσει σε «φαλάκρα» – ολική ή μερική απουσία μαλλιών. Είναι συνήθως κληρονομική και εμφανίζεται μετά τα 50 χρόνια. Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί στον κεντρικό άξονα του κεφαλιού, σπάνια έως ποτέ ως «φαλάκρα», αλλά συνήθως η τρίχα χάνει την πυκνότητά της και λεπταίνει, αφήνοντας μια ορατή «διαφάνεια». Ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών, προβλήματα του θυρεοειδούς είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια των μαλλιών στις γυναίκες.
Δυστυχώς, η τριχόπτωση δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να προβλέψει, υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης, αν και όταν προκύψει, που μπορούν είτε να θεραπεύσουν οριστικά το πρόβλημα ή να επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξή του.
Άλλαξε συνήθειες
- Στερητικές δίαιτες. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά στοιχεία επηρεάζουν όχι μόνο τη δομή αλλά και τη (γρήγορη) ανάπτυξη των μαλλιών. Οι δίαιτες «αστραπή» στερούν από τον οργανισμό θεμελιώδη συστατικά για την υγεία (και) των μαλλιών. Ακόμη και αν επανέλθεις σε ένα ενδεδειγμένο διαιτολόγιο, τα μαλλιά σου θα χρειαστούν μήνες για να αρχίσουν ξανά να ωφελούνται από σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.
- Ισορροπημένη διατροφή. Έχεις κάθε δικαίωμα να ακολουθείς οποιοδήποτε διατροφικό μοντέλο σε εκφράζει, αρκεί να είναι «ισορροπημένο», δηλαδή να λαμβάνεις την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που σου χαρίζουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λιπαρά ψάρια, το άπαχο λευκό κρέας. Η πρωτεΐνη είναι βασικό δομικό στοιχείο για τα μαλλιά σου και συμβάλλει στο «μεγάλωμά» τους. Πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 50 γρ. σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη υγεία σου δίνοντας την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα και για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Τέτοια στοιχεία είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η βιταμίνη E, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα.
- Το τσιγάρο. Δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης πλέον για τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στους πνεύμονες. Ήξερες όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να σχετίζεται και με την τριχόπτωση; Πρόσφατη μελέτη με τη συμμετοχή 1.000 ανδρών διαπίστωνε πως η πλειονότητα εκείνων που κάπνιζαν παρουσίαζε σε κάποιο βαθμό απώλεια μαλλιών σε σύγκριση με, λιγότερους από τους μισούς, συμμετέχοντες που δεν κάπνιζαν. Μήπως ήρθε η ώρα να το κόψεις;
- Η διαχείριση του στρες. Αρκούν λίγα λεπτά συγκέντρωσης στη διαφραγματική αναπνοή σου (αυτή που φουσκώνει την κοιλιά), σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη. Και αν αυτό δεν λειτουργήσει αυτό, δοκίμασε έναν περίπατο ή δέκα λεπτά βαράκια. Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέροντας την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) κατευθείαν στα νεφρά που την αποβάλλουν από τον οργανισμό.
- Ένα καλό μασάζ. Η φύση έχει πληθώρα βοτάνων και φυτών, το έλαιο των οποίων, εκτός από υπέροχο άρωμα, έχει αποδεδειγμένη ευεργετική δράση στην υγεία των μαλλιών. Το λάδι δενδρολίβανου, το πιο γνωστό ίσως «καλλυντικό» για τα μαλλιά, ενισχύει την ανάπτυξη νέων τριχών και τους χαρίζει δύναμη. Το λάδι θυμαριού ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό του κεφαλιού και προσφέρει άφθονα θρεπτικά συστατικά στα τριχοθυλάκια. Το έλαιο λεβάντας και το λάδι φασκόμηλου, επίσης ενεργοποιούν την ανάπτυξη των μαλλιών, αποτρέπουν την τριχόπτωση και «καθαρίζουν» τα μαλλιά από το περιττό σμήγμα και την πιτυρίδα. Το λάδι λεμονόχορτου διεγείρει τους θύλακες της τρίχας προλαμβάνοντας ταυτόχρονα την τριχόπτωση.
Με σύμμαχο την επιστήμη
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές και στοχευμένες θεραπείες και εγγυάται οριστική λύση στο πρόβλημα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η μεταμόσχευση FUE (follicular unit extraction), μια χειρουργική διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται υγιή τριχοθυλάκια από περιοχή που δεν επηρεάζεται από την τριχόπτωση (συνήθως από το πίσω μέρος του κεφαλιού) και εμφυτεύονται στην περιοχή όπου τα μαλλιά είναι αραιά ή έχουν πέσει. Τα τριχοθυλάκια που έχουν μεταφερθεί, αναπτύσσονται κατόπιν φυσικά και δεν θα πέφτουν. Οι θεραπείες με λέιζερ LLLT, επίσης, διεγείρουν τα κύτταρα του τριχοθυλακίου και ενισχύουν την αιμάτωση του δέρματος του κεφαλιού που παρουσιάζει το πρόβλημα με αποτέλεσμα την αύξηση της πυκνότητας της τρίχας. Εξίσου αποτελεσματική επιλογή σε περιπτώσεις τριχόπτωσης σε αρχικό στάδιο είναι και η ενέσιμη θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες που καθυστερούν την εξέλιξη και δυναμώνουν ταυτόχρονα τα μαλλιά. Ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα, όπως σαμπουάν, λοσιόν και συμπληρώματα διατροφής δρουν προληπτικά, ενισχύοντας την υγεία των μαλλιών. Καθοριστική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι πάντα η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος από εξειδικευμένους γιατρούς που θα ορίσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο και θα σου εγγυηθούν πως «δεν θα τα χάσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.