Health & Fitness

Το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να βρίσκεται στην άθληση

Πολλά υποσχόμενα τα αποτελέσματα σε αρκετές μελέτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η άσκηση εξίσου ωφέλιμη με τα φάρμακα στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης - Τι διαπιστώνει μελέτη για την πιο κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες.
Το τρέξιμο και οι ασκήσεις εδάφους ίσως είναι το καλύτερο φάρμακο για την αποφυγή της πρόωρης εκσπερμάτισης, σύμφωνα με έρευνα © Unsplash

Η άσκηση εξίσου ωφέλιμη με τα φάρμακα στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης - Τι διαπιστώνει μελέτη για την πιο κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Το τρέξιμο και οι ασκήσεις εδάφους θα μπορούσαν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση προηγούμενης έρευνας.

Η σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να έχει εξίσου ευεργετική επίδραση με τα φάρμακα, αλλά χωρίς τις σχετικές παρενέργειες, διαπίστωσαν ερευνητές που ανασκόπησαν 54 μελέτες.

Μελέτη έδειξε ότι το τρέξιμο για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα είχε ανάλογη επίδραση με τη δαποξετίνη, ένα συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Μια άλλη έρευνα εξέτασε τη διενέργεια ασκήσεων του πυελικού εδάφους τρεις φορές την ημέρα για τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε τον χρόνο που απαιτείται για την εκσπερμάτιση από το μέσο όρο ενός λεπτού σε τρία λεπτά.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: «Σαφείς ενδείξεις» ότι ωφελεί τους πάσχοντες η σωματική άσκηση

Ο επικεφαλής συγγραφέας Λι Σμιθ, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Anglia Ruskin University (ARU), δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κοινό παράπονο μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως. Η έλλειψη σαφούς ορισμού για το τι είναι ή δεν είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει επιπτώσεις όσον αφορά τη θεραπεία και υπάρχουν σχετικά λίγα διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα.

»Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος και της εμπλοκής των μυών του πυελικού εδάφους, δείχνει πολλά υποσχόμενη σε αρκετές μελέτες. Δεδομένου ότι τα φάρμακα έχουν συχνά παρενέργειες, φαίνεται ότι τελικά, το καλύτερο φάρμακο για την αποφυγή της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται στην άσκηση και αυτή η πιθανότητα απαιτεί μεγαλύτερες μελέτες και περαιτέρω έρευνα».

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
© Unsplash

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Urology and Men’s Health, βασίστηκε σε μια ανασκόπηση 54 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 3.485 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 49 χρόνια. Σημειώνει ότι παρά τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών, «δεν υπάρχει γενική συναίνεση για το χρυσό πρότυπο για τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση» και ότι «δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να αξιολογηθεί η βιβλιογραφία για μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις» στο παρελθόν, παρά τα σαφή οφέλη για τους ασθενείς.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζει μεταξύ 30% και 83% των ανδρών

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία για τους άνδρες, που υπολογίζεται ότι επηρεάζει μεταξύ 30% και 83% των ανδρών. Οι διαφορετικοί ορισμοί και η απροθυμία σε ορισμένους πολιτισμούς να αναφέρουν το πρόβλημα δυσχεραίνει το σχεδιασμό της μελέτης.

Υπάρχουν λίγα φάρμακα για τη θεραπεία της πάθησης, εκτός από το φάρμακο dapoxetine – το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μία έως τρεις ώρες πριν από το σεξ – καθώς και τοπικά αναισθητικά, κλομιπραμίνη και τραμαδόλη, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστες παρενέργειες.

Η έρευνα εξέτασε επίσης προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής θεραπείας και της θεραπείας ζευγαριών, οι οποίες επίσης έδειξαν γενικά θετικά αποτελέσματα στην καθυστέρηση του χρόνου εκσπερμάτισης.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ