Health & Fitness

Blue Monday: Σήμερα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου

Πώς καθιερώθηκε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Blue Monday: Πώς καθιερώθηκε - Ποιος την «δημιούργησε» - Τι πρεσβεύει

Ομολογουμένως, η Δευτέρα είναι για τους περισσότερους η χειρότερη μέρα της εβδομάδας. Το πιθανό hangover του Σαββάτου ή η κυριακάτικη ανάπαυλα πρέπει να λησμονηθούν γρήγορα και όλοι να επιστρέψουν σε ρυθμούς ρουτίνας, κάτι που συχνά μοιάζει αδύνατο να γίνει τόσο εύκολα.

Απ’ όλες όμως τις Δευτέρες του χρόνου, υπάρχει μία ξεχωριστή. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου – όπως η σημερινή εν προκειμένω – έχει χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με μία θεωρία, ως η χειρότερη και μελαγχολικότερη Δευτέρα του χρόνου, η γνωστή και ως “Blue Monday”.

Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός Cliff Arnall, σχημάτισε μία θεωρία για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη άποψη, καταλήγοντας σε μία μαθηματική εξίσωση της μορφής [W+(D-d)]xTQ/MxNa, όπου οι επιμέρους μεταβλητές της είναι:

  • Ο καιρός (W),
  • Τα χρέη (D),
  • Ο μηνιαίος μισθός (d),
  • Ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T),
  • Το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ)

Πώς καθιερώθηκε η Blue Monday

H Blue Monday είναι το όνομα που δόθηκε σε μια ημέρα του Ιανουαρίου που λέγεται από μια βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία, η Sky Travel, ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005.

Στόχος της καμπάνιας ήταν να πείσει τους καταναλωτές να κλείσουν μέσα στον Γενάρη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, γι' αυτό και προέτρεπε: «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».