Health & Fitness

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» εποχικής γρίπης και ιώσεων στις εφημερίες των νοσοκομείων

Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα της έξαρσης - Τι συστήνουν οι γιατροί για φάρμακα και νοσηλεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εποχική γρίπη και ιώσεις προκαλούν πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία - Γεμάτες οι εφημερίες: Οι συστάσεις των ειδικών για τα φάρμακα.
Σε κλοιό εποχικής γρίπης, ιώσεων και πανδημίας τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας © Unsplash

Εποχική γρίπη και ιώσεις προκαλούν πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία - Γεμάτες οι εφημερίες: Οι συστάσεις των ειδικών για τα φάρμακα

Σε κλοιό «τριδημίας» τελεί η χώρα, καθώς σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα της τριπλής έξαρσης ιώσεων, γρίπης και πανδημίας.

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων έχουν αναρτηθεί πλέον όλα τα σκευάσματα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες ως εναλλακτική επιλογή των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εμπιστεύονται τα γενόσημα και τους γονείς να μην εκθέτουν άσκοπα τα παιδιά στα νοσοκομεία αλλά πρώτα να παίρνουν τη γνώμη παιδιάτρου.

Εποχική γρίπη και ιώσεις προκαλούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» και το βαρύ ιικό φορτίο μεταφέρεται στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει στην ΕΡΤ η Ελπίδα Χοχλιολόρου, Παιδίατρος Εντατικολόγος ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, «τις τελευταίες ημέρες είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι πλήρης η μονάδα, αυτή η κατάσταση δεν είναι μία στατική κατάσταση συνεχώς αλλάζει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cppfaow8h32x)

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν πως πρόκειται για ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού με απλά συμπτώματα και η αλόγιστη έκθεση των παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον ελλοχεύει σοβαρότερους κινδύνους.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Το να πηγαίνεις το παιδί σου με αυτά τα απλά συμπτώματα στο νοσοκομείο, δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί πήζουν στον κόσμο με απλά λόγια και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο που μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές ιώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος και άλλων πιο σοβαρών ιώσεων στο παιδί και RSV και γρίπες κτλ. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση, η εξέταση του παιδιού από τον οικογενειακό γιατρό, από τον οικογενειακό παιδίατρο, από την λεγόμενη πρωτοβάθμια είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού επιπέδου».

Οι εποχικές ιώσεις φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα και οι γιατροί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα «της γρίπης θα φτάσει στην ακμή ή στην αιχμή προς τα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου, ως προς τον κορονοϊό εξαρτάται πότε θα έχουμε τα πρώτα κρούσματα αυτής της περίεργα ονομασμένης μετάλλαξης, μετά από τα πρώτα 100 κρούσματα μετά από έναν μήνα, με 40 ημέρες, θα φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό», εκτίμησε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.

Ωστόσο ο κλοιός της «τριδημίας» προκαλεί ανησυχία στους γονείς.

Εποχική γρίπη - ιώσεις: Τα δεδομένα για εφημερίες και έλλειψη φαρμάκων

Αναφορικά με την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα γενόσημα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.

«Το γενόσημο είναι ακριβώς το ίδιο ποιοτικά με το πρωτότυπο. Δηλαδή αυτό που άκουσα και πολλές φορές στην τηλεόραση να λένε εγώ δεν θέλω το γενόσημο γιατί δεν το έχω καμία εμπιστοσύνη. Αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα γενόσημα και τα ελληνικά γενόσημα έχουν αποδειχθεί ότι είναι αξιολογότατα και εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες», ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Για τις εφημερίες και τα προβλήματα στα νοσοκομεία μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Τα νοσοκομεία τα οποία έχουν πίεση στις εφημερίες είναι τέσσερα καλά νοσοκομεία θα υπάρχει ενίσχυση με δημόσια δομή ή και ιδιωτική δομή έχουμε έρθει σε συμφωνία διότι στην εφημερία είναι λογικό να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες-ράντζα. Το πρόβλημα είναι σε εισπνεόμενα, σε αντιβιώσεις αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη σε γενόσημα. Παιδικά σιρόπια κλπ έχουμε γενόσημα. Στα εισπνεόμενα επειδή δεν έχουμε παραγωγή δική μας κάνουμε έκτακτες εισαγωγές, ήδη ομαλοποιείται το πρόβλημα».

Η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα πιθανότατα δε θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και ο λόγος είναι πως οι παραλλαγές της COVID-19 που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι ήδη παρούσες στην Ευρώπη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ