- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Τέλη Φεβρουαρίου η κορύφωση της γρίπης», λέει η Αθηνά Λινού
Η ανησυχία των ειδικών για το «κοκτέιλ» ιώσεων
Γρίπη - Αθηνά Λινού: Τέλη Φεβρουαρίου η κορύφωση - Αναμένονται έως 200.000 κρούσματα την ημέρα
Χωρίς μέτρα προστασίας και 2-3 ιούς σε έξαρση είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα 200.000 κρούσματα την ημέρα, είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis στην ΕΡΤ.
Το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού ανησυχεί τους ειδικούς, με την κα Λινού να αναφέρει ότι υποθέτει πως στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται κορύφωση της γρίπης, ανάλογα όμως με το πότε θα εντοπιστεί η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» στην Ελλάδα, που «καπλάζει» στις ΗΠΑ.
Ερωτηθείσα για τη νέα παραλλαγή XBB.1.5 του κορωνοιού που εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. είπε:
«Αυτή η μορφή του κορωνοϊού είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον», οπότε τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν, δήλωσε χαρακστηριστικά η κ. Λινού, προσθέτοντας ότι η «Κράκεν» εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα αλλά και ως προς την παράκαμψη των εμβολίων ή και προηγούμενης νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας αλλά και το κλείσιμο των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε πως δεν είναι υπέρ του κλεισίματος, διότι αυτή η «εμπειρία ανέδειξε πιο έντονα τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπήρχαν παιδιά με λάπτοπ στο σπίτι και ίσως έναν γονέα να τα βοηθάει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλα παιδιά, όμως, δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο».
«Ουδέποτε η Ελλάδα είχε επαρκή αριθμό κλινών ή και ΜΕΘ, εκτός από τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας», είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τον κορωνοϊό που προέκυψε η ανάγκη για χρήση μάσκας, δεν υπήρξε αύξηση των παιδιατρικών ΜΕΘ εκτός Αθηνών».
Μαγιορκίνης: Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Νωρίτερα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην έξαρση της τριδημίας (γρίπη, ιώσεις, Covid-19) που έχει μολύνει μεγάλη μερίδα του κόσμου. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Απλώς αυτή την στιγμή είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση» , σημείωσε και επισήμανε ότι «είναι ένας επιπλέον ιός που θα τον έχουμε συνέχεια μαζί μας και δεν προβλέπεται εξαφάνισή του».
Mιλώντας για τις ιώσεις, ο βιοπαθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι επειδή κυκλοφορούν φέτος πιο έντονα έχουν μπει σε κάθε σπίτι.
«Είναι πολλοί οι ιοί της γρίπης και το εμβόλιο μέσα έχει πολλά στελέχη. Αυτή που μας απασχολεί κυρίως είναι η γρίπη Α» είπε. Σχολιάζοντας την εμφάνιση της μετάλλαξης kraken, που το όνομά της που παραπέμπει σε μυθικό θαλάσσιο τέρας και προκάλεσε τρόμο στον κόσμο διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητά της ενώ δεν έχει καταγραφεί πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.
«Κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα μετάλλαξη θα ακούμε ότι ξεφεύγει από την ανοσία ή τον εμβολιασμό και ότι είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία γι’ αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από το κοινό καλλωπιστικό φυτό
10 αυτοτελή σεμινάρια με μήνυμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»
Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο καταγράφει μια ισχυρή συσχέτιση
Επιστήμονες εξετάζουν τις επιπτώσεις της THC στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αποχωρεί ο Ζαχαρίας Ραγκούσης
Η εταιρεία διακρίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει
Νέο ερευνητικό φάρμακο μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξή της
Πότε ο κνησμός στο δέρμα δεν είναι απλή αλλεργία αλλά ένδειξη για κάτι σοβαρότερο
Επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλα τα δημογραφικά στρώματα παγκοσμίως
Γιατί κάθε γυναίκα χρειάζεται τον δικό της γυναικολόγο σε όλη τη ζωή της
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα
Δεν είναι ίδια για όλους και δεν έχει πάντα ίδια τα οφέλη
Το γεγονός εντείνει τη συζήτηση γύρω από τα διαγνωστικά κριτήρια
Η ιατρός που εφαρμόζει το lifestyle medicine εξηγεί γιατί αλλάζουν όσα ξέραμε για την υγεία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ομάδες βακτηρίων που «συνεργάζονται» μπορεί να ενισχύσουν αρνητικές επιδράσεις
Απαντήσεις στα πιο συχνά (και πιο επίμονα) ερωτήματα
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον και στην ηλικία των 30 ετών
Η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική και οι ψηφιακές εμπειρίες αλλάζουν το περιβάλλον των νοσοκομείων και ενισχύουν την ανάρρωση, μειώνοντας άγχος και πόνο
Δύο νέοι άνθρωποι περιγράφουν τη μάχη της αποκατάστασης και τη δύσκολη προσπάθεια να χτιστεί μια ζωή από την αρχή
Η σωστή διατροφή και πρακτικές επιλογές μειώνουν καούρα και δυσπεψία, ένας οδηγός ισορροπίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.