- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαγιορκίνης: Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Τι λέει για την υποπαραλλαγή «Κράκεν»
Ιώσεις - Γρίπη - Κορωνοϊός: «Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Για την έξαρση της τριδημίας (γρίπη, ιώσεις, Covid-19) που έχει μολύνει μεγάλη μερίδα του κόσμου μίλησε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Απλώς αυτή την στιγμή είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση» , σημείωσε και επισήμανε ότι «είναι ένας επιπλέον ιός που θα τον έχουμε συνέχεια μαζί μας και δεν προβλέπεται εξαφάνισή του».
Mιλώντας για τις ιώσεις, ο βιοπαθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι επειδή κυκλοφορούν φέτος πιο έντονα έχουν μπει σε κάθε σπίτι.
«Είναι πολλοί οι ιοί της γρίπης και το εμβόλιο μέσα έχει πολλά στελέχη. Αυτή που μας απασχολεί κυρίως είναι η γρίπη Α» είπε. Σχολιάζοντας την εμφάνιση της μετάλλαξης kraken, που το όνομά της που παραπέμπει σε μυθικό θαλάσσιο τέρας και προκάλεσε τρόμο στον κόσμο διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητά της ενώ δεν έχει καταγραφεί πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.
«Κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα μετάλλαξη θα ακούμε ότι ξεφεύγει από την ανοσία ή τον εμβολιασμό και ότι είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία γι’ αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.
ΠΟΥ για υποπαραλλαγή «Κράκεν»: Χρήση μάσκας σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας
Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν σήμερα ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για να αντιμετωπίσουν την «Κράκεν», την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») ανιχνεύεται σε μικρούς αλλά αυξανόμενους αριθμούς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.
Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε, όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».
Η «Κράκεν» -η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα- αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας.
Παραμένει ασαφές εάν η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της Ομικρον του κορωνοϊού θα προκαλέσει το δικό της κύμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε ειδικοί.
«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», πρόσθεσε η Σμόλγουντ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επικεντρωθεί αυτό αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις».
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε.
Μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών που φτάνουν από άλλες χώρες, εφόσον αυτό δεν εκτρέπει πόρους από τα εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων στα σημεία εισόδου, όπως αεροδρόμια.
Οι ανησυχίες για την XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πέρα από αυτήν αυξάνονται ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» τον περασμένο μήνα στη χώρα.
Πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ- πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να μην αναφέρει την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα.
Περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid από ταξιδιώτες από την Κίνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά της αυξάνει την αντοχή στο γυμναστήριο, χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων
Οι ειδικοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της επίδρασης στην καψαϊκίνη
Διατροφολόγος τονίζει ότι η «δίαιτα των Βίκινγκ» του Νορβηγού επιθετικού είναι ακατάλληλη για τον μέσο άνθρωπο
Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν την έκθεση σε μικρόβια
Οι διαφορές ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Γιατί ένας καλός ύπνος δεν αρκεί πάντα;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.