Health & Fitness

Μαγιορκίνης: Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Τι λέει για την υποπαραλλαγή «Κράκεν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαγιορκίνης: Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ιώσεις - Γρίπη - Κορωνοϊός: «Μας απασχολεί κυρίως η γρίπη Α - Να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Για την έξαρση της τριδημίας (γρίπη, ιώσεις, Covid-19) που έχει μολύνει μεγάλη μερίδα του κόσμου μίλησε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Απλώς αυτή την στιγμή είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση» , σημείωσε και επισήμανε ότι «είναι ένας επιπλέον ιός που θα τον έχουμε συνέχεια μαζί μας και δεν προβλέπεται εξαφάνισή του».

Mιλώντας για τις ιώσεις, ο βιοπαθολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι επειδή κυκλοφορούν φέτος πιο έντονα έχουν μπει σε κάθε σπίτι.

«Είναι πολλοί οι ιοί της γρίπης και το εμβόλιο μέσα έχει πολλά στελέχη. Αυτή που μας απασχολεί κυρίως είναι η γρίπη Α» είπε. Σχολιάζοντας την εμφάνιση της μετάλλαξης kraken, που το όνομά της που παραπέμπει σε μυθικό θαλάσσιο τέρας και προκάλεσε τρόμο στον κόσμο διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την επικινδυνότητά της ενώ δεν έχει καταγραφεί πίεση στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που θα βγαίνει μια νέα μετάλλαξη θα ακούμε ότι ξεφεύγει από την ανοσία ή τον εμβολιασμό και ότι είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία γι’ αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΠΟΥ για υποπαραλλαγή «Κράκεν»: Χρήση μάσκας σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν σήμερα ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για να αντιμετωπίσουν την «Κράκεν», την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») ανιχνεύεται σε μικρούς αλλά αυξανόμενους αριθμούς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε, όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».

Η «Κράκεν» -η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα- αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας.

Παραμένει ασαφές εάν η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή της Ομικρον του κορωνοϊού θα προκαλέσει το δικό της κύμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε ειδικοί.

«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», πρόσθεσε η Σμόλγουντ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επικεντρωθεί αυτό αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε.

Μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών που φτάνουν από άλλες χώρες, εφόσον αυτό δεν εκτρέπει πόρους από τα εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων στα σημεία εισόδου, όπως αεροδρόμια.

Οι ανησυχίες για την XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πέρα από αυτήν αυξάνονται ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» τον περασμένο μήνα στη χώρα.

Πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ- πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να μην αναφέρει την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid από ταξιδιώτες από την Κίνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ