- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σελίν Ντιόν: Τι είναι το Stiff Person Syndrome από το οποίο πάσχει
Το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου και τα συμπτώματα
Με Stiff Person Syndrome η Σελίν Ντιόν - Τι είναι το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου από το οποίο πάσχει η τραγουδίστρια - Τα συμπτώματα
Η είδηση ότι η Σελίν Ντιόν διαγνώστηκε με σπάνια, ανίατη νευρολογική ασθένεια δεν σταματά να κάνει τον γύρο των social media. Η διάσημη τραγουδίστρια μίλησε για το πρόβλημα υγείας της με βίντεο στο Instagram.
Σε αυτό η Σελίν Ντιόν γνωστοποίησε ότι πάσχει από το Stiff Person Syndrome (Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου). Λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ακυρώνει προγραμματισμένες συναυλίες της στην Ευρώπη το 2023.
«Αντιμετωπίζω προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολλά χρόνια και ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και να συζητήσω για όλα όσα περνάω. Με πονάει που πρέπει να σας πω ότι δεν θα είμαι έτοιμη να ξαναρχίσω την ευρωπαϊκή περιοδεία μου το 2023». Η Celine Dion ήταν να έρθει για συναυλία στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2023.
Τι είναι το Stiff Person Syndrome, το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου
Η συχνότητα του συνδρόμου Stiff Person Syndrome υπολογίζεται σε 11 περιπτώσεις ανά 1.000.000 πληθυσμού. Τα παιδιά προσβάλλονται σπανίως. Πιο συγκεκριμένα:
- Το σύνδρομο σχετίζεται με την παρουσία αντισωμάτων έναντι της αποκαρβοξυλάσης του γλουταμινικού οξέος, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύνθεση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος από αυτό.
- Επιπλέον η έντονη μυϊκή σύσπαση ή οι κατ’ επανάληψη μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν στην έντονη δυσκαμψία συνδέεται με τη δυσλειτουργία, λόγω της διαταραχής της σύνθεσης του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, των κυττάρων του Rensaw.
- Παράλληλα η διαταραχή της ισορροπίας κατασταλτικών και διεγερτικών νευροδιαβιβαστών σε επίπεδο εγκεφαλικού φλοιού και η αυξημένη διεγερσιμότητα των κινητικών πυρήνων του εγκεφαλικού στελέχους επιτείνουν την κατάσταση.
- Σπανίως η παρουσία των GAD αντισωμάτων δεν ανιχνεύεται, υφίστανται ωστόσο αντισώματα έναντι της συναπτοφυσίνης και της τρανσαμινάσης του GABA.
- Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από κορμική δυσκαμψία που επεκτείνεται στα κεντρομελικά σημεία των μυών. Οι πάσχοντες προσλαμβάνουν λορδωτή ή κυφωσκολιωτική θέση κατά τη βάδιση ή της κατάκλυση.
Stiff Person Syndrome: Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου και συμπτώματα
Αναφορικά με το Stiff Person Syndrome, στην επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρονται τα ακόλουθα σχετικά με τα συμπτώματα:
- Κατά τα αρχικά στάδια οι ασθενείς εμφανίζουν άλγη στη ράχη και την οσφύ, διαταραχές ύπνου και αίσθημα αιφνίδιας κόπωσης, επιδεινούμενα κατά την έντονη συναισθηματική φόρτιση.
- Η βάδιση του ασθενούς καθίσταται σταδιακώς δυσχερέστερη και αδύνατη στα τελικά στάδια και παράλληλα εμφανίζονται διαταραχές της κατάποσης, της φώνησης και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις.
- Το κλινικό φάσμα της νόσου συμπληρώνεται από τρόμο τελικού σκοπού, δυσδιαδοχοκινησία, νυσταγμό, δυσαρθρία, σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδίτιδα, επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος που οδηγεί σε υπερπυρεξία και αιφνιδίως θανάτους.
Η συγκλονιστική στιγμή που η Σελίν Ντιόν ανακοινώνει ότι πάσχει από Stiff Person Syndrome
«Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Stiff Person Syndrome (σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου) και επηρεάζει έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αν και ακόμα μαθαίνουμε γι' αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα. Δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινής μου ζωής, μερικές φορές με δυσκολεύουν όταν περπατάω και δεν μπορώ να τραγουδώ όπως παλιά» ανέφερε η Σελίν Ντιόν.
Και πρόσθεσε, μιλώντας για το Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι το τραγούδι είναι αυτό που έκανα όλη μου τη ζωή και αυτό που αγαπώ να κάνω περισσότερο. Μου λείπει τόσο πολύ. Μου λείπει να σας βλέπω όλους στη σκηνή. Πάντα δίνω το 100% στα σόου μου, αλλά η κατάστασή μου τώρα δεν το επιτρέπει».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο υπήρχε έντονη ανησυχία για την υγεία της Celine Dion.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.