Health & Fitness

Cross-fit, pilates, personal training: Τελικά τι να διαλέξω;

Υπάρχει ιδανικός τρόπος γυμναστικής;

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
ΤΕΥΧΟΣ 849
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυμναστική
Τελικά υπάρχει «σωστός» τρόπος γυμναστικής; © Pexels / Φωτογραφία Αρχείου

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος γυμναστικής; Ο Δημήτρης Καταβάτης, αθλητικός φυσιοθεραπευτής, μας εξηγεί.

Η γυμναστική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με ολοένα και περισσότερες μορφές εκγύμνασης να κάνουν την εμφάνισή τους και φυσικά όλους εμάς να γεμίζουμε απορίες που καλούμαστε να απαντήσουμε πριν επιλέξουμε κάποια συγκεκριμένη. Επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Καταβάτη, αθλητικό φυσιοθεραπευτή και ιδρυτή του κέντρου βελτίωσης και αποκατάστασης Α8lites και της ScienPro, για να μας δώσει κάποιες διευκρινίσεις.

«Πράγματι, έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στο πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη γυμναστική αλλά και στους τρόπους που μπορούμε να αθληθούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Νέες μέθοδοι, νέα μέσα, πολλή πληροφορία και όλο αυτό σίγουρα παρέχει πληθώρα επιλογών, λογικό είναι ότι ο κόσμος μπερδεύεται και χάνει την ουσία», παραδέχεται ο Δημήτρης τονίζοντας, ωστόσο, πως «το θετικό σε όλο αυτό είναι πως όλο και περισσότεροι έρχονται σε επαφή με τη σωματική άσκηση. Και αυτό από μόνο του έχει άπειρα οφέλη, όπως μείωση του άγχους, βελτίωση του ύπνου, βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, αύξηση της τεστοστερόνης, τεράστια έκκριση ενδορφινών, μείωση της κατάθλιψης και γενικά βελτίωση της υγείας, σωματικής και ψυχικής».

Δημήτρης Καταβάτης
© Instagram / dimitris_katavatis

Είναι τόσο απλό να επιλέξουμε; «Σίγουρα όχι. Και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η μη-σωστή εκγύμναση μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς και μυοσκελετικά προβλήματα. Για αυτό, η σωστή επιλογή του είδους άσκησης είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως προαναφέραμε έχει αλλάξει εντελώς η προσέγγιση, σε σχέση με πριν από 15 χρόνια όταν το είδος γυμναστικής που επικρατούσε ήταν το κλασικό γυμναστήριο, δηλαδή προπόνηση με αντιστάσεις».

Το κεφάλαιο Cross-fit

Κάπου εκεί άρχισε να κάνει την εμφάνιση του το Cross-fit. Δεκαπέντε περίπου χρόνια πίσω, συστήνεται στο κοινό αλλά «χωρίς πολλή πληροφόρηση και με πολύ μέτρια βάση υποστήριξης από τους ίδιους τους γυμναστές», εξηγεί ο Δημήτρης Καταβάτης. «Το Cross-Fit είναι αρχικά  άθλημα, πέρα από είδος γυμναστικής. Ένα πρόγραμμα δύναμης και αντοχής, στο ασκησιολόγιο του οποίου περιλαμβάνονται υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, πλειομετρικές ασκήσεις, τρέξιμο, κωπηλασία εσωτερικού χώρου, άρσεις βαρών (άρσεις θανάτου, καθίσματα, πιέσεις πάγκου), ολυμπιακές άρσεις (εμπολέ, ζετέ και αρασέ) και στοιχεία της ενόργανης γυμναστικής».

CrossFit
CrossFit © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Πόσο συχνά μπορεί κανείς να κάνει Cross-fit; «Εξαρτάται από τους στόχους που έχει και δεύτερον από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Το Cross-fit, όπως όλα τα αθλήματα, χρειάζεται μια βάση. Εάν χτιστεί με πολλές ώρες εκμάθησης τεχνικών, βελτίωσης αντοχής, βελτίωσης δύναμης τότε, ναι, μπορείς να κάνεις Cross-Fit. Εάν δεν υπάρχει η σωστή βάση τότε το Cross-Fit θα είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο για τον ασκούμενο, για αυτό μπορεί να μεταβεί στο Cross-Training που αποτελεί μια πολύ πιο ήπια μορφή του Cross-Fit. Πρόκειται για έναν  είναι τρόπο εκγύμνασης υψηλής διαλειμματικής άσκησης, συνήθως σε σταθμούς με bodyweight ασκήσεις, ελευθέρα βάρη με πιο ήπιες τεχνικές και κομμάτια αερόβιας προπόνησης. Είναι πολύ προσιτό και αν συνδυαστεί με σωστά βάρη μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης είναι και αρκετά challenging και ανταγωνιστικό κυρίως με τον εαυτό μας, από τους τρόπους εκγύμνασης που προσωπικά θα πρότεινα».

Είναι το pilates η απάντηση στη «σκληρή» γυμναστική;

Πολύ δημοφιλές είναι φυσικά το pilates, γιατί έχει τόση απήχηση; «Το pilates είναι μία μέθοδος γυμναστικής η οποία μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στη βελτίωση της στάσης του σώματος όσο και στην αποκατάσταση πολλών τραυματισμών εφόσον γίνεται με σωστή καθοδήγηση. Δεν έχει μεγάλη ένταση, ούτε επιβάρυνση. Ωστόσο η μυϊκή ενεργοποίηση είναι μεγάλη και ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή προπονητική μονάδα. Και φυσικά απευθύνεται σε όλους, από άτομα που βρίσκονται σε πάρα πολύ ψηλό αθλητικό επίπεδο έως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με σκελετικά προβλήματα», εξηγεί ο Δημήτρης.

Pilates
Pilates © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Και η γιόγκα; «Τα οφέλη της γιόγκα είναι τεράστια τόσο σε σωματικό όσο και νοητικό επίπεδο. Μερικά από αυτά είναι η αυξημένη ευλυγισία των μυών και της σπονδυλικής στήλης που εξασφαλίζει τη νεότητα του σώματος και κρατάει μακριά ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η καλύτερη ισορροπία και στάση του σώματος, η μείωση του άγχους μέσω του διαλογισμού και της αποκέντρωσης, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος που οδηγεί σε υγεία και ευεξία. Φυσικά, όπως όλα τα παραπάνω, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και ένα καλά δομημένο προπονητικό πλάνο».

Η «επανάσταση» του personal training

Γι’ αυτό βρίσκεται σε άνθιση το personal training; «Ακριβώς. Ειδικά μετά την έλευση του κορωνοϊού, επιλέγεται όλο και περισσότερο επειδή η προσέγγιση γίνεται προσωποποιημένη με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ασκούμενου και φυσικά στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κι εμείς ως κέντρο επιλέγουμε την τελευταία προσέγγιση είτε όταν πρόκειται για προπόνηση αθλητικής βελτίωσης είτε όταν πρόκειται για προπόνηση βελτίωσης σωματικής σύστασης. Δίνουμε τεράστια έμφαση στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση του πλάνου ειδικά όταν μιλάμε για αθλητές υψηλού επιπέδου.

Personal Training
Personal Training © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Πώς επιλέγουμε, τελικά, τον κατάλληλο για εμάς τρόπο εκγύμνασης;

«Η ιδανική “συνταγή”, αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι, για να επιλέξει κάποιος αυτό που του ταιριάζει είναι να απευθυνθεί σε επαγγελματίες. Αυτοί διαθέτουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και την κατάλληλη εμπειρία ώστε να καθοδηγήσουν τον αθλούμενο στη σωστή επιλογή. Θα πρέπει, φυσικά, και εμείς οι επαγγελματίες να κατανοήσουμε ότι δεν είναι όλοι για όλα, να ξέρουμε να λέμε όχι και να μπορούμε να διακρίνουμε τον καλύτερο δυνατό και ασφαλή τρόπο εκγύμνασης για τον κάθε ασκούμενο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε να βελτιώσει το σώμα του και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.