Health & Fitness

Είσαι άντρας των κλειστών ή των ανοιχτών χώρων για γυμναστική;

Οι χώροι της προπόνησης, όπου και αν βρίσκονται, παραμένουν ιεροί, έχοντας πιστούς ακολούθους που δύσκολα τους απαρνούνται

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
ΤΕΥΧΟΣ 849
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας που κάνει γυμναστική
© Aaron Barrera / Unsplash

Γυμναστική σε κλειστό ή σε ανοιχτό χώρο: Τι προτιμούν οι άντρες;

Πηγαίνει για Cross Fit, δύσκολα αλλάζει το γυμναστήριο, ακολουθεί τη μόδα των Boutique gym, από περιέργεια δοκιμάζει γιόγκα, μα πάνω από όλα είναι οπαδός του TRX. Tα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της άσκησης προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή ψάχνοντας συνεχώς τρόπους και χώρους για να διατηρήσει τη νεότητα της και οι άνδρες την ακολουθούν. Οι χώροι αλλάξανε τους τρόπους ή οι τρόποι αλλάξανε τους χώρους; Μάλλον και τα δύο. Οι χώροι της προπόνησης όπου και αν βρίσκονται παραμένουν ιεροί, έχοντας πιστούς ακολούθους που δύσκολα τους απαρνούνται. Προπόνηση μέχρι τέλους, προπόνηση με ιδρώτα, «κάψιμο», κοφτές ανάσες και στο βάθος το σώμα των ονείρων τους αλλά και μια πολύτιμη αίσθηση ευεξίας.

Οι άνδρες των κλειστών χώρων, για να ασκηθούν, διαλέγουν την ασφάλεια μιας ζεστής, προστατευμένης αίθουσας και τους αρέσει να κυκλοφορούν με το εφαρμοστό μπλουζάκι δείχνοντας το γραμμωμένο σώμα τους. Ανεβοκατεβαίνουν διαδρόμους, χρησιμοποιούν μηχανήματα, αλλάζουν βάρη, ο ένας κοιτάει τον άλλον, πάντα θα υπάρχει η ευκαιρία για να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν, να ψάξουν για το ταίρι τους, τηρώντας πιστά το πρόγραμμα ότι καμία επανάληψη δεν θα πάει χαμένη. Στα ομαδικά μαθήματα Pilates ή Γιόγκα θα βρεις περισσότερους άνδρες σε σχέση με παλιότερα και όλα δείχνουν ότι εκτός από προπονήσεις δύναμης CrossFit, η ευλυγισία και ο διαλογισμός κερδίζουν έδαφος. Στο τέλος μιας καλής προπόνησης τις περισσότερες φορέςτους περιμένουν τα αποδυτήρια, ένα ζεστό ντους, ή και μια σάουνα, κι έπειτα τα καθαρά τους ρούχα. Θα πάνε στο γραφείο γεμάτοι ενέργεια, αν είναι πρωινοί, ή στο βραδινό ραντεβού οι απογευματινοί.

Οι άνδρες των ανοιχτών χώρων μαθαίνουν να ασκούνται στο φυσικό περιβάλλον θέλοντας να νιώσουν αυτό το συναίσθημα αναζωογόνησης που προσφέρει η φύση, ενώ η δέσμευση με την προπόνηση διακατέχεται από θετικά συναισθήματα και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Θα τους βρεις να τρέχουν σε αγώνες χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, από την Καλαμπάκα μέχρι και το Παρίσι, και οι προπονήσεις τους συχνά είναι ευρηματικές – πού θα κάνουν κάμψεις, πού θα κρεμάσουν το TRX, πού θα δέσουν τα λάστιχα, πώς θα κουβαλήσουν τα βαράκια και το στρώμα τους. Μερικές φορές θα τους δεις τραυματισμένους – το εξωτερικό περιβάλλον κρύβει μικρές παγίδες αυξάνοντας την πιθανότητα για έναν τραυματισμό από μια πτώση. Η καλοκαιρία των ηλιόλουστων ημερών τους προσφέρει απλόχερα βιταμίνη D, ενώ οι βροχές και το κρύο τους οδηγούν συνεχώς στο να ψάχνουν καλύτερο εξοπλισμό. Αγοράζουν ρούχα ειδικά για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες και την αίσθηση μιας άνεσης από τον ιδρώτα. Το κάψιμο των θερμίδων παραμένει αρκετά ικανοποιητικό.

Η άσκηση τόσο σε εξωτερικό όσο σε εσωτερικό χώρο είναι πολύ σημαντική, καθώς το όφελος για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία είναι αναντικατάστατο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ