- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Ογκολόγος Γεώργιος Λαϊνάκης μας μιλάει για τον φονικότερο καρκίνο παγκοσμίως
Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει αυξηθεί σημαντικά
Ο Γεώργιος Λαϊνάκης, MD, Medical Oncologist, αναλύει τις βασικές αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα, τις θεραπείες και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ αναφέρει ότι η πρόληψη φαίνεται να αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο καταπολέμησής του.
«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο φονικότερος καρκίνος παγκοσμίως, ευθυνόμενος για τον 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο στους άντρες στην Ευρώπη και για περίπου 1 στους 7 θανάτους στις γυναίκες.
Το κάπνισμα αποτελεί τον πρωταρχικό αιτιολογικό παράγοντα στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ραδόνιο του εδάφους, ο αμίαντος, και άλλα στοιχεία έχουν ενοχοποιηθεί. Πιθανό αλλά άγνωστο ακόμη ρόλο φαίνεται να παίζει και η κληρονομικότητα.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει τεράστια σημασία γιατί τα πρώιμα στάδια έχουν ποσοστά πενταετούς επιβίωσης που φτάνουν το 60%, ενώ στα πιο προχωρημένα στάδια τα αντίστοιχα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά (5‒7% ).
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) ατόμων με αυξημένο κίνδυνο κρίνεται αναγκαίος και σε πολλές χώρες εφαρμόζονται πλέον πρωτόκολλα έγκαιρης διάγνωσης.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα και η αναγνώρισή τους σε ιστολογικό αλλά και σε μοριακό επίπεδο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας.
Δύο είναι οι κύριες ιστολογικές μορφές, ο μικροκυτταρικός και ο μη- μικροκυτταρικός καρκίνος (85% των περιπτώσεων).
Έχοντας αναγνωρίσει τη δοµή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, καταφέραµε να σχεδιάσουµε καινοτόµα φάρµακα, µε µοναδικό µηχανισµό δράσης, τα οποία ενεργοποιούν και ενισχύουν τον ανοσοποιητικό µηχανισµό έναντι της ικανότητας των καρκινικών κυττάρων να εξελίσσονται και να αποφεύγουν την καταστροφή.
Στην πρώτη γραµµή θεραπείας της μεταστατικής νόσου, η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με την κλασσική χημειοθεραπεία, αποτελούν τη θεραπεία εκλογής.
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η ανοσοθεραπεία χορηγείται ως µονοθεραπεία.
Η στοχεύουσα θεραπεία, αφορά ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών που στοχεύει στα προϊόντα συγκεκριμένων μεταλλαγμένων γονίδιων του όγκου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στον πολλαπλασιασμό του.
Πλέον καθίσταται υποχρεωτική η ανίχνευση των μοριακών αλλαγών του γενετικού υλικού του όγκου, καθότι οι μεταλλάξεις αυτές συνεπάγονται συχνά αντοχή στην ανοσοθεραπεία αλλά και γιατί οι στοχεύουσες θεραπείες υπερτερούν της χημειοθεραπείας. Παραδείγματα αποτελούν οι αναστολείς του EGFR, ALK και πολλοί άλλοι.
Συμπερασματικά, η επιβίωση στον καρκίνο του πνεύμονα έχει αυξηθεί σημαντικά με την αναγνώριση και εφαρμογή νεότερων τεχνικών αλλά και αντικαρκινικών παραγόντων πέραν της κλασσικής χημειοθεραπείας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα δεδομένα υπόσχονται πολλά, όμως προς το παρόν η πρόληψη φαίνεται να αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου του πνεύμονα.»
- Γεώργιος Λαϊνάκης, MD, Medical Oncologist
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.