Health & Fitness

Παραλλάσσεται o ιός της ευλογιάς των πιθήκων - Συνολικά 82 κρούσματα στην Ελλάδα

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιός της ευλογιάς των πιθήκων
© eody.gov.gr

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταλλάσσεται - Το δείγμα που μελέτησαν και τα συμπεράσματά τους.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν ένα δείγμα που συλλέχθηκε από ένα άτομο που είχε μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και διαπίστωσαν ότι έλειπε ένα μεγάλο κομμάτι του γονιδιώματος του ιού, ενώ ένα άλλο κομμάτι είχε μετακινηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο της αλληλουχίας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα νέα δεδομένα, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και να απαντήσουν στα ερωτήματα που γέννα η νέα αυτή επιστημονική παρατήρηση.

«Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν ένδειξη ότι ακόμη και οι ιοί που ανήκουν στην οικογένεια Poxviridae, οι οποίοι είναι ιοί DNA που τείνουν να εξελίσσονται πιο αργά από τους ιούς RNA (SARS-CoV-2), θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλιοτ Λέφκοβιτς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Η Κρίσταλ Τζιγκάντε, μικροβιολόγος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κλήθηκε μαζί με συναδέλφους της να μελετήσουν τις μεταλλάξεις και αυτό που διαπίστωσαν είναι η ύπαρξη παρόμοιων διαγραφών και αναδιατάξεων σε άλλα γονιδιώματα του συγκεκριμένου ιού που συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συγκεκριμένα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα bioRxiv.

Οι μεταλλάξεις που μελέτησε η Τζιγκάντε μαζί με άλλους επιστήμονες δεν χαρακτηρίζονταν από μεταβολές ενός γράμματος, κάτι που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι επιστήμονες στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν εξαφανιστεί ολόκληρα γονίδια, ενώ σε ένα δείγμα έλειπε περίπου το 7% του γονιδιώματος.

Ο Λέφκοβιτς σε δηλώσεις του στο «Nature» τόνισε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι μεταλλάξεις είναι ωφέλιμες, ουδέτερες ή επιβλαβείς για τον ιό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιστημονικές διαπιστώσεις δεν εξέπληξαν την εξελικτική ιολόγο στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης στο Μέριλαντ Ενίντα Χάτσερ. Η ίδια μαζί με τον Λέφκοβιτς σε μια μελέτη του 2015 απέδειξαν ότι τέτοιες μεταλλάξεις είναι συνηθισμένες στους περισσότερους ιούς της ευλογιάς.

Ο ιός της Ευλογιάς των Πιθήκων (Monkeypox) ανήκει στο γένος ιών Orthopoxvirus. Οι ιοί αυτοί έχουν ένα σύνολο περίπου 174 γονιδίων στο κέντρο του γονιδιώματός τους, ωστόσο οι τελικές περιοχές του (σσ του γονιδιώματος) είναι πιο μεταβλητές και περιέχουν λιγότερα βασικά γονίδια. Σύμφωνα με τον Λέφκοβιτς τα γονίδια που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα να κωδικοποιούν πρωτεΐνες που βοηθούν στην αποδυνάμωση των ανοσολογικών αντιδράσεων των ξενιστών.

Ορισμένες φορές οι Orthopox-ιοί είναι δυνατόν να προσβάλλουν περισσότερα από ένα είδη ζώων ή να σπάσουν το φράγμα του ξενιστή και να μεταπηδήσουν σε διαφορετικό ζωικό είδος. Για παράδειγμα, ο ιός της ευλογιάς της αγελάδας, είναι δυνατόν να προσβάλει ανθρώπους και γάτες.

Ευλογιά των πιθήκων: Συνολικά 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 82 ανέρχονται έως τώρα στην Ελλάδα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, ηλικίας από 19 έως 61 ετών. Η μέση ηλικία τους είναι τα 37 έτη. Οι 23 από αυτούς (ποσοστό 28%) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου».

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2022.

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων
Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων © eody.gov.gr

«Οι ασθενείς αυτοί έχουν αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 24.833 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Nature

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.