Ελλαδα

Στα 80 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων - Γιατροί © EUROKINISSI / TATIANA MPOΛΑΡΗ

Ευλογιά των πιθήκων: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα νεότερα δεδομένα

Σε 80 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80. Στο σύνολό τους τα κρούσματα αφορούν άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

eulogia_pithikon

Όλα τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν καταγραφεί 24.662 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 44 διαφορετικές χώρες.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι - Τα συμπτώματα

Η νόσος είναι ιογενής λοίμωξη και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ