Health & Fitness

Κορωνοϊός - έρευνα: Αποτελεσματικές οι τρεις δόσεις εμβολίων

Κλειδί για την ενίσχυση της ανοσίας ο αριθμός των δόσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τους εμβολιασμούς πολιτών κατά του κορωνοϊού
Στιγμιότυπο από τους εμβολιασμούς πολιτών κατά του κορωνοϊού © EPA / GEORGI LICOVSKI

Κορωνοϊός: Τα ευρήματα έρευνας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ακόμη και από διαφορετικά εμβόλια - Σημαντικές για την ανοσία οι τρεις δόσεις

Νέα μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού υποστηρίζει ότι οι τρεις δόσεις εμβολίων είναι αποτελεσματικές, είτε γίνονται με το ίδιο εμβόλιο, είτε με συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο BMJ, ο αριθμός των δόσεων είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανοσίας και όχι οι συνδυασμοί των εμβολίων. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι τρεις δόσεις, ακόμη και διαφορετικών εμβολίων είναι επαρκείς και για την προστασία από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (CUHK) έψαξε σε 38 βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Covid-19 για δημοσιευμένες μελέτες και προεκτυπώσεις σε εβδομαδιαία βάση από τις 8 Μαρτίου 2022. Εντόπισε 53 μελέτες που αφορούσαν 100 εκατομμύρια άτομα με 24 συνδυασμούς μαθημάτων εμβολίων κατά του Covid. Οι ερευνητές του CUHK διαπίστωσαν ότι τρεις δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου mRNA φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές (96%) έναντι μη σοβαρών λοιμώξεων Covid-19 και πιο αποτελεσματικές (95%) στη μείωση των εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού
Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οποιοδήποτε σχήμα τριών δόσεων, είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με συνδυασμό, προκαλεί υψηλότερη ανοσία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών, από ότι ένα ομόλογο σχήμα δύο δόσεων. Όπως διαπιστώνεται, σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μια τρίτη αναμνηστική δόση mRNA, βελτιώνει σημαντικά την προστασία σε σύγκριση με δύο δόσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ