Πότε είναι ασφαλής η γυμναστική μετά την αυξητική στήθους;
Σημαντική η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου προγράμματος
Ασφαλής επιστροφή στη γυμναστική μετά από επέμβαση αυξητικής στήθους
Οι γυναίκες που έχουν αθλητική δραστηριότητα όταν υποβάλλονται σε αυξητική στήθους για λόγους αισθητικής ανησυχούν ότι ίσως να μην καταφέρνουν να εκτελούν τις ίδιες ασκήσεις, να πετυχαίνουν τις ίδιες επιδόσεις, ότι ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών, επανεπέμβασης λόγω της προπόνησης, ή ότι θα μπορεί να προκύψει έκπτωση στη δύναμη των θωρακικών μυών. Όμως οι τελευταίες έρευνες είναι καθησυχαστικές και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
«Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και με πρόωρη επανέναρξη της άσκησης δεν αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών ή υποβολής σε δεύτερη επέμβαση. Μια άλλη, πιο συγκεκριμένη μελέτη σχετικά με την πιθανότητα επηρεασμού της δύναμης των θωρακικών μυών μετά από αυξητική στήθους έδειξε ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά μπορεί και να βελτιωθεί. Μάλιστα τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Aesthetic Plastic Surgery, δείχνουν ότι αυτά είναι ανεξάρτητα από το μέγεθος του εμφυτεύματος», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.
Όσες γυναίκες γυμνάζονται, αγαπούν το σώμα τους και επιθυμούν τη βελτίωσή του. Μεγάλο ποσοστό αυτών στοχεύουν στη καλυτέρευση της συνολικής εικόνας και όχι μόνο της υγείας τους. Ωστόσο, η απώλεια του σωματικού λίπους που συνοδεύει την έντονη αθλητική δραστηριότητα έχει αρνητική επίδραση καθώς αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα του στήθους, μιας και οι μαστοί αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ένα λιγότερο ελκυστικό μπούστο. Παρά την έντονη άσκηση για ανόρθωση, έστω, του στήθους τους, το αποτέλεσμα είναι πενιχρό. Προκειμένου να αποκτήσουν ένα καλοσχηματισμένο και στητό στήθος, για να τονώσουν τη θηλυκότητά τους και να νιώθουν σέξι, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους.
Αρχικά, μπορεί να διατηρούν επιφυλάξεις, όσον αφορά στην ασφάλεια, στο χρόνο επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητές τους και στη μετεγχειρητική απόδοσή τους, αλλά και στο εάν η αύξηση αυτή θα τις επιβαρύνει ή θα τις περιορίσει κατά οποιονδήποτε τρόπο. Οι όποιες όμως ανησυχίες τους προέρχονται αποκλειστικά από ελλιπή γνώση και ξεδιαλύνονται μετά από την πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό. Το μέγεθος και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι βασικά σημεία που καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την ικανοποίηση.
«Τα μεγαλύτερα ενθέματα είναι βαρύτερα, οπότε μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε γυναίκες με ενεργό τρόπο ζωής αφού είναι πιθανό να δυσκολέψουν εκείνες που γυμνάζονται ή ασχολούνται με αθλήματα υψηλής έντασης. Έτσι, συστήνεται η τοποθέτηση ενθεμάτων μέτριου ή μικρού μεγέθους, προκειμένου να βελτιωθεί μεν η εμφάνιση χωρίς να επηρεαστεί δε η άνεση ή η επίδοση», εξηγεί ο κ. Βελημβασάκης.
Η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης στο στήθος είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τις δραστήριες γυναίκες. Όταν γίνεται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (υπομυϊκή) βοηθά στην προστασία του και στην επίτευξη μιας φυσικής εμφάνισης. Είναι μάλλον επιβεβλημένο σε αθλήτριες που ασχολούνται με το τρέξιμο, την άρση βαρών ή άλλου είδους γυμναστική που απαιτεί την κίνηση των χεριών και σύγκρουση με το σώμα, για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Η υπομυϊκή τοποθέτηση μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη μόνο προσωρινά, μέχρι την ανάρρωση, εφόσον η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιηθεί σωστά από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.
Πόσος χρόνος, όμως, θα πρέπει να περάσει μετά την αυξητική στήθους για να επιτραπεί στην ασθενή να αρχίσει ξανά να προπονείται;
«Είναι κατανοητό πως οι γυναίκες που αθλούνται συστηματικά ή είναι επαγγελματίες αθλήτριες αισθάνονται καλύτερα σωματικά και ψυχικά όταν είναι σε θέση να γυμνάζονται. Ωστόσο, η άσκηση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα χειρουργικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταρτιστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης μετεγχειρητικά, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το είδος της προπόνησης, την ένταση και τη συχνότητα αλλά και τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση. Γενικά, οι ασθενείς θα πρέπει να ακούνε το σώμα τους και εάν κάνουν κάτι που προκαλεί πρήξιμο ή δυσφορία, να το σταματούν και να δίνουν λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους να αναρρώσει», επισημαίνει.
Όμως, παρόλο που κάθε ασθενής είναι διαφορετική και κάθε πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να προσαρμόζεται, ισχύουν ορισμένες βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάρρωση όσον αφορά την άσκηση. Τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά δραστήριες. Αμέσως μετά την επέμβαση επιβάλλεται να περπατούν στο δωμάτιο ή γύρω από το σπίτι κάθε δεύτερη ώρα, προκειμένου έχουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων.
Καθώς το επίπεδο ενέργειάς τους επανέρχεται, μπορούν να αυξήσουν σταδιακά το επίπεδο άσκησής τους. Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστούν 1-2 εβδομάδες για να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τότε ξεκινούν πιο έντονη αεροβική γυμναστική, όπως ήπιο περπάτημα σε διάδρομο ακόμα και υπό κλίση ή στο δρόμο και στατικό ποδήλατο. Στις 4 εβδομάδες η πλειονότητα των ασθενών μπορούν να εκτελούν τις περισσότερες ασκήσεις, εκτός από άρση βαρών. Και αυτό γιατί ο μυς χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί από τη χειρουργική επέμβαση πριν από την προπόνηση με αντιστάσεις. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγονται τα push-ups, τα pull-ups, τα dips, στάσεις γιόγκα και κινήσεις Pilates που απαιτούν στήριξη του σωματικού βάρους με τα χέρια, και η χρήση ορισμένων οργάνων γυμναστικής, όπως το ελλειπτικό ποδήλατο ή στέπερ με εξαρτήματα για τους βραχίονες. Στις 6 εβδομάδες, έχουν γενικά αναρρώσει πλήρως και δεν έχουν περιορισμούς στο είδος και την ένταση της άσκησης.
«Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται καλά με το σώμα της, ειδικά οι δραστήριες, σωματικά γυμνασμένες γυναίκες που εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Εάν δεν νιώθουν καλά με κάποιο σημείο, δε χρειάζεται να φοβούνται να το διορθώνουν, ειδικά όταν πρόκειται για το στήθος που λόγω του συμβολισμού του, τις επηρεάζει ψυχολογικά. Οι εξελίξεις στα ενθέματα και τις χειρουργικές τεχνικές αύξησης του στήθους, επιτρέπουν στις γυναίκες που αγαπούν τη γυμναστική να αποκτήσουν ένα φυσικό στήθος στο μέγεθος που ονειρεύονται χωρίς να σταματήσουν τη δραστήρια ζωή τους», καταλήγει ο ιατρός κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.