- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα λεγόμενα «κενά» στο πρόσωπο και στο σώμα και πώς μπορούν να «γεμίσουν»
Πλέον ρυτίδες, ελλείμματα ιστού, λίπους ή ακόμα και οστού αποκαθίστανται πλήρως και με διάρκεια στο χρόνο, είτε είναι εκ γενετής είτε επίκτητα, χάρις στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Τα «κενά» στο πρόσωπο μπορεί να είναι καθαρά αισθητικού χαρακτήρα και είναι πιθανό να οφείλονται στην πάροδο του χρόνου, όπως οι ρυτίδες ή και στη μεγάλη απώλεια βάρους και πτώση του δέρματος και του υποδόριου ιστού, που μπορεί να δημιουργήσουν έλλειμμα στα ζυγωματικά, στις παρειές ή στα χείλη.
«Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και εκ γενετής ή να προκληθούν έπειτα από ένα τραύμα ή μια σοβαρής μορφής δερματοπάθεια ή ακμή (ουλές). Μετά από σοβαρά τραύματα ενδέχεται να παρουσιαστεί ακόμα και οστικό έλλειμμα, όπως για παράδειγμα στη μύτη ή στα ζυγωματικά», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Η αποκατάσταση μπορεί να είναι είτε αισθητική είτε λειτουργική είτε ένας συνδυασμός αυτών. Τα λειτουργικά προβλήματα αφορούν κυρίως στη μύτη, τα ζυγωματικά ή τα χείλη. Σε όλα τα αισθητικά προβλήματα, όπως ρυτίδες, απώλεια του οβάλ του προσώπου, του λίπους στο κάτω μέρος του βλεφάρου, της έντασης του ζυγωματικού τόξου ή του όγκου στο πάνω μέρος των χεριών και στα χείλη, όπως και σε ουλές και εγκαύματα, υπάρχουν δύο θεραπευτικές επιλογές: η μέθοδος της λιπομεταφοράς (μεταφορά λιπώδους ιστού και βλαστοκυττάρων) και η έγχυση διαφορετικής πυκνότητας υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με την κάθε περιοχή.
«Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι να χρησιμοποιείται για το “γέμισμα” λίπος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει “ένδειξη” για αφαίρεση από ένα σημείο και έγχυση σε κάποιο άλλο. Με τον τρόπο αυτό διορθώνονται δύο ή περισσότερα προβλήματα στον ίδιο χρόνο, μειώνοντας έτσι και το κόστος των πολλαπλών παρεμβάσεων. Το λίπος λαμβάνεται πλέον με μία εξειδικευμένη μέθοδο, προκειμένου να μην καταστρέφονται τα λιποκύτταρα, υπόκειται σε ειδική επεξεργασία και ειδική τοποθέτηση. Με τις νέες τεχνικές η διάρκεια του αποτελέσματος παρατείνεται και μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από έναν χρόνο», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ και προσθέτει:
«Σε περιπτώσεις “κενών” στο ζυγωματικό τόξο ή το πιγούνι που “υποτροπιάζουν” μετά από χρήση λίπους ή υαλουρονικού οξέος, η αποκατάσταση γίνεται με τη χρήση τεχνητών ενθεμάτων. Οι μικροεπεμβάσεις αυτές διενεργούνται στο ιατρείο, με τοπική ή καθόλου αναισθησία, ανάλογα με την περίπτωση».
«Κενά» στο σώμα
Στο σώμα τα προβλήματα είθισται να είναι μεγαλύτερης έκτασης. Μπορεί να γεννηθεί κάποιος με ανισομαστία (διαφορετικό μέγεθος μεταξύ των δύο μαστών), ή στη διάρκεια της ζωής του να αποκτήσει κοιλώματα από κύστες, ουλές από χειρουργική επέμβαση ή ελλείμματα από τραύμα. «Η αποκατάσταση του μαστού είτε λόγω ανισομαστίας είτε λόγω αφαίρεσης όγκου, είτε λόγω τραύματος, γίνεται με λιπομεταφορά ή με τοποθέτηση ενθέματος. Το αποτέλεσμα της λιπομεταφοράς δεν είναι μόνιμο, ωστόσο, υπάρχουν πλέον τεχνικές που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη διάρκειά του, η οποία μπορεί να φτάνει και τους 12-14 μήνες, ανάλογα με τη βλάβη.
Ωστόσο, ακόμα και να απορροφηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, η βλάβη θα είναι λιγότερο εμφανής απ’ ό,τι θα ήταν εάν δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση. Οι ίδιες μέθοδοι εφαρμόζονται και σε ουλές και τραύματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η αποκατάσταση είναι επεμβατική και γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, υπό μέθη ή γενική αναισθησία», καταλήγει η δρ Σεφέρη-Δανιήλ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα μικρής έκτασης προβλήματα αποκαθίστανται με έγχυση υαλουρονικού οξέος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.