Health & Fitness

Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος σου μαθαίνει τα πάντα για τα φάρμακα από το Instagram

Ο φαρμακοποιός με τους χιλιάδες ακολούθους στα social media επιστρατεύει το χιούμορ του για να σου μάθει τα πάντα γύρω από τα φάρμακα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέμης Τσίτσος

Θεμιστοκλής Τσίτσος: Ο φαρμακοποιός που σου μαθαίνει τα πάντα για τα φάρμακα από το Instagram

«Μάζεψε βροχή, βάλε της χρυσόψαρα. Μάζεψε ρυτίδες, βάλε τους ρετινόλη». «Για καλύτερη υγεία δεν χρειάζεται να σου δώσουν συνταγή. Για τα μελομακάρονα χρειάζεται.». «Το υγιές είναι σέξι». Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που φιγουράρουν στον λογαριασμό ενός... τύπου με γυαλιά και χιλιάδες ακόλουθους, που όπως λέει σε βοηθάει να μάθεις τα πάντα γύρω από τα φάρμακα και μάλιστα με πολύ χιούμορ. Ο λόγος για τον φαρμακοποιό Θεμιστοκλή Τσίτσο, έναν #χάπιΉρωα όπως περιγράφει κι ο ίδιος στο bio του, που ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα στο φαρμακείο της μητέρας του και έπειτα αποφάσισε να σπουδάσει το ίδιο αντικείμενο στο ΕΚΠΑ. Αλλά πως ξεκίνησαν τα βίντεο στα social media;


«Σκέφτηκα: 1ον, δεν μιλάει κανείς για τα φάρμακα. 2ον, δεν ξέρω πώς να το κάνω και 3ον, θέλω να συνδυάσω την επιστήμη μου με κάτι δημιουργικό. Γιατί λοιπόν δεν κάνω βίντεο για τα φάρμακα για να ενημερώνω τον κόσμο; Έτσι απλά (που λέει ο λόγος)... Μεταξύ μας δεν είχα ιδέα τι σημαίνει δημιουργώ βίντεο και πόσο απαιτητικά είναι όλα τα στάδια παραγωγής, μέχρι τελικά να φτάσεις να δεις 5 λεπτά στην οθόνη σου. Ας πούμε ότι μου τρώει κατά μέσο όρο 15 ώρες ένα 5λεπτο βίντεο. Οκ, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Γιατί για να συνεχίσει κανείς να κάνει κάτι τόσο απαιτητικό παράλληλα με την full-time εργασία του, κάτι χρειάζεται να τον παρακινεί. Σωστά; Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;» Εξηγεί ο Θεμιστοκλής.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν τον προσωπικό φαρμακοποιό τους - που είναι και λίγο ψυχολόγος. Θα νοιαστεί, θα τους ακούσει, θα τους συμβουλέψει, θα τους καθησυχάσει, θα μιλήσουν και για το τι μαγειρέψανε σήμερα. Και ο Θεμιστοκλής τα ίδια κάνει όπως μας λέει, μόνο που επέλεξε να τα προβάλλει με το δικό του τρόπο:

«Η καθημερινότητα ενός ανθρώπου σήμερα μες τις άκρες είναι: Ξυπνάς, πας δουλειά, γυρνάς, τρως, λίγη δουλειά ακόμη, κοιμάσαι, repeat. Άντε να πας και καμιά βόλτα. Μέσα σε όλο αυτό Είσαι Χάπι; Είσαι χαρούμενος; Γιατί “το Χάπι σου” κάθε μέρα το δημιουργείς.  Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι μας μπορούμε να βρούμε ένα λόγο, ένα νόημα για να είμαστε Χάπι κάθε μέρα. Όχι μόνο όταν πάμε βόλτα. Για να στο εξηγήσω: Εγώ είμαι φαρμακοποιός. Ωραία; Αλλά δεν πουλάω φάρμακα ούτε γυρνάω βίντεο, προσφέρω ανακούφιση σε κάποιον που πονάει. Έτσι το έχω ονοματίσει για να με εμπνέει να το κάνω με περισσότερη χαρά. Οπότε είμαι σίγουρος ότι κι εσύ, όποιος κι αν είσαι ό,τι κι αν κάνεις, μπορείς να κάνεις αυτό που κάνεις με περισσότερη χαρά και να είσαι Χάπι. Άρα, το #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ; δεν είναι δήλωση, είναι παρακίνηση, για να το κάνεις κι εσύ κι εσύ κι εσύ και όλοι μας. Αργότερα ακολούθησε το #ΕίμαιΧάπιΉρωας, ένα hashtag για να ενδυναμώσει όλους τους επαγγελματίες υγείας, όλους εκείνους τους μικρούς καθημερινούς ήρωες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία.»


Κάποια στιγμή μας περιγράφει ο φαρμακοποιός, αποφάσισε να μην τα λέει μόνος του και στα βίντεο που γυρίζει καλεί διάφορους experts στο είδος τους όπως γιατρούς ή διατροφολόγους που απαντούν σε 5 ερωτήσεις εντός 10λεπτών, τις οποίες ορίζει το κοινό ποιες θα είναι και δεν αφορούν αποκλειστικά τα φάρμακα αλλά διάφορα καθημερινά ζητήματα. Θα τα δεις με το hashtag #Κόλλα5Χάπι. Πόσο εύκολο είναι όμως να δουλεύεις στα social media και να παράγεις συνεχώς περιεχόμενο ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους; Το μυστικό είναι το χιούμορ σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή.

«Για να μπορέσει να δουλέψει κάτι στα social χρειάζεται να είσαι αληθινός. Μόλις το κατάλαβα, το κατάλαβες κι εσύ. Έβαλα απλά χιούμορ σε ό,τι κάνω, γιατί απλά έτσι είμαι. Αν ήμουν κουλουράς και μιλούσα για κουλούρια πάλι με χιούμορ θα το έκανα, για παράδειγμα "Έχεις μετρήσει πόσα σποράκια έχει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης; Γράψε στα σχόλια αυτού του post πόσα πιστεύεις ότι έχει και όποιος πέσει πιο κοντά θα κερδίσει ένα δείπνο με 5 γκουρμεδιές με βάση το κουλούρι."»


Πολλοί από εμάς ενδεχομένως δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων την στιγμή που σε χώρες του εξωτερικού τα παιδιά διδάσκονται για τον ρόλο των φαρμάκων στην κοινωνία. Η δημοτικότητα του Θεμιστοκλή στο Instagram ίσως δείχνει ότι υπάρχει ένα κενό πάνω σε αυτό το κομμάτι για το οποίο ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει όλο και περισσότερα. Το νόημα είναι μέσα στην αχανή πληροφορία που σου προσφέρει το ίντερνετ να μην μπερδευτείς εξαιτίας μη έγκυρων πηγών, σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

«Δεν θα έλεγα ότι κάνουμε λάθη αλλά ότι έχουν καλλιεργηθεί λανθασμένες πεποιθήσεις. Ακούω συχνά: “Εγώ δεν παίρνω φάρμακα γιατί έχουν παρενέργειες”. Μα και το ξενύχτι έχει, και το πολύ φαγητό έχει, και ο έρωτας έχει. Τα πάντα στη ζωή έχουν παρενέργειες. Γενικά έχουμε μια αρνητική στάση απέναντι στα φάρμακα, μια καχυποψία, μια φοβία. Και είναι λογικό. Όταν κάτι δεν μπορείς να το καταλάβεις καλά, το φοβάσαι. Έτσι δεν είναι; Και εδώ δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση η παραπληροφόρηση. Ζούμε σε μια εποχή όπου γνώση υπάρχει παντού. Δεν χρειάζεται να τα ξέρεις όλα, googlαρεις και βρίσκεις σχεδόν τα πάντα. Ας πούμε: Πώς φτιάχνω ένα φωτιστικό από σεμεδάκι (κι όμως υπάρχει τέτοιο βίντεο). Εξαιτίας όμως αυτής της υπερπληροφόρησης είναι πάρα πολύ εύκολη και η παραπληροφόρηση. Αν googlαρεις αυτό που σε απασχολεί για την υγεία σου, δεν θα μάθεις σώνει και ντε την αλήθεια. Δεν ήξερες, googlαρες, πάλι δεν ξέρεις γιατί μπερδεύτηκες, φοβάσαι και πάει λέγοντας. Αυτό που προτείνω λοιπόν είναι να παίρνουμε τη γνώση από τους ειδικούς - όχι το google. Ένα όνειρό μου είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά στα σχολεία για την πραγματική θέση του φαρμάκου στην κοινωνία. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να κάνω βίντεο και να προσπαθώ για αυτό. Και ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι.»


Με τον Θεμιστοκλή συμφωνούμε πως υπάρχει μια μερίδα κόσμου που θεωρούν ταμπού το να μαθευτεί οτι παίρνουν φάρμακα για κάποιο λόγο. Ο ίδιος προσπαθεί να τους κάνει να απενοχοποιήσουν την όποια συστολή τους γύρω από αυτό και για να το πετύχει έχει προσκαλέσει μέσα από αναρτήσεις του τον κόσμο να δείξει τα φάρμακά του.

«Μου στέλνουν συχνά μηνύματα τύπου "ντρέπομαι επειδή παίρνω φάρμακα ή τα παίρνω κρυφά για να μην με δουν". Μα γιατί το μεγεθύνουμε τόσο; Τα φάρμακα δεν είναι ταμπού. Το ότι παίρνω φάρμακα δεν σημαίνει ότι είμαι αδύναμος και πρέπει να ντρέπομαι για αυτό. Ίσα ίσα. Σημαίνει ότι είμαι δυνατός, έχω τον έλεγχο του εαυτού μου και της υγείας μου και αποφασίζω για το καλύτερο που μπορώ κάθε φορά. Άρα, ναι! Σε προσκαλώ να δείξεις τα φάρμακά σου, μπας και σταματήσει όλο αυτό! #ΝαΤαΧαπιαΜου».

Και μια δική μας απορία που δεν γινόταν παρά να μην την ρωτήσουμε... Ποιες είναι οι πιο σπαστικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις σε έναν φαρμακοποιό;

«Noμίζω έχω το top3. Θέλω το χάπι για την πίεση, το κίτρινο κουτάκι. Όχι όχι δεν είναι αυτό, το άλλο, το άλλο.
Ο άλλος γιατί το ‘χει φτηνότερα;
Πάει καλά η ζυγαριά σας;»


Περισσότερα για τον Θεμιστοκλή Τσίτσο και στην σελίδα του themistoklistsitsos.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.