- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
2 χρόνια με τον κορωνοϊό: Οι επιπτώσεις και τι να περιμένουμε
Ακόμα κι αν ο ΠΟΥ σημάνει το τέλος της πανδημίας, οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της θα είναι παρούσες για πολύ καιρό ακόμα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής παθολογίας λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Στο διάστημα αυτό οι πολίτες βομβαρδίστηκαν κυριολεκτικά από μια ξέφρενη υπερ-πληροφόρηση, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από φοβία μέχρι αδιαφορία. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο, όμως, είναι ότι πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί στην παραπληροφόρηση του διαδικτύου και να αναζητούμε την αλήθεια της επιστήμης.
Ενημερωθήκαμε για την αξία της χρήσης των μη φαρμακευτικών «συμπεριφερικών» παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν την απλή χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων, τη σωστή χρήση της υγιεινής των χεριών.
Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, έχουμε στα χέρια μας πολλά σημαντικά όπλα, με πιο σημαντικό το εμβόλιο. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν αντιϊκά φάρμακα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της σοβαρής νόσου. Έτσι η πορεία της πανδημίας COVID-19 διαφέρει σημαντικά από αυτή που περιγράφεται στα ιστορικά δεδομένα πανδημιών των προηγούμενων αιώνων και ευελπιστούμε ότι μετά την ευρεία χρήση του εμβολίου σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, ο ΠΟΥ θα σημάνει στο άμεσο μέλλον το τέλος της πανδημίας.
Είναι όμως σαφές ότι ακόμα και όταν συμβεί αυτό, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται με στόχο να γίνεται πιο μεταδοτικός. Έτσι, θα συνεχίσει να προκαλεί επιδημικές εξάρσεις ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων. Στη διάρκεια των επιδημικών εξάρσεων οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μεγάλης ηλικίας και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας έχει γίνει κατανοητό ότι η νόσος που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν μπορεί να συγκριθεί με το απλό κρυολόγημα αλλά και ότι η νοσηρότητά του είναι βαρύτερη σε σχέση με της εποχικής γρίπης. Επίσης σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός, περισσότερο από ό,τι οι άλλοι ιοί που μας απασχολούν, προκαλεί αυτό που ονομάζουμε σύνδρομο long-covid, ένα σύνολο συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τους νοσήσαντες για πολλούς μήνες. Έτσι τα ευάλωτα άτομα θα χρειάζεται να εμβολιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανά κάθε χρόνο, με στόχο την ατομική τους προστασία και μείωση κινδύνου σοβαρής νόσου. Παράλληλα, στη διάρκεια αυτών των εξάρσεων, κάνοντας χρήση της εμπειρίας μας, θα χρειάζεται να κάνουμε τις επιλογές μας σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουμε και τον βαθμό έκθεσης στον ιό που θα επιτρέπουμε, ανάλογα με την ηλικίας μας, την υγεία μας και τη παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον.
Ενδιαφέρον θα έχει την επόμενη χρονιά να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού που σχεδόν «εξαφανίστηκαν» λόγω της χρήσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι δύο χρόνια τώρα δεν είχαμε εποχική έξαρση γρίπης αλλά και ότι πολλοί άλλοι ιοί είχαν εξαιρετικά μειωμένη κυκλοφορία. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια σχετική ευαλωτότητα του πληθυσμού και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει για τα βρέφη και τα νήπια, που φαίνεται σαν να μεγάλωσαν για δύο χρόνια σε ένα σχεδόν «αποστειρωμένο» περιβάλλον.
Κλείνοντας, είναι σαφές ότι ακόμα κι αν ο ΠΟΥ σημάνει το τέλος της πανδημίας, οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της θα είναι παρούσες για πολύ καιρό ακόμα.
*Η Βάνα Παπαευαγγέλου είναι καθηγήτρια παιδιατρικής παθολογίας λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα καταγράφει μείωση φαιάς ουσίας κατά την κύηση, που συνδέεται με ισχυρότερο δεσμό μητέρας-βρέφους
Ενημέρωση, εκπαίδευση και ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση της προσήλωσης στη θεραπευτική αγωγή
Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ
Οι επιπτώσεις στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας - 4 Μαρτίου
Δεν είναι μόνο ότι αλλάζει η γεύση και η υφή, αλλά και το ότι αναπτύσσονται μικρόβια
Ζοφερή πρόβλεψη διεθνούς έκθεσης - Ένα στα τρία παιδιά κινδυνεύει με χρόνια νοσήματα λόγω αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος
Μία από αυτές έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο
Πώς οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τις εσωτερικές τους αμφιβολίες;
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικό ιδεασμό
Η αγωνία πριν από κάθε επέμβαση, η απώλεια που δεν συνηθίζεται και η ευθύνη απέναντι στη ζωή
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας - 4 Μαρτίου
Περισσότερες από 3.000 χημικές ουσίες βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης
Τι λέει η επιστήμη για τα λάθη στο μεγάλωμα των παιδιών μας - και πώς να τα αποφύγουμε
Η σημασία μιας εθνικής στρατηγικής για την εγκεφαλική υγεία
Η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη συνδέει τη διατροφή, το κάπνισμα και την παχυσαρκία με το 28% της επιβάρυνσης της νόσου
Τι δείχνουν οι μελέτες για την άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο και τις ανθρώπινες σχέσεις
Επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο
Για το 2026, έχουν προγραμματιστεί περίπου 135 διοργανώσεις σε 43 χώρες
Διαπιστώθηκε ότι ακριβότερες επιλογές δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.