Health & Fitness

Η Alphabet θα αναπτύξει φάρμακα μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Νέα εταιρεία στη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Alphabet: Ανάπτυξη φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Ο επικεφαλής της νέας εταιρείας Denis Hassabis © EPA

Η μητρική της Google δημιούργησε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων στη Βρετανία.

Μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη φαρμάκων ιδρύει η μητρική της Google, Alphabet, με έδρα τη Βρετανία. 

Η νέα εταιρεία με την ονομασία Isomorphic Labs, πρόκειται να συνεχίσει την έρευνα της βρετανικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, DeepMind, την οποία η Google έχει εξαγοράσει από το 2014. Σκοπός της θα είναι «να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων, με απώτερο σκοπό να βρει θεραπείες για κάποιες από τις πιο καταστροφικές αρρώστιες για την ανθρωπότητα», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Demis Hassabis, επικεφαλής της DeepMind. Ο Hassabis είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος και της νέας εταιρείας.  Αν αναρωτιέστε για την ελληνική προέλευση του ονόματος (Δημοσθένης Χασάμπης), να πούμε ότι ο πατέρας του είναι κυπριακής καταγωγής.

Ο Hassabis δήλωσε ότι «στο πιο θεμελιακό επίπεδό της, νομίζω πως η βιολογία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών, αν και ένα που είναι εντυπωσιακά πολύπλοκο και δυναμικό. Με βάση αυτήν την οπτική γωνία, μπορεί να υπάρξει μια υποκείμενη δομή ανάμεσα στη βιολογία και στην επιστήμη των πληροφοριών – μια ισομορφική χαρτογράφηση μεταξύ τους – εξ ου και το όνομα της νέας εταιρείας».

«Ως πρωτοπόροι στον αναδυόμενο τομέα της «ψηφιακής βιολογίας», ανυπομονούμε να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας εκπληκτικά παραγωγικής νέας εποχής βιοϊατρικών καινοτομιών», καταλήγει. 

H DeepMind παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, εντυπωσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα. Η τεχνολογία που ανέπτυξε έχει τεράστιες δυνατότητες στην πρόβλεψη της μορφής κάθε πρωτεϊνης στο ανθρώπινο σώμα με πολύ μικρό περιθώριο αστοχίας. Ο αλγόριθμος της DeepMind θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή να ενισχύσει την έρευνα που γίνεται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, εντοπίζοντας τη δομή των πρωτεϊνών, η οποία και καθορίζει τη συμπεριφορά τους.

Φαρμακευτικές εταιρείες και ακαδημαϊκοί αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της DeepMind για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η τεχνολογία της ενδέχεται επίσης να μειώσει κατά πολύ το χρόνο ανακάλυψης φαρμάκων. Ωστόσο, οι κλινικές έρευνες θα εξακολουθούν να καθυστερούν τη διοχέτευσή τους στην αγορά.  Η Isomorphic Labs θα συνεργαστεί με φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρίες και ήδη προσλαμβάνει προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Πρόκειται να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το σύστημα AlphaFold 2 (το οποίο έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο σε άλλους επιστήμονες και δεν έχει κρατηθεί ως εμπορικό μυστικό) για να προβλέψει την εξέλιξη πολύπλοκων φαινομένων, χωρίς να δοθούν πάντως περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελλοντικές δραστηριότητές της.

Όσον αφορά την ίδια την DeepMind, ο Hassabis, ο οποίος θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσει την έρευνά της στους τομείς της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής και άλλων κλάδων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ