- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η μητρική της Google δημιούργησε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων στη Βρετανία.
Μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη φαρμάκων ιδρύει η μητρική της Google, Alphabet, με έδρα τη Βρετανία.
Η νέα εταιρεία με την ονομασία Isomorphic Labs, πρόκειται να συνεχίσει την έρευνα της βρετανικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, DeepMind, την οποία η Google έχει εξαγοράσει από το 2014. Σκοπός της θα είναι «να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων, με απώτερο σκοπό να βρει θεραπείες για κάποιες από τις πιο καταστροφικές αρρώστιες για την ανθρωπότητα», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Demis Hassabis, επικεφαλής της DeepMind. Ο Hassabis είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος και της νέας εταιρείας. Αν αναρωτιέστε για την ελληνική προέλευση του ονόματος (Δημοσθένης Χασάμπης), να πούμε ότι ο πατέρας του είναι κυπριακής καταγωγής.
Ο Hassabis δήλωσε ότι «στο πιο θεμελιακό επίπεδό της, νομίζω πως η βιολογία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών, αν και ένα που είναι εντυπωσιακά πολύπλοκο και δυναμικό. Με βάση αυτήν την οπτική γωνία, μπορεί να υπάρξει μια υποκείμενη δομή ανάμεσα στη βιολογία και στην επιστήμη των πληροφοριών – μια ισομορφική χαρτογράφηση μεταξύ τους – εξ ου και το όνομα της νέας εταιρείας».
«Ως πρωτοπόροι στον αναδυόμενο τομέα της «ψηφιακής βιολογίας», ανυπομονούμε να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας εκπληκτικά παραγωγικής νέας εποχής βιοϊατρικών καινοτομιών», καταλήγει.
H DeepMind παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, εντυπωσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα. Η τεχνολογία που ανέπτυξε έχει τεράστιες δυνατότητες στην πρόβλεψη της μορφής κάθε πρωτεϊνης στο ανθρώπινο σώμα με πολύ μικρό περιθώριο αστοχίας. Ο αλγόριθμος της DeepMind θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή να ενισχύσει την έρευνα που γίνεται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, εντοπίζοντας τη δομή των πρωτεϊνών, η οποία και καθορίζει τη συμπεριφορά τους.
Φαρμακευτικές εταιρείες και ακαδημαϊκοί αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της DeepMind για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η τεχνολογία της ενδέχεται επίσης να μειώσει κατά πολύ το χρόνο ανακάλυψης φαρμάκων. Ωστόσο, οι κλινικές έρευνες θα εξακολουθούν να καθυστερούν τη διοχέτευσή τους στην αγορά. Η Isomorphic Labs θα συνεργαστεί με φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρίες και ήδη προσλαμβάνει προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Πρόκειται να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το σύστημα AlphaFold 2 (το οποίο έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο σε άλλους επιστήμονες και δεν έχει κρατηθεί ως εμπορικό μυστικό) για να προβλέψει την εξέλιξη πολύπλοκων φαινομένων, χωρίς να δοθούν πάντως περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελλοντικές δραστηριότητές της.
Όσον αφορά την ίδια την DeepMind, ο Hassabis, ο οποίος θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσει την έρευνά της στους τομείς της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής και άλλων κλάδων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.