Νέα στρατηγική της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο»
Για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή
«Από το αγρόκτημα στο πιάτο» ονομάζεται η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει η διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή. Η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας —μεταξύ άλλων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί η βιωσιμότητα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και υπενθυμίζουν ότι όλοι μας, από τους αγρότες μέχρι τους καταναλωτές, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι ευρωβουλευτές θέλουν ακόμη να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη από την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων θα κατανέμεται δικαιότερα υπέρ των αγροτών. Για το λόγο αυτό, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες, μεταξύ άλλων και μέσω της προσαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής.
Μερικές άλλες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατίθενται παρακάτω.
Πιο υγιεινά τρόφιμα
• Να εκδοθούν συστάσεις της ΕΕ για υγιεινή διατροφή, οι οποίες θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών.
• Να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση κρέατος και τροφίμων υψηλής επεξεργασίας που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό μέγιστων επιπέδων πρόσληψης.
Φυτοφάρμακα και προστασία των επικονιαστών
• Να βελτιωθεί η διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων και να ελέγχεται καλύτερα η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, για να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά οι επικονιαστές και η βιοποικιλότητα.
• Να εγκριθούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υλοποιούν τους στόχους μέσω των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ.
Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
• Η «FIt for 55» (δέσμη προσαρμογής στον στόχο του 55%) να θέσει φιλόδοξους στόχους και να ρυθμίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στη γεωργία και τις σχετικές χρήσεις γης, μεταξύ άλλων με την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
• Να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι φυσικές καταβόθρες διοξειδίου του άνθρακα.
Καλή μεταχείριση των ζώων
• Να θεσπιστούν κοινοί δείκτες για τη μεταχείριση των ζώων, οι οποίοι θα στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και θα στοχεύουν σε υψηλότερο επίπεδο εναρμόνισης στην ΕΕ.
• Να αξιολογηθεί η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και να διερευνηθεί εάν απαιτείται τροποποίησή της.
• Να καταργηθεί σταδιακά η χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία στην ΕΕ.
• Να επιτρέπεται η εισαγωγή ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες μόνον εάν τα πρότυπά τους είναι εναρμονισμένα με αυτά της ΕΕ.
Βιολογική γεωργία
• Να αυξηθούν οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ μέχρι το 2030
• Να παρθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η ζήτηση, όπως ενέργειες αγοραστικής προώθησης, δημόσιες προμήθειες και φορολογικά μέτρα.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ενώ τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση στην ολομέλεια.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή εργάζεται για την υποβολή σειράς νομοθετικών προτάσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων επιστημονικές αξιολογήσεις αντικτύπου όλων αυτών των προτάσεων, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλοί επέκριναν την καθυστερημένη δημοσιοποίηση από την Επιτροπή της σχετικής έκθεσης που συνέταξε το Κοινό Κέντρο Ερευνών.
Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, ο Herbert Dorfmann (EΛΚ, Ιταλία), εισηγητής της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, δήλωσε τα εξής: «Η ευθύνη για μια πιο βιώσιμη γεωργία ανήκει από κοινού στους αγρότες και τους καταναλωτές. Οι αγρότες μας καταβάλλουν ήδη μεγάλη προσπάθεια. Γι’ αυτό, όταν τους ζητάμε, ορθά, να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών, πρέπει ταυτόχρονα να τους παράσχουμε και στήριξη. Διαφορετικά η παραγωγή, πολύ απλά, θα μεταφερθεί εκτός ΕΕ. Η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφίμων σε λογικές τιμές πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα».
Η Anja Hazekamp (Αριστερά, Κάτω Χώρες), εισηγήτρια της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Οι πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ προωθούν γεωργικά μοντέλα επιζήμια για το περιβάλλον και ανοίγουν τον δρόμο σε εισαγωγές μη βιώσιμων προϊόντων. Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής τροφίμων εντός των ορίων που επιτρέπει ο πλανήτης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων σε τοπική κλίμακα και η απομάκρυνση από την εντατική κτηνοτροφία και τις μονοκαλλιέργειες με μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων. Από την υιοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων κρίνεται επίσης το μέλλον των αγροτών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.