- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πανδημία: Μια ευκαιρία ανασυγκρότησης του εαυτού μας
Η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα τονίζει ότι «πρόκληση για όλους μας είναι τώρα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα»
Η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα εξηγεί πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με τον κορωνοϊό σε κάτι θετικό.
Η νέα κοινωνική κατάσταση, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, επηρέασε συθέμελα τον τρόπο ζωής μας και κατέστησε τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας περισσότερο απαραίτητες από ποτέ. Τα νομίσματα όμως έχουν πάντοτε δύο όψεις και η κλινική ψυχολόγος, Δήμητρα Ζάφειρα, ιδρύτρια του @Psych_up__ και της ιστοσελίδας www.dimitrazafeira.gr, τονίζει ότι «πρόκληση για όλους μας είναι τώρα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα».
Κυρία Ζάφειρα, τι είναι το Psych Up και πώς το εμπνευστήκατε;
Το Psych Up είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής δωρεάν. Η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που με έχει μάθει να αξιολογώ τις δυσκολίες σαν ευκαιρίες για αλλαγή και την κρίση σαν αφορμή για νέα δράση. Βλέποντας ανθρώπους να χάνονται, άτομα να επιβαρύνονται ψυχικά από την αποστασιοποίηση και τα όρια της ψυχικής ανθεκτικότητας όλων να δοκιμάζονται, αποφάσισα να λειτουργήσω «αντιδραστικά» στις οδηγίες για απομόνωση και κοινωνική απόσταση. Να προσεγγίσω τους ανθρώπους, να απλώσω το χέρι και να επιδιώξω την επαφή που τόσο χρειαζόμαστε όλοι. Στα δικά μου μάτια, το ναρκισσιστικό πλήγμα που επέφερε στην κοινωνία μας ο κορωνοϊός έχει ως μοναδική απάντηση να βγούμε από τον εγωκεντρισμό και τη μισαλλοδοξία του πριν και να αναδυθούν μεταξύ μας νέες δυνάμεις ήθους, συνεργασίας και στήριξης. Η σκέψη μου ήταν «όλοι μαζί σε αυτό και κανένας μόνος του». Περιττό να σας πω ότι δουλεύοντας αυτό βοηθήθηκα και εγώ η ίδια στο να καταπολεμήσω ενεργητικά τα συναισθήματα μοναξιάς και δυσφορίας που λογικό ήταν να μας εκκινήσει αυτή η παράδοξη και βίαιη καινούργια πραγματικότητα.
Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτή την περίοδο;
Ο κορωνοϊός και η συνακόλουθή του κατάσταση εξέθεσε όλους τους ανθρώπους σε μία μόνιμη αβεβαιότητα για το αύριο και καλλιέργησε ένα κλίμα αποστασιοποίησης, φόβου, μοναξιάς και ανασφάλειας. Υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για παροχή βοήθειας σε άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (που αφορά και στο πώς θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα»), μετατραυματικη διαταραχή, κατάθλιψη και ψυχαναγκαστικού τύπου σκέψεις που αφορούν σε αρρωστοφοβία.
Να μετατρέψουμε τον κορωνοϊό και την καραντίνα από το μεγαλύτερο ψυχολογικό πείραμα όλων των εποχών στο μεγαλύτερο εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης!
Πιστεύετε ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει και σε κάτι καλό;
Πιστεύω ότι κάθε απώλεια, και εδώ βιώσαμε πολλές, απαιτεί την αλλαγή! Αν εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο, εχθρός της αλλαγής είναι η συνήθεια. Μπορεί εδώ η αφορμή για την αλλαγή να ήταν κάτι φοβογόνο και δυσάρεστο. Κάτι που δεν μας επέτρεψε να προετοιμαστούμε! Αυτό δεν σημαίνει πως το αποτέλεσμα της αλλαγής μας θα είναι το ίδιο! Κάθε νέα αρχή στο ημίφως του αγνώστου, σπέρνει μέσα μας αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Το γνωστό μέχρι εδώ και τώρα είχαμε μάθει να το ελέγχουμε και να το αντιμετωπίζουμε, αλλά αυτή είναι η παγίδα μας. Πρόκληση για όλους μας είναι τώρα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα. Να σκεφτούμε πώς ο καθένας «νιώθει» και πώς θέλει να ζει τη ζωή του. Σε ποιας μορφής κοινωνία! Και με ποιες προτεραιότητες! Να μετατρέψουμε τον κορωνοϊό και την καραντίνα από το μεγαλύτερο ψυχολογικό πείραμα όλων των εποχών στο μεγαλύτερο εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης!
Λέτε ότι αλλάζοντας τις σκέψεις μας μπορούμε να αλλάξουμε και τη ζωή μας. Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι αυτή η διαδικασία και μέσα από ποια μονοπάτια περνάει;
Η πηγή των συναισθημάτων μας είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους και οι σκέψεις μας. Συνήθως δεν είμαστε καν υποψιασμένοι γι' αυτές τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις γιατί είναι ασυνείδητες, δεν είναι όλες ξεκάθαρα δικές μας ούτε καν αληθινές. Όσο περισσότερο ενήμεροι είμαστε για το πώς γεννήθηκαν, από πού προήλθαν και κυρίως πώς λειτουργούν, τόσο περισσότερο έχουμε στα χέρια μας την επιλογή για το αν θα τις «πιστέψουμε» ή όχι, άρα έχουμε και μεγαλύτερο έλεγχο στο συναίσθημα που προκαλούν. Στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας αυτά δουλεύονται διεξοδικά.
Η ψυχοθεραπεία σε καλεί να τιμήσεις τα συναισθήματά σου, όποια και αν είναι αυτά. Σε μαθαίνει όμως ότι μπορείς να αντιπαρέλθεις πολλά δυσάρεστα συναισθήματα απλά παρατηρώντας τις σκέψεις που τα δημιουργούν. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να αλλάξουμε το οικείο και μαθημένο με κάτι καινούργιο. Η αλλαγή θέλει χρόνο, μια δυνατή αφορμή και γενναιότητα. Συνήθως οι άνθρωποι αλλάζουν κάτι όταν η παρούσα κατάσταση τους πονάει πλέον τόσο πολύ που είναι αδύνατο να συνεχίσουν να ζουν έτσι!
Το να αναπλαισιώσεις και να αλλάξεις τη σκέψη σου, δεν σημαίνει, βέβαια, ότι απαλλάσσεσαι από τα προβλήματα. Πάλι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Με άλλη όμως στάση, μέσα από ένα θετικότερο πρίσμα, με όχημα την ηρεμία και την αισιοδοξία. Αμέσως τότε θα δεις ότι επηρεάζεται ο τρόπος που βιώνεις τον κόσμο, τη ζωή, τον εαυτό σου και την πραγματικότητα. Και αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις προκλήσεις της πιο δυνατοί! Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι! Βλέπουμε τα πράγματα όπως εμείς είμαστε!
Πώς επικοινωνούμε μαζί σας; Πού σας βρίσκουμε;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με προσωπικό μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας στο www.dimitrazafeira.gr, με μήνυμα στον τηλεφωνικό αριθμό του site ή με μήνυμα στο instagram του @Psych_up__
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.