- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Aντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών με COVID-19 με φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση είναι παράγοντας-«κλειδί» για μια μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή μετά την πανδημία, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του επ’ ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 9 – 11 Απριλίου, με μεγάλη συμμετοχή, όσον αφορά την παρακολούθηση, αλλά και τις εργασίες (1.180 από όλο τον κόσμο), μεταξύ των οποίων βραβεύθηκαν 38 εργασίες από 20 χώρες, που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας. Στις 38 εργασίες που βραβεύτηκαν, οι 2 ήταν από την Ελλάδα, στους τομείς της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και της αθλητικής φυσικοθεραπείας.
Στο μήνυμά του ο Dr Tedros ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών με COVID-19, τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στη θεραπεία ασθενών με ανάγκη μακροχρόνιας περιόδου αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον Dr. Tedros, ένας στους τρεις ανθρώπους θα χρειαστεί αποκατάσταση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για το λόγο αυτό, ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η αποκατάσταση πρέπει να ενσωματωθεί, μαζί με τη διαρκή περίθαλψη, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια παροχή υγείας.
Τρανή απόδειξη της σημασίας που δίνει ο Π.Ο.Υ. στην αποκατάσταση είναι και ο σχετικός παγκόσμιος οδηγός που εξέδωσε στα τέλη του 2020, με τίτλο «Υποστηρικτικό υλικό για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη». Ο Οδηγός αυτός μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Λευτέρη Μπουρνουσούζη και παρουσιάστηκε σε ψηφιακή εκδήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, με την παρουσία της εκπροσώπου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Μαριάννας Τρίας, των Προέδρων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρη Σκουτέλη.
Τον οδηγό μπορείτε να τον βρείτε εδώ: https://www.euro.who.int/en/countries/greece/publications/support-for-rehabilitation-self-management-after-covid-19-related-illness-2020-produced-by-whoeurope
Τη σημασία όμως της αποκατάστασης μετά την COVID-19 και τη συμβολή των φυσικοθεραπευτών φαίνεται να αναγνωρίζει στην πράξη και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που, μετά από εισήγηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη, φαίνεται να εξετάζει θετικά, τόσο την προσαύξηση της τιμής των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές) για την αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 μετά τη νοσηλεία, λόγω των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, όσο και την απαλλαγή επιστροφής (clawback).
Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η αποκατάσταση των ασθενών μετά την COVID-19 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις του καιρού μας. Το να επιστρέψουν τα εκατομμύρια των ασθενών αυτών πλήρως λειτουργικοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, είναι θέμα μείζονος σημασίας, τόσο για την κοινωνία, όσο και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι υπήρχε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των φυσικοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης στην εποχή της πανδημίας, λόγω των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, χαιρετίζουμε την θετική άποψη της ολομέλειας του Κε.Σ.Υ., που αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του Π.Σ.Φ.»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.