- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μόσιαλος: Ισχυρή ανοσοαπόκριση με μία δόση του εμβολίου Pfizer
Τι δείχνει νέα μελέτη
Κορωνοϊός: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τη νέα μελέτη που δείχνει ισχυρή ανοσοαπόκριση με μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer.
Νέα μελέτη έδειξε ότι το 99% των εμβολιασθέντων έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του κορωνοϊού, μετά από τη μία δόση του εμβολίου της Pfizer, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως «τα άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει με κορωνοϊό είχαν ισχυρότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer» και προσθέτει ότι «οι συγγραφείς υποστηρίζουν με τα ευρήματά τους την απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση, ώστε να παρέχεται προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες υψηλού κινδύνου, παρέχοντας δηλαδή περισσότερες πρώτες δόσεις».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
«99% των εμβολιασθέντων έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση έναντι του COVID-19 μετά από μία δόση του εμβολίου της Pfizer.
Αυτό διαπιστώθηκε σε μελέτη με επικεφαλής τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και της Οξφόρδης που ανέλυσαν κλινικά δείγματα από 237 εμβολιασμένους με το εμβόλιο Pfizer υγειονομικούς, μεταξύ 9 Δεκεμβρίου και 9 Φεβρουαρίου, εστιάζοντας στις αποκρίσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19 είχαν ισχυρότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer.
Η μελέτη ρίχνει επίσης φως στις επιπτώσεις προηγούμενης COVID-19 λοίμωξης στην ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό. Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ήδη νοσήσει με COVID-19, καταγράφηκαν υψηλότερες αποκρίσεις Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά από μία δόση του εμβολίου Pfizer, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ‘κολλήσει’ COVID-19 και έλαβαν μία δόση του εμβολίου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μεταξύ των ανθρώπων που είχαν νοσήσει με COVID-19, η απόκριση των Τ κυττάρων επεκτάθηκε μετά τον εμβολιασμό (και αναγνώριζαν περισσότερα τμήματα της πρωτεΐνης ακίδας). Αυτό σημαίνει, πως και για εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί, ο εμβολιασμός επεκτείνει την προστασία και βελτιώνει την ανοσοαπόκριση που δημιουργείται από τη φυσική λοίμωξη.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν με τα ευρήματά τους την απόφαση να καθυστερήσει η δεύτερη δόση, ώστε να παρέχεται προστασία σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες υψηλού κινδύνου, παρέχοντας δηλαδή περισσότερες πρώτες δόσεις. Η μελέτη έδειξε ότι μετά από 2 δόσεις τα επίπεδα προστασίας ήταν ακόμη ισχυρότερα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λήψης της δεύτερης δόσης.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία μέσω Τ κυττάρων και αντισωμάτων μετά τη μόλυνση. Ξέρουμε πως η πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας, αλλά φαίνεται πως είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας μας να λάβει και τη δεύτερη δόση, καθώς οι 2 δόσεις του εμβολίου θα παρέχουν προστασία μακράς διαρκείας από τον ιό.
Πως και πότε όμως θα απαντηθούν τα υπόλοιπα ερωτήματα;
Αναφέρομαι συχνά σε κλινικές μελέτες για τη νόσο του COVID-19 ή και σε μελέτες παρατήρησης που διενεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζουν σε υγειονομικούς. Οι προφανείς λόγοι είναι πως οι υγειονομικοί είναι μια από τις ομάδες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε ασθενείς, εργάζονται στο χώρο που συλλέγονται τα δείγματα για τις μελέτες, και επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία και για τους ίδιους να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των μελετών, ώστε να προστατεύουν και τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.
Μια από αυτές τις μελέτες που πραγματοποιούνται στο ΗΒ είναι η μελέτη PITCH (Protective Immunity from T cells to Covid-19 in Health workers). Πρόκειται για μια εθνική συνεργασία πανεπιστημίων με στόχο να κατανοηθεί πως ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στον ιό, και εστιάζει όπως ανέφερα στους υγειονομικούς.
Πιο συγκεκριμένα, με στοχευμένες μελέτες οι ερευνητές προσπαθούν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
• Είναι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ που παρατηρούνται μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 προστατευτικές έναντι μελλοντικών λοιμώξεων;
• Πως συμβάλλουν στην προστασία οι προηγούμενες εποχικές εκθέσεις σε άλλους κορωνοϊούς και τι ισχύει για την διασταυρούμενη ανοσοπροστασία;
• Ποια είναι η διάρκεια της κυτταρικής ανοσίας;
• Υπάρχει ποσοτική διαφορά στην τελική ανοσοαπόκριση 28 ημέρες μετά και τη 2η δόση, ανά σχήμα εμβολιασμού και ανά εμβόλιο και πως επηρεάζεται από το ιστορικό λοίμωξης SARS-CoV-2;
• Πως κλιμακώνεται η ανοσοαπόκριση (μέσω αντισωμάτων και Τ κυττάρων) στο διάστημα μεταξύ της 1ης δόσης και της 12ης εβδομάδας χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου Pfizer;
• Εξουδετερώνονται νέες παραλλαγές και στελέχη μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer;
• Ποια είναι η επίδραση της διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας μέσω αντισωμάτων και Τ κυττάρων στην ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό;
Σημαντικά και στοχευμένα ερωτήματα και εθνικές συνεργασίες πανεπιστημίων που θα μας δώσουν τις απαντήσεις. Αναμένουμε λοιπόν και τις επόμενες δημοσιεύσεις».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.