Astrazeneca - ΕΜΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για το εμβόλιο
Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί συστήνει ο ΠΟΥ
Σήμερα παίρνει τις αποφάσεις του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ημέρα αποφάσεων σήμερα, 18 Μαρτίου, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα βγάλει το πόρισμά του για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Τα περιστατικά θρομβώσεων εδώ και μερικές ημέρες έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουν αποφασίσει την αναστολή του συγκεκριμένου εμβολίου.
Η ΕΜΑ αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca.
Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.
Θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ η Ελλάδα
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Κάτι στο οποίο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στάθηκε υπέρ στην πρόσφατη συνεδρίασή του, με την απόφαση της ΕΜΑ πλέον να αναμένεται σήμερα για να «κλειδώσει» η συνέχιση των εμβολιασμών με την συγκεκριμένη εταιρία.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Παυλάκης.
Το ίδιο περιμένουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που έχουν αναστείλει την χρήση του. Ηδη κάποιες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κάνει «στροφή» και δηλώνουν υπέρ της χρήσης του φαρμάκου, περιμένοντας ωστόσο πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι οποίες, σύμφωνα και με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να είναι θετικές.
ΠΟΥ: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
Από την άλλη πλευρά ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και επομένως η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί. Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο». Και ξεκαθαρίζει ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν μειώνει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλα αίτια».
«Σε αυτή τη φάση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, και συνιστά συνέχιση των εμβολιασμών» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.