Health & Fitness

ΠΟΥ: Αύριο τα πορίσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σήμερα ανακοινώνεις τις αποφάσεις του ο ΕΜΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca © EPA / Andrea Fasani

Κορωνοϊός: Η επιτροπή του ΠΟΥ θα ανακοινώσει τα πορίσματά της για το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο, Παρασκευή.

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αύριο, Παρασκευή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της αργότερα σήμερα, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Η στάση της Ελλάδας

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Κάτι στο οποίο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στάθηκε υπέρ στην πρόσφατη συνεδρίασή του, με την απόφαση της ΕΜΑ πλέον να αναμένεται σήμερα για να «κλειδώσει» η συνέχιση των εμβολιασμών με την συγκεκριμένη εταιρία.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Παυλάκης.

Το ίδιο περιμένουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που έχουν αναστείλει την χρήση του. Ηδη κάποιες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κάνει «στροφή» και δηλώνουν υπέρ της χρήσης του φαρμάκου, περιμένοντας ωστόσο πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι οποίες, σύμφωνα και με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να είναι θετικές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ