EMA για Sputnik-V: Ανεπαρκή τα δεδομένα - Να μη χρησιμοποιηθεί
Καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ να μην προχωρήσουν σε χορήγηση του ρωσικού εμβολίου σε πολίτες
Ο ΕΜΑ δεν εγκρίνει προς το παρόν το Sputnik-V για επείγουσα χρήση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις παρενέργειες από το ρωσικό εμβόλιο.
Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αποτρέπει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα, προς το παρόν, επί των εμβολιασμένων ατόμων.
«Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα» δήλωσε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα που η κυβέρνηση στην Αυστρία δεν αποκλείει να προμηθευτεί το Sputnik-V.
«Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας». Όπως είπε, τα κράτη - μέλη πρέπει να περιμένουν το «πράσινο» φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.
EMA: Πότε αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V
Το ρωσικό εμβόλιο έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα κρίσιμο βήμα για την κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έναρξη της αξιολόγησής του από τον EMA.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να προμηθεύσουν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον προσεχή Ιούνιο.
«Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik-V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», βασιζόμενοι «στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας», επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.
Ουγγαρία - Sputnik-V: Έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό πολιτών με το ρωσικό εμβόλιο
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανήσυχες από τους «χαμηλούς» ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας στην ΕΕ, στράφηκαν προς εμβόλια που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, όπως η Ουγγαρία, που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το ρωσικό εμβόλιο τον περασμένο μήνα. Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κάνει επίσης παραγγελίες στη Μόσχα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συζήτησε τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «τη δυνατότητα» προμήθειας του εμβολίου, λέγοντας ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα «γεωπολιτικών συγκρούσεων».
Ο Κουρτς συναντήθηκε την Παρασκευή στη Βιέννη με εκπρόσωπο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, οι συνομιλίες τους ήταν εποικοδομητικές.
Ωστόσο, ο Αυστριακός καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα περιμένει την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή πριν από τη χρησιμοποίησή του στην Αυστρία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.