Health & Fitness

Κορωνοϊός: Η άγνωστη σεξουαλική παρενέργεια σε άνδρες

Η περίπτωση 62χρονου στη Γαλλία που μπήκε στη ΜΕΘ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stitiki-dislitourgia.jpg
© Pixabay

Δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό για την άγνωστη σεξουαλική παρενέργεια στους άνδρες που νοσούν από κορωνοϊό, με αφορμή την περίπτωση 62χρονου στη Γαλλία.

Ο 62χρονος ασθενής με κορωνοϊό στη Γαλλία που εμφάνισε πριαπισμό έγινε θέμα στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe American Journal of Emergency Medicine».

Η σχετική δημοσίευση κάνει λόγο για «άγνωστη σεξουαλική παρενέργεια στους άνδρες». Μέχρι στιγμής οι έρευνες έδιναν έμφαση στο αναπνευστικό που «χτυπά» ο κορωνοϊός.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η Covid-19 φαίνεται να επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σημειώνεται ότι πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό που νόσησαν με Covid-19 και έγιναν καλά, είχαν απώλεια γεύσης, όσφρησης και ακοής για αρκετό καιρό μετά.

Η είδηση για τον 62χρονο στη Γαλλία που βρισκόταν στη ΜΕΘ και εμφάνισε πριαπισμό, έχοντας στύση για τουλάχιστον 4 ώρες, είχε γίνει viral το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό, οι ειδικοί προειδοποιούν τους άνδρες ότι ο πριαπισμός αποτελεί μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού. Ο χειρουργός ουρολόγος - Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD σημειώνει ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο γνωστή παρενέργεια της νόσου Covid-19, που, ωστόσο, πρέπει γιατροί και κοινό να λαμβάνουν υπόψιν τους.

«Ο πριαπισμός προσφέρεται για χαλαρά αστεία και... "τρολάρισμα", αλλά στ' αλήθεια πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη και συχνά επώδυνη, που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να ξεκινήσει ως μια φυσιολογική στύση, όταν κάποιος ερεθιστεί σεξουαλικά, αλλά μπορεί και να προκύψει χωρίς αιτία» εξηγεί.

Κορωνοϊός - Επιπλοκή: 62χρονος με Covid-19 και πριαπισμό στη Γαλλία - Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το επιστημονικό άρθρο, ο άνδρας πήγε στο Κέντρο Hospitalier de Versailles στο Le Chesnay κοντά στο Παρίσι με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετό, ξηρό βήχα, διάρροια και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Οι γιατροί τού έδωσαν αντιβιοτικά, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, έχοντας δύσπνοια. Ο 62χρονος εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, μπήκε σε αναπνευστήρα και υποβλήθηκε σε θεραπεία για σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Οι γιατροί, εξετάζοντάς τον διαπίστωσαν πως είχε πριαπισμό, ενώ, παράλληλα, βγήκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Κρεβάτι
© Pixabay

«Ο πριαπισμός μπορεί να πάψει να υφίσταται από μόνος του, αλλά μπορεί να είναι και κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αναφέρει επίσης ο κ. Ρόκκας. Και προσθέτει: «Και, εάν επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία στο μέλλον. Ανάλογα με τον τύπο πριαπισμού, που βιώνει κάποιος, μπορεί να αισθάνεται πόνο και έντονη δυσφορία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ