Health & Fitness

ΟΗΕ: Αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα με τα επικίνδυνα ναρκωτικά

Η απόφαση αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kanavi.jpg
© UNSPLASH

Η κάνναβη δεν είναι πια στη λίστα του ΟΗΕ με τα επικίνδυνα ναρκωτικά - Τι σημαίνει η απόφαση του ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αποφάσισε έπειτα από ψηφοφορία να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών Κατηγορίας IV, στην οποία περιλαμβάνονται επικίνδυνα, εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Η απόφαση, την οποία στήριξαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού.

Στο εξής η κάνναβη θα εμφανίζεται μόνο στη λίστα της Κατηγορίας Ι, όπως αυτή ορίζεται από τη διεθνή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961.

Οι 53 χώρες-μέλη της Επιτροπής ενέκριναν την υποβάθμιση της κάνναβης με 27 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά. Η Ουκρανία απείχε, ενώ η Ρωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και το Πακιστάν ψήφισαν κατά.

Η απόφαση θεωρείται απίθανο να οδηγήσει σε χαλάρωση των διεθνών περιορισμών, καθώς κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times η υποβάθμιση της κάνναβης περιορίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια στη διενέργεια βιοϊατρικών μελετών.

Η ψηφοφορία έρχεται έπειτα από τη σύσταση που εξέδωσε το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αφαίρεση της κάνναβης από την Κατηγορία IV.

Ο ΠΟΥ επισήμαινε στη σύστασή του ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Αναγνώριζε όμως την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας, καθώς και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως η ανορεξία, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση. Ο ΠΟΥ επισήμαινε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Φάρμακα που περιέχουν συστατικά της κάνναβης (THC ή CBD) έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένες παθήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ναρκωτικά Κατηγορίας IV, τα οποία έχουν περιορισμένη ή καμία θεραπευτική χρήση.

Προϊόντα που περιέχουν κανναβιδιόλη (CBD), ένα μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, έχουν κατακλύσει την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πειστικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Cowen, η βιομηχανία CBD στις ΗΠΑ θα φτάσει σε αξία τα 16 δισ. δολάρια έως το 2025, ενώ στο ίδιο διάστημα η αγορά κάνναβης συνολικά θα ξεπεράσει τα 34 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, περισσότερες από 50 χώρες έχουν εγκρίνει τη θεραπευτική χρήση κάνναβης, ενώ ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το ίδιο πρόκειται να κάνουν το Μεξικό και το Λουξεμβούργο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.