Τσιόδρας: Ενωμένη η ανθρωπότητα θα νικήσει τον κορωνοϊό
«Αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη, να έχουμε σεβασμό»
Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα για την πανδημία του κορωνοϊού - Τι είπε πως χρειάζεται για να νικηθεί η πανδημία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
«Θα νικήσουμε γιατί σαν ανθρωπότητα έχουμε μάθει να νικάμε, ήδη έχουμε αισιόδοξα δεδομένα από τα εμβόλια, ελπίζω ότι με κατανόηση και υπομονή θα ξεπεράσουμε το τούνελ αυτή τη στιγμή, σίγουρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη, να έχουμε σεβασμό και να παραμείνουμε ενωμένοι. Να μην αφήσουμε να μας διχάσει αυτό το πράγμα», είπε ο καθηγητής σε διαδικτυακή εκδήλωση του ιδρύματος Ωνάση.
Tι είπε για τον HIV
Ηχηρό και σαφές μήνυμα κατά του κοινωνικού στίγματος που ακολουθεί τις λοιμώδεις μεταδοτικές νόσους και το οποίο μοιάζει να "πολλαπλασιάζεται" όπως οι ιοί όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβαλλον, έστειλε με την παρέμβαση του σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή".
Ο ιός HIV/AIDS ήταν μια ακόμη αφορμή για να διατυπώσει την πάγια θέση του κατά του στίγματος των ασθενών με HIV/AIDS ο καθηγητής,.
Το στίγμα που είχε διαπιστώσει και στην αρχή της ιατρικής σταδιοδρομίας του ο καθηγητής όταν μελετούσε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα το αργότερα, ότι «γεννιέται» μαζί με τη διάγνωση για τους οροθετικους, το βλέπει και στην τωρινή συγκυρία της επιδημίας του κορωνοιου και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί.
«Είναι πολλαπλές οι μορφές βίας που έχω δει αυτούς τους μήνες. ;Yπηρξε ξενοφοβία, που ήταν έντονη στην αρχή, όταν ο κορωνοϊός ταυτίστηκε με αλλοδαπούς και θεωρήθηκε εισαγόμενος. Καταγράφηκαν επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας. Καταγράφηκε φυσική και λεκτική βία σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το στίγμα που υπάρχει σε αυτήν τη νόσο έχει ομοιότητα με αυτό που υπήρχε και στο AIDS» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ανέτρεξε σε ένα αγαπημένο του βιβλίο, Αμερικανού συγγραφέα, για το θέμα που είχε περιγράψει αυτήν την κατάσταση τη δεκαετία του 1990, με τίτλο «My own country» προτρέποντας την ανάγνωσή του.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα γεννούν το στίγμα, είπε ο κ. Τσιόδρας και κάλεσε την κοινωνία και την πολιτεία να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. «Το στίγμα εκθέτει τους ασθενείς σε απομόνωση και στέρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τη θεραπεία», τόνισε.
Θυμήθηκε και πάλι -και το μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς συνομιλητές του- τη διδακτορική του διατριβή για τη νόσο που τιμάται σήμερα παγκοσμίως, αλλά και τις ατέλειωτες ώρες που διάβαζε τους τόμους των ιατρικών φακέλων των ασθενών με HIV/AIDS, στις ΗΠΑ. «Υπήρχαν γιατροί που είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο,τι πιο σημαντικό έχει κατακτηθεί είναι το αναφαιρετο δικαίωμα όλων στην υγεία, στην πρόσβαση στα μέσα που την εξασφαλίζουν.
«Το HIV/AIDς λειτούργησε για όλους τους λοιμωξιολογους ως πυξίδα, μας καθοδήγησε και σε αυτήν την πανδημία. Όλοι οι γιατροί που ασχολούμασταν με τον ιό αυτό όπως και με όλους τους ιούς, αισθανόμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Στόχος μας παραμένει η πρόσβαση στη διάγνωση, στη θεραπεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής διατύπωσε την αισιοδοξία του για την έκβαση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «με αλληλεγγύη, σεβασμό και πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτόν τον ιό».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.