Health & Fitness

Κορωνοϊός: Πόσα ήταν τη Δευτέρα τα νέα κρούσματα;

Με 11.978 τεστ και δείκτη θετικότητας 5,97%

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-koroysmata-ellada.jpg
© EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα»

Το σύνολο των διαγνωστικών μοριακών τεστ για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, τα οποία διενεργήθηκαν χθες, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ήταν 11.978, με το ποσοστό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακώς να φθάνει στο δεύτερο υψηλότερο του δεύτερου κύματος της εξάπλωσης της επιδημίας του SARS – COV 2 στη χώρα μας, ήτοι στο 5,97% (δείκτης θετικότητας).

Σημειώνεται ότι με τα 11.978 τεστ ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 715 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα.

Το πραγματικά σοβαρό θέμα είναι ότι η Δευτέρα είναι η ημέρα, κατά την οποία διενεργούνται «παραδοσιακά» τα λιγότερα τεστ της εβδομάδας, καθώς προηγείται η αργία της Κυριακής, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο αποτέλεσμα της Δευτέρας.

Έτσι, τι θα συνέβαινε στην υποθετική εκείνη περίπτωση, κατά την οποία διενεργούσαμε χθες τόσα τεστ όσα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες το σύνολο των διενεργηθέντων τεστ ανά ημέρα ξεπερνά ακόμη και τις 20.000;

Εάν υποθέσουμε ότι εχθές διενεργούσαμε 20.000 τεστ, με τον καταγεγραμμένο χθεσινό δείκτη θετικότητας, ήτοι το 5,97%, αυτό σημαίνει ότι με τα 20.000 υποθετικά τεστ θα είχαμε καταγράψει χθες περισσότερα από 1.150 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την προπερασμένη Δευτέρα καταγράψαμε δείκτη θετικότητας ίσο με… 6,05% και φτάσαμε το περασμένο Σάββατο ο ΕΟΔΥ να ανακοινώσει… 935 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού για όλη τη χώρα, και μάλιστα με δείκτη θετικότητας 4,66%. Είχαμε, δε, εκείνη την ημέρα, διενεργήσει 20.072 τεστ.

Άρα, έχει απόλυτο δίκιο ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του SARS – COV 2, σύμφωνα με τον οποίο «έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ