- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μόσιαλος: Τι γράφει για τους «εμπειρογνώμονες» του Διαδικτύου
«Tα smartphones και τα social media διευκολύνουν την παραπληροφόρηση»
O Hλίας Μόσιαλος γράφει για τους «εμπειρογνώμονες του Διαδικτύου την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού - Τι ρόλο παίζουν τα social media
Στους «εμπειρογνώμονες» του διαδικτύου και τις ανακριβείς και τις συνωμοτικές πληροφορίες που διακινούν για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ανάρτηση στου στο Facebook, ο καθηγητής του LSE αναφέρεται συγκεκριμένα στον Dmitriy Stuzhuk, έναν 33χρονο Ουκρανό σταρ των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που διακινούσε ανακριβείς πληροφορίες μέχρι τη στιγμή που νόσησε σοβαρά από την COvid 19. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:
Σε τι διαφέρει αυτή η πανδημία από τις προηγούμενες; Προφανώς αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, για να απαντηθεί επαρκώς. Αλλά, θα σταθώ στο ότι ζούμε την πανδημία του COVID-19 σε μια εποχή αναφοράς γεγονότων σε πραγματικό χρόνο. Στην εποχή των smartphones και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που διευκολύνουν την επικοινωνία αλλά και τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Την παραπληροφόρηση, που έβλεπα από την αρχή να υποβαθμίζει την απειλή της νόσου, και να προβάλει ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας που ισχυρίζονταν πως η πανδημία σχεδιάστηκε. Και πόσα άλλα αβάσιμα αλλά ‘εύπεπτα’ νέα.
Στα τέλη Ιανουαρίου μαζί με συνεργάτες μου από το LSE δημοσιεύσαμε, στη Βρετανική Ιατρική επιθεώρηση, ένα άρθρο για τις φωνές των ειδικών που δεν ακούγονται, εν μέσω μιας θάλασσας διαδικτυακών ‘ειδικών’. Αναφερόμασταν -μεταξύ άλλων- στις ήπιες φωνές των επιστημόνων, που βασίζονταν στα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών. Και ενώ τα θύματα της νόσου του COVID-19 αυξάνονταν, η παραπληροφόρηση φαινόταν να κερδίζει έδαφος έναντι της έγκυρης επιστημονικής διαχείρισης.
Ποιοι είναι αυτοί οι ‘διαδικτυακοί ειδικοί’; Πάρα πολλοί, και με διαφορετικό δυναμικό διάτρησης και επιρροής του ευκολόπιστου κοινού. Κάποιοι ευτυχώς στην πορεία άλλαξαν γνώμη και δυστυχώς, κάποιοι προσβλήθηκαν οι ίδιοι από τον ιό.
Ένας από αυτούς που αρχικά δεν πίστευαν στη σοβαρότητα της νόσου του COVID-19 ήταν ο Dmitriy Stuzhuk: ένας 33χρονος Ουκρανός σταρ των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που τον ακολουθούσαν στο Instagram 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Σε τι ήταν ειδικός ο κύριος Stuzhuk να κρίνει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού; Όπως και πολλοί άλλοι, ήταν ένας influencer που μοιραζόταν συμβουλές που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή και την άσκηση.
Μετά από ένα ταξίδι στην Τουρκία ο Ντμίτρι κόλλησε τον ιό. Όταν επέστρεψε στην Ουκρανία ξύπνησε ένα βράδυ με αναπνευστικές δυσκολίες, ανέπτυξε βήχα, έκανε τεστ, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, και νοσηλεύτηκε. 8 ημέρες μετά το εξιτήριο, επέστρεψε στο νοσοκομείο καθώς υπέφερε από καρδιακές επιπλοκές που προκλήθηκαν από την ασθένεια. Αναφορές κοντινών του προσώπων λένε πως ήταν σε «σοβαρή κατάσταση, αναίσθητος» κατά την επιστροφή του στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος τήρησε στην πλατφόρμα του Instagram ένα αρχείο καταγραφής των ημερών μετά τη διάγνωση του COVID-19, στο οποίο προειδοποίησε τα 1,1 εκατομμύρια οπαδούς του για τη νόσο. Μοιράστηκε μια φωτογραφία στο Instagram που φορούσε μάσκα παροχής οξυγόνου: "Θέλω να μοιραστώ πώς είμαι άρρωστος και να σας προειδοποιήσω όλους. Ήμουν αυτός που πίστευε ότι δεν υπάρχει... μέχρι να αρρωστήσω ο ίδιος. Η νόσος του COVID δεν είναι εφήμερη".
Πόσο κρίμα όμως για ένα υγιή νέο άνθρωπο με 3 μικρά παιδάκια να μην τα καταφέρει. Δεν γράφω για τον Ντμίτρι για να τον καταδικάσω, λυπάμαι πάρα πολύ που δεν τα κατάφερε. Ανησυχώ όμως, γιατί -δυστυχώς- υπάρχουν ακόμα «εμπειρογνώμονες» που παρέχουν ανακριβείς ή συνωμοτικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.