- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Υπό δοκιμή κοκτέιλ αντισωμάτων- Μειώνει τα επίπεδα του κορωνοϊού
Επιστήμονες ελληνικής καταγωγής σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο
Κορωνοϊός: Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals -στην οποία κορυφαίο ρόλο σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο έχουν επιστήμονες ελληνικής καταγωγής- ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορωνοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.
Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορωνοϊού. Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι' αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα».
Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2.
Η Regeneron δοκίμασε δύο διαφορετικές δόσεις του «κοκτέιλ» της σε δύο ομάδες ασθενών: όσους είχαν εμφανίσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση και όσους είχαν ασθενή αντίδραση. Στη δεύτερη ομάδα ο μέσος χρόνος ύφεσης των συμπτωμάτων ήταν 13 μέρες για όσους ασθενείς είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οκτώ μέρες για όσους είχαν πάρει την υψηλή δόση του φαρμάκου και έξι μέρες για όσους είχαν πάρει την χαμηλή.
Η εταιρεία δήλωσε ότι το φαρμακευτικό κοκτέιλ της μείωσε γρήγορα τα επίπεδα του ιού στους ασθενείς με ασθενή ανοσιακή αντίδραση. Επιπροσθέτως, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στην αρχή της κλινικής δοκιμής, είχαν αντίστοιχα και τις μεγαλύτερες μειώσεις του ιικού φορτίου μετά τη θεραπεία, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια.
Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.